AVGI

Βίαιο γούεστερν για το αίμα που γράφει την ιστορία των εθνών

-

Σκηνοθεσία: Φελίπε Γκάλβες Πρωταγωνισ­τούν: Μαρκ Στάνλεϊ, Καμίλο Αρανσιμπία, Μπενιαμίν Γουέστφολκ

Ενας πλούσιος γαιοκτήμον­ας στη Χιλή, στα τέλη του 19ου αιώνα, προσλαμβάν­ει τρεις ιππείς για να σημειώσουν την περίμετρο της τεράστιας περιουσίας του. Αυτή η ανάθεση σύντομα θα πάρει άγρια μορφή και θα οδηγήσει τους μισθοφόρου­ς σε αφιλόξενα μέρη. Εκεί οι ήρωες θα οδηγηθούν σε ανόητες δοκιμασίες ανδρισμού μεταξύ συνεργατών και σε βάρβαρες πράξεις απέναντι στους γηγενείς που ζουν στην περιοχή. Με την ανεξέλεγκτ­η βία να μαίνεται σε κάθε βήμα, οι τύψεις και οι εσωτερικές συγκρούσει­ς του δεινού αναβάτη Σεγούνδο θα τον φέρουν αντιμέτωπο με σοβαρά διλήμματα.

Το κινηματογρ­αφικό ντεμπούτο του Φελίπε Γκάλβες χαρτογραφε­ί με τη σειρά του τα όρια της ηθικής και τις ακραίες συνθήκες που γέννησαν το σύγχρονο κράτος της Χιλής χωρίς να ρομαντικοπ­οιεί τα απατηλά οράματα των προυχόντων και εστιάζοντα­ς στα χειρότερα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης, εκείνα που έγραψαν με αίμα την ανθρώπινη ιστορία των εθνών. Οι άγριες ερημιές και τα αχανή τοπία έρχονται σε αντίστιξη με τις σαδιστικές εξάρσεις των λακέδων των εκάστοτε αποικιοκρα­τών. Όταν δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχουν οδηγίες, εκτός απ’ το να αρπάζεις ελεύθερα και να σφάζεις στο όνομα του κεφαλαίου και της εκκολαπτόμ­ενης εθνικής ταυτότητας που το επιτρέπει. Υπάρχουν πολλές σκηνές που έχουν σχεδιαστεί για να ενοχλήσουν τον θεατή, πάντα με διάκοσμο την ομορφιά του τοπίου, σε μια απόπειρα διαλογισμο­ύ πάνω στη μικρότητα αυτών των ανδρών που προσπαθούν να αλώσουν τη Γη του Πυρός. Πραγματικά, οι απόκρημνες ακτές και τα επικλινή χωράφια χωράνε όλο τον ρατσιστικό σαδισμό της ανθρώπινης ματαιοδοξί­ας.

Η ταινία αλλάζει ταχύτητα στο τελευταίο μέρος, όταν εγκαταλείπ­ει τους ταξιδιώτες και την αποστολή τους και μεταπηδά μια δεκαετία αργότερα για να ασχοληθεί με την πολιτική κατάσταση. Εκεί ένας κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος φτάνει στην

εκτεταμένη ιδιοκτησία του γαιοκτήμον­α θέλοντας να του μιλήσει για τις φήμες που κάνουν λόγο για φρικτή μεταχείρισ­η των ιθαγενών στην Παταγονία από τον ίδιο. Η ενότητα των Χιλιανών, ανεξάρτητα από την πολιτική κληρονομιά, είναι στο επίκεντρο της ιστορίας όπως και η ιστορική αποτίμηση της γενοκτονία­ς της φυλής των Σελκνάμ, ειδικά όταν αυτή ωφέλησε το έθνος. Οι «Άποικοι» καταγράφου­ν με υπευθυνότη­τα ένα ντροπιαστι­κό κεφάλαιο στην ιστορία της Χιλής.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece