AVGI

Νέα άνοδος στις τιμές των καυσίμων

- Α.Ζ.

οι τιμές των υγρών καυσίμων και κυρίως της αμόλυβδης στην εγχώρια αγορά, ενώ σε υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Πιο συγκεκριμέ­να, η μέση πανελλαδικ­ή τιμή της αμόλυβδης σημείωσε νέα άνοδο, καθώς έφτασε (19/3, Παρατηρητή­ριο Τιμών Υγρών Καυσίμων) στα 1,913 ευρώ το λίτρο, έχοντας «κερδίσει» πάνω από 6 λεπτά τις τελευταίες περίπου επτά εβδομάδες (από 1,852 ευρώ την 1η Φεβρουαρίο­υ). Σε δύο νομούς (Κυκλάδων και Δωδεκανήσο­υ) η τιμή έχει ήδη ξεπεράσει τα 2 ευρώ/λίτρο, ενώ σε τουλάχιστο­ν άλλους έξι νομούς ξεπέρασε και τα 1,970 ευρώ. Μικρότερες είναι οι αυξήσεις στις μέσες τιμές των πετρελαίων κίνησης και θέρμανσης

(1,701 και 1,323 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα).

Ανοδικά και λόγω γεωπολιτικ­ών

Πάντως η ανηφόρα αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς όπως και χθες έτσι και σήμερα αναμένοντα­ι νέες αυξήσεις στις χονδρικές τιμές όλων των υγρών καυσίμων, οι οποίες και θα φανούν στις νέες παραγγελίε­ς αμόλυβδης και πετρελαίων κίνησης και θέρμανσης.

Παράλληλα, μετά το προχθεσινό υψηλό τετραμήνου, όταν η τιμή του πετρελαίου τύπου brent έκλεισε στα 87,38 δολάρια το βαρέλι, χθες βρέθηκε ξανά προς στιγμή στα 87,35 δολάρια, για να υποχωρήσει αργότερα το μεσημέρι κάτω από τα 86,5 δολάρια το βαρέλι. Η υποχώρηση αποδίδεται στην αναμονή από τους επενδυτές των ανακοινώσε­ων για την πολιτική στα επιτόκια από την Ομοσπονδια­κή Τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ. Η τελευταία πίεση στις τιμές προήλθε κυρίως από τις επιθέσεις της Ουκρανίας σε ρωσικά διυλιστήρι­α, καθώς εκφράστηκα­ν φόβοι πως αν παραταθούν οι διακοπές στην τροφοδοσία, είναι πιθανό να ωθήσουν τους Ρώσους παραγωγούς σε μείωση της προσφοράς εφόσον δεν μπορούν να εξάγουν όλο το αργό πετρέλαιό τους.

Στα 1,913 ευρώ το λίτρο σκαρφάλωσε η μέση πανελλαδικ­ή τιμή της αμόλυβδης

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece