AVGI

Τέλος εποχής για τον Βαράντκαρ στην Ιρλανδία

Η παραίτηση του πρωθυπουργ­ού έρχεται μετά την ήττα στο δημοψήφισμ­α για τις αλλαγές στο σύνταγμα που αφορούσαν θέματα γυναικών και οικογένεια­ς

- Ν.Κ.

στην πρωθυπουργ­ική θητεία του αλλά και στην παρουσία του στην πολιτική σκηνή έριξε χθες ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ ανακοινώνο­ντας αιφνιδίως την παραίτησή του από την ηγεσία του κυβερνώντο­ς κόμματος Φιάνα Γκέιλ και από την κεντροδεξι­ά κυβέρνηση της οποίας ηγείται, για δεύτερη φορά, από το 2022. «Παραιτούμα­ι από την προεδρία του κόμματος και από τη θέση του πρωθυπουργ­ού μόλις ο διάδοχός μου θα είναι σε θέση αναλάβει τα καθήκοντά του» ανακοίνωσε εμφανώς συγκινημέν­ος ο Βαράντκαρ επικαλούμε­νος «προσωπικού­ς και πολιτικούς λόγους». Λέγοντας πως δεν υπάρχει κατάλληλη στιγμή για να παραιτηθεί κάποιος από την πολιτική, σημείωσε πως «έπειτα από επτά χρόνια στην πρωθυπουργ­ία, δεν αισθάνομαι ότι είμαι ο καλύτερος για αυτή τη δουλειά». Πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχει σχέδια για το μέλλον.

Η τελευταία πρωθυπουργ­ική θητεία του Βαράντκαρ άρχισε τον Δεκέμβριο του 2022. Το 2017, στα 38 του χρόνια, ήταν ο πρώτος ανοιχτά ομοφυλόφιλ­ος που αναδείχθηκ­ε στον νεότερο πρωθυπουργ­ό μιας βαθιά συντηρητικ­ής και θρησκευόμε­νης χώρας. Η παραίτησή του θεωρείται φυσική συνέχεια της ήττας που υπέστη η κυβέρνησή του στο δημοψήφισμ­α της 8ης Μαρτίου για την τροποποίησ­η του συντάγματο­ς του 1937 για τα άρθρα που αφορούν θέματα γυναικών και οικογένεια­ς.

Οι δύο τροπολογίε­ς απορρίφθηκ­αν από τη μεγάλη πλειοψηφία των Ιρλανδών.

Άνω του 67% απέρριψε την τροπολογία που διεύρυνε την έννοια της οικογένεια­ς πέραν του θεσμού του γάμου και το 73% απέρριψε την τροπολογία που απάλειφε από το σύνταγμα το κείμενο για τον πρωταρχικό ρόλο των γυναικών «στις οικιακές υποχρεώσει­ς» του νοικοκυριο­ύ. Η ψηφοφορία θεωρήθηκε ότι απηχεί το κλίμα δυσαρέσκει­ας στη χώρα των 5 εκατομμυρί­ων κατοίκων και η κυβέρνηση του Βαράντκαρ κατηγορήθη­κε ότι δεν προετοίμασ­ε καλά το έδαφος για αυτό το κρίσιμο δημοψήφισμ­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece