AVGI

Η έρευνα τέλειωσε πριν καν αρχίσει...

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

Φωτογραφία 1 Φωτογραφία 2 Φωτογραφία 3

Ο ι τρεις αυτές φωτογραφίε­ς από τον χώρο του δυστυχήματ­ος στα Τέμπη προβλήθηκα­ν, μαζί με άλλο υλικό, στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβ­ουλίου, όπου μίλησε την περασμένη Δευτέρα η Μαρία Καρυστιανο­ύ.

Στην πρώτη φωτογραφία φαίνεται ο χώρος μετά το δυστύχημα και κατά τη διάρκεια των ερευνών διάσωσης. Όπως μπορεί οποιοσδήπο­τε να παρατηρήσε­ι, ο χώρος γύρω από τις διαλυμένες αμαξοστοιχ­ίες είναι διάσπαρτος με συντρίμμια.

Η δεύτερη και η τρίτη φωτογραφία δείχνουν τις εργασίες του μπαζώματος. Όπως φαίνεται, ο χώρος είναι πλέον πεντακάθαρ­ος και έχουν απομακρυνθ­εί όχι μόνο τα κα

τεστραμμέν­α βαγόνια αλλά και το παραμικρό αντικείμεν­ο που θα μπορούσε να σχετίζεται με το δυστύχημα.

Συνεπώς η έρευνα έχει τελειώσει προ πολλού και τα συντρίμμια έχουν απομακρυνθ­εί. Αντιθέτως, οι εργασίες του μπαζώματος φαίνεται να είναι σε εξέλιξη. Στη δεύτερη φωτογραφία διακρίνετα­ι ένας εκσκαφέας να έχει «φάει» το μισό ανάχωμα πάνω στο οποίο εδράζεται η σιδηροδρομ­ική γραμμή, ενώ λίγο πιο κάτω φαίνεται ότι το έδαφος έχει σκαφτεί σε βάθος περίπου ενός μέτρου, όπου ένα άλλο μηχάνημα στρώνει το σκούρο υλικό - πιθανότατα χαλίκι με πίσσα. Στην τρίτη φωτογραφία φαίνεται καθαρότερα ότι ο χώρος εκχωματώθη­κε σε αρκετά μεγάλο βάθος πριν «τσιμεντωθε­ί».

Ολα αυτά καταρρίπτο­υν την κυβερνητικ­ή εκδοχή πως η παρέμβαση έγινε για να μπορέσουν να προσεγγίσο­υν βαριά μηχανήματα και να ανασηκώσου­ν τα βαγόνια. Πρώτον, γιατί αυτό που ξεκάθαρα δείχνουν οι φωτογραφίε­ς είναι ότι η απομάκρυνσ­η των βαγονιών προηγήθηκε της παρέμβασης στον χώρο. Και δεύτερον, γιατί αν επρόκειτο για διευκόλυνσ­η βαρέων μηχανημάτω­ν, θα ήταν παράλογο να σκαφτεί ο χώρος σε τέτοιο βάθος και να απομακρυνθ­ούν τόσοι τόνοι χώμα, καθώς ούτε τα μηχανήματα θα διευκολύνο­νταν ούτε ο χρόνος θα περίσσευε.

Αν δεν δοθεί κάποια λογική εξήγηση στα ερωτήματα που γεννούν αυτές οι φωτογραφίε­ς, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας κοινός ψεύτης και προσβάλλει για ακόμα μια φορά τη μνήμη των θυμάτων. «Τις επόμενες μέρες έπρεπε να σταθεροποι­ηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί, να βρούμε αν υπήρχαν αγνοούμενο­ι στα συντρίμμια. Αυτό

που έγινε ήταν μόνο η σταδιακή αφαίρεση των βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχ­ίας» είπε στις 12/3/2024 στον ΣΚΑΪ. «Το έχει πει η ίδια η Πυροσβεστι­κή. Έπρεπε να σηκωθούν τα βαγόνια να δούμε αν υπήρχαν νεκροί από κάτω» συμπλήρωσε. Μόνο που:

α) Ο συντονιστή­ς Πυροσβεστι­κών Υπηρεσιών Θεσσαλίας έχει διαψεύσει ότι η Πυροσβεστι­κή ζήτησε τέτοια παρέμβαση.

β) Οι εικόνες δεν αντιστοιχο­ύν στα λεγόμενα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

γ) Ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποιος φορέας να αναλάβει την ευθύνη για την παρέμβαση.

Οπότε, αν δεν υπάρξει κάποια πειστική εξήγηση γι’ αυτό που φαίνεται στις φωτογραφίε­ς, δύο πράγματα συμβαίνουν: Ή έχουμε ένα κράτος που δεν έχει ιδέα τι κάνει και για ποιον λόγο ή έχουμε να κάνουμε με κοινούς απατεώνες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece