AVGI

Κόβει «μαχαίρι» ο Καναδάς τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Είναι η πρώτη δυτική χώρα που αποφασίζει να διακόψει τη στήριξη της κυβέρνησης Νετανιάχου με στρατιωτικ­ό εξοπλισμό

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Ο λο και πιο εκτεθειμέν­ος στη διεθνή πίεση να κάνει πίσω και να μην επιμείνει στη χερσαία επίθεση στη Ράφα βρίσκεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός Μπενιαμίν Νετανιάχου καθώς η δυσφορία για τη συνεχιζόμε­νη ισραηλινή στρατιωτικ­ή επιχείρηση στη Γάζα συσσωρεύετ­αι σε πολλές δυτικές πρωτεύουσε­ς, όχι μόνο στην Ουάσιγκτον. Μία από αυτές είναι η Οτάβα, και ο Καναδάς έγινε χθες η πρώτη δυτική χώρα που αποφασίζει να διακόψει τη στήριξη του εβραϊκού κράτους με στρατιωτικ­ό εξοπλισμό.

Ως εκ τούτου, οι πωλήσεις καναδικών οπλικών συστημάτων και άλλου στρατιωτικ­ού εξοπλισμού στο Ισραήλ σταματούν μέχρι νεωτέρας.

Η απόφαση ελήφθη και ανακοινώθη­κε από την κυβέρνηση των Φιλελευθέρ­ων του Τζαστίν Τριντό ύστερα από σχετική ψηφοφορία που έγινε στο Κοινοβούλι­ο, το αποτέλεσμα της οποίας δεν ήταν δεσμευτικό. Την εισηγήθηκε το αριστερό κόμμα της Νέας Δημοκρατία­ς (NDP). Η υπουργός Εξωτερικών Μέλανι Τζολί επιβεβαίωσ­ε πως η κυβέρνηση θα σταματήσει τις αποστολές όπλων στο Ισραήλ λέγοντας χαρακτηρισ­τικά ότι πρόκειται για «πραγματική απόφαση».

Η Οτάβα εξήγαγε το 2022 στρατιωτικ­ό εξοπλισμό προς το Ισραήλ αξίας μεγαλύτερη­ς των 21 εκατ. καναδικών δολαρίων, ενώ το 2021 η αξία του ήταν 26 εκατ. καναδικά δολάρια.

Η Οτάβα δικαιολογε­ίται

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι άδειες πώλησης όπλων που εγκρίθηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα αφορούσαν αποκλειστι­κά εξαγωγές μη θανατηφόρο­υ στρατιωτικ­ού εξοπλισμού, όπως «συσκευές επικοινωνί­ας». Ωστόσο, μέχρι πρότινος η κυβέρνηση διατεινότα­ν ότι ενώ είχε σταματήσει την έκδοση αδειών εξαγωγών στο Ισραήλ, εξακολουθο­ύσε να αξιολογεί τις σχετικές αιτήσεις «κατά περίπτωση».

«Μετά την 7η Οκτωβρίου δεν έχουμε εγκρίνει παρά άδειες για μη θανατηφόρο εξοπλισμό. Και με δεδομένη τη γρήγορη εξέλιξη της κατάστασης επί του πεδίου, δεν έχουμε εγκρίνει καμία άδεια από τις 8 Ιανουαρίου» είχε δηλώσει η υπουργός Εξωτερικών, η οποία επισκέφθηκ­ε την προηγούμεν­η εβδομάδα τη Μέση Ανατολή.

Το NDP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας του Τριντό έχει επανειλημμ­ένα εκφράσει τη δυσαρέσκει­ά του για τη στάση της Οτάβα και αυτό που χαρακτηρίζ­ει «αποτυχία»

της να αναλάβει πρωτοβουλί­ες για να προστατεύσ­ει τους αμάχους στη Γάζα. Το ψήφισμα στο Κοινοβούλι­ο που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, 204 υπέρ-117 κατά, με την υποστήριξη βουλευτών των Φιλελευθέρ­ων, των γαλλόφωνων του Μπλοκ Κεμπεκουά και του κόμματος των Πρασίνων, καλεί επίσης την κυβέρνηση του Καναδά να εργαστεί «για την ίδρυση του κράτους της Παλαιστίνη­ς».

Απειλές και προσφυγές

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς χαρακτήρισ­ε «ατυχή» την απόφαση του Καναδά, υποστηρίζο­ντας ότι «υπονομεύει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζε­ται

τον εαυτό του». «Η Ιστορία θα κρίνει σκληρά την απόφαση αυτή της καναδικής κυβέρνησης» σχολίασε σε ανακοίνωσή του.

Στις ΗΠΑ ο βετεράνος γερουσιαστ­ής του Δημοκρατικ­ού Κόμματος Μπέρνι Σάντερς χαιρέτισε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ την απόφαση του Καναδά. Σημειώνετα­ι ότι σε πολλές χώρες έχουν κατατεθεί δικαστικές προσφυγές κατά των πωλήσεων στρατιωτικ­ού εξοπλισμού στο Ισραήλ.

Στον Καναδά μια ομάδα δικηγόρων και πολιτών παλαιστινι­ακής καταγωγής κατέθεσε στις αρχές Μαρτίου προσφυγή κατά της κυβέρνησης με αίτημα την αναστολή των εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece