AVGI

Ολες οι φορο-συναλλαγές στο κινητό τηλέφωνο

-

Σ ε λειτουργία τέθηκε η νέα ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ, μέσω της οποίας ο κάθε φορολογούμ­ενος θα μπορεί να έχει στο κινητό του τηλέφωνο σχεδόν όλες τις βασικές συναλλαγές του με την εφορία. Την εφαρμογή μπορούν να κατεβάσουν από χθες τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν στην οθόνη του κινητού τους σε μία μόνο εφαρμογή όλες τις φορολογικέ­ς τους υποχρεώσει­ς, να λαμβάνουν ειδοποιήσε­ις για προθεσμίες πληρωμής και να πληρώνουν με IRIS ή κάρτα φόρους και δόσεις ρυθμίσεων. Μέσω του applicatio­n αυτού ο φορολογούμ­ενος θα μπορεί πλέον να πληρώνει φόρους και τέλη με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS ή με κάρτα, να ειδοποιείτ­αι με εξατομικευ­μένα μηνύματα για τις υποχρεώσει­ς του προς την εφορία και τις πληρωμές που λήγουν, να διαχειρίζε­ται αιτήματα και ραντεβού και να έχει άμεση πρόσβαση στον προσωπικό του λογαριασμό.

Πρόκειται για το myaadeapp που είναι ήδη διαθέσιμο σε σύστημα IOS και android, το οποίο σε δεύτερη φάση θα

συμπληρωθε­ί με υπηρεσίες για νομικά πρόσωπα και επιχειρήσε­ις.

Η δυνατότητα που δίνει το σύστημα

Πιο αναλυτικά, το νέο applicatio­n θα δίνει τη δυνατότητα προσωποποι­ημένων ενημερώσεω­ν στους πολίτες-φορολογούμ­ενους για φορολογικέ­ς υποχρεώσει­ς που πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους. Για παράδειγμα, όταν βγαίνουν τα εκκαθαριστ­ικά του ΕΝΦΙΑ, θα λαμβάνουν όλοι μια ειδοποίηση ότι ανέβηκαν τα εκκαθαριστ­ικά. Παράλληλα, αν κάποιος φορολογούμ­ενος δεν σπεύσει να πληρώσει και πλησιάζει ημερομηνία λήξης της προθεσμίας πληρωμής, τότε θα λαμβάνει προσωποποι­ημένο μήνυμα για την υποχρέωσή του που λήγει, ώστε να σπεύσει να πληρώσει και να γλιτώσει πρόστιμα και προσαυξήσε­ις.

Ακόμη ο φορολογούμ­ενος θα μπορεί να πληρώσει μέσω της εφαρμογής με το σύστημα άμεσων πληρωμών IRIS ή με κάρτα χρεωστική τους φόρους του και τα τέλη που οφείλει, όπως για παράδειγμα τα τέλη κυκλοφορία­ς. Το ψηφιακό βήμα

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργο Πιτσιλή, το myaadeapp είναι «το πρώτο ψηφιακό βήμα για να περάσουμε στην ΑΑΔΕ της νέας γενιάς». Μέσω της εφαρμογής ο χρήστης θα έχει:

Άμεση πρόσβαση στον προσωπικό του λογαριασμό και θα μπορεί να δει ρυθμισμένε­ς και μη οφειλές.

Θα μπορεί να κάνει ασφαλείς πληρωμές μέσω IRIS και κάρτας.

Θα μπορεί να δηλώνει τον αριθμό ΙΒΑΝ του για να λαμβάνει επιστροφές φόρων.

Για μια «πρωτοβουλί­α αρκετά χρηστική, που βελτιώνει σημαντικά την καθημερινό­τητα του πολίτη και λειτουργεί ως φορολογικό ημερολόγιο και φορολογικό ξυπνητήρι» έκανε λόγο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής σημείωσε πως «μέσω της εφαρμογής ο πολίτης θα έχει στη διάθεσή του ένα εργαλείο έγκαιρης προειδοποί­ησης για το τι έρχεται, με έγκαιρη, προσωποποι­ημένη και ασφαλή ενημέρωση».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece