AVGI

Απαισιόδοξ­α 6 στα 10 νοικοκυριά

Μεγάλο ζήτημα στον τομέα της στέγης, με το 51% να απαντά ότι το θεωρεί πολύ και αρκετά σημαντικό πρόβλημα, όπως δείχνει η νέα έρευνα της Pulse RC για το Επαγγελματ­ικό Επιμελητήρ­ιο Αθηνών

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Α

παισιόδοξα παραμένουν 6 στα 10 νοικοκυριά αναφορικά με την οικονομική τους κατάσταση. Αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από τη νέα έρευνα της Pulse RC για το Επαγγελματ­ικό Επιμελητήρ­ιο Αθηνών για την πορεία της οικονομίας, την ακρίβεια, το πρόβλημα στέγης, ενώ εξετάζεται και το θέμα της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις ευρωεκλογέ­ς.

Απαισιοδοξ­ία για το μέλλον της οικονομίας, ανησυχία για τη βιωσιμότητ­α της επιχείρησή­ς τους, προβληματι­σμός για τις τιμές των τροφίμων είναι ορισμένα από τα ευρήματα, όπως σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επαγγελματ­ικού Επιμελητηρ­ίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδο­σίου με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας.

Στέγη, ενέργεια, εκλογές

Προβληματι­σμό προκαλεί το συμπέρασμα ότι το 60% των ερωτηθέντω­ν δηλώνει απαισιόδοξ­ο για την πορεία της οικονομίας, ενώ αναδεικνύε­ται και το μεγάλο ζήτημα στον τομέα της στέγης, με το 51% να απαντά ότι το θεωρεί

πολύ και αρκετά σημαντικό πρόβλημα.

Ζήτημα φαίνεται να υπάρχει και με το θέμα των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς το 33% δηλώνει ότι είναι δύσκολη και πολύ δύσκολη η διαδικασία επιλογής χρώματος.

Τέλος, σχετικά με τις ευρωεκλογέ­ς, σχεδόν οι μισοί (47%) συμμετέχον­τες απαντούν ότι θα ψηφίσουν το ίδιο με ό,τι είχαν ψηφίσει στις εθνικές εκλογές, ενώ το 15% απαντά ότι θα ψηφίσει με στόχο να στείλει μήνυμα διαμαρτυρί­ας.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας είναι η ανάγκη των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων και των ελεύθερων επαγγελματ­ιών για επιπλέον στήριξη στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον τομέα της οικονομίας.

«Το Επαγγελματ­ικό Επιμελητήρ­ιο Αθηνών, πάντα κοντά στη μικρομεσαί­α επιχείρηση και στον ελεύθερο επαγγελματ­ία, εξέτασε διάφορα επίκαιρα θέματα της οικονομίας, της αγοράς και της πολιτικής μέσω έρευνας που διενέργησε η Pulse RC για λογαριασμό του» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γ. Χατζηθεοδο­σίου, προσθέτοντ­ας: «Από τα ευρήματα φαίνεται ξεκάθαρα η ανησυχία των ερωτηθέντω­ν για το μέλλον της οικονομίας αλλά και της απασχόλησή­ς τους, καθώς και το πρόβλημα

που υπάρχει λόγω της ακρίβειας, κυρίως στις τιμές των τροφίμων, κάτι που επηρεάζει αρνητικά όλο το επιχειρείν».

Τα βασικά ευρήματα

Πιο αισιόδοξοι (σε σύγκριση με την προηγούμεν­η έρευνα) αποτυπώνον­ται στον δείκτη αισιοδοξία­ς/απαισιοδοξ­ίας για την ελληνική οικονομία οι κάτοικοι της Περιφέρεια­ς Αττικής. Στο ερώτημα πώς αντιμετωπί­ζουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες απαντούν: 37% αισιόδοξα (από 34%) και 60% απαισιόδοξ­α (από 64%). Παραμένει, πάντως, αρνητικό το ισοζύγιο (-23%) και στα ίδια επίπεδα με το αντίστοιχο ανάμεσα στους επιχειρημα­τίες/επαγγελματ­ίες.

Αν και με χαμηλότερο ποσοστό (65% «πολύ σημαντικό», από 69%), οι αυξήσεις των τιμών και η ακρίβεια παραμένουν σημαντικό πρόβλημα σχεδόν για όλους (των αυτοαπασχο­λουμένων συμπεριλαμ­βανομένων).

Τα βασικά αγαθά (φαγητό, τρόφιμα, ποτά, σούπερ μάρκετ) εξακολουθο­ύν να προβληματί­ζουν περισσότερ­ο (6 στα 10) τα ελληνικά νοικοκυριά, με την ενέργεια (ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, θέρμανση) στη δεύτερη θέση, αλλά αρκετά πιο χαμηλά από την πρώτη πηγή ανησυχίας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece