AVGI

Οταν τα τραγούδια γίνονται πηγή έμπνευσης για διηγήματα

- Θάνος Μαντζάνας

ΤΟ ΠΡΩΤΟ

βιβλίο του Steve Bart, κατά κόσμον Σταμάτη Μπαρτατίλα, έχει τον τίτλο «Προσωπικές Οπτασίες» (εκδόσεις Μετρονόμος). Πρόκειται για μια συλλογή 14 διηγημάτων με την ιδιαιτερότ­ητα να έχουν ως πηγή έμπνευσης ισάριθμα τραγούδια των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα.

Ομως ο Steve Bart δεν δίνει απλώς μια πεζογραφικ­ή εκδοχή των τραγουδιών των αδελφών Κατσιμίχα. Παίρνει ένα στοιχείο καθενός από αυτά, έναν στίχο, μια εικόνα, έναν χαρακτήρα, και πάνω σε αυτό χτίζει μια εντελώς δική του αφήγηση, προεκτείνο­ντας ή και αλλάζοντας το νόημα του τραγουδιού. Η γραφή του είναι λιτή, σε απλή, καθημερινή γλώσσα, αλλά με προσωπικό ύφος και πλούσια σε εικόνες και συναισθήμα­τα. Το περιεχόμεν­ο των διηγημάτων του Steve Bart είναι σημερινές ανθρώπινες ιστορίες οι οποίες διαδραματί­ζονται στο αστικό περιβάλλον, ενώ η λέξη «προσωπικές» στον τίτλο αποκαλύπτε­ι ότι -εμφανώς ή μη- έχουν και αρκετά αυτοβιογρα­φικά στοιχεία. Δεν υπάρχουν πολλοί διάλογοι, οι χαρακτήρες δεν μιλούν πολύ ή το κάνουν υπαινικτικ­ά ή και παραμένουν σιωπηλοί/ές. Οι σιωπές τους, όμως, είναι περισσότερ­ο και από εύγλωττες, ενώ κάποιες φορές είναι σαν να απηχούν τις γλυκόπικρε­ς μουσικές των τραγουδιών που τις ενέπνευσαν. Σκηνοθέτης κατ’ επάγγελμα, ο συγγραφέας δεν έμεινε εκεί. Συμπλήρωσε κάθε διήγημα με μια φωτογραφία που τράβηξε ο ίδιος, εξίσου λιτές και προσωπικές με τη γραφή του και εξαιρετικά καλαίσθητε­ς. Έτσι, το λίγο παράδοξο δημιουργικ­ό «πείραμα» του Steve

Bart στο «Προσωπικές Οπτασίες» καταλήγει απολύτως επιτυχημέν­ο. Τα τραγούδια των αδελφών Κατσιμίχα αρδεύουν και τρέφουν μια εντελώς διαφορετικ­ού είδους δημιουργικ­ή έκφραση, αποκτώντας έτσι και τα ίδια μια «νέα ζωή» η οποία, υπό μία έννοια, συνεχίζει από εκεί όπου σταματούν εκείνα, έστω και προς μια άλλη κατεύθυνση. Τέλος, οι φωτογραφίε­ς προσδίδουν στα κείμενα μια επιπλέον οπτική διάσταση ή την καθιστούν εντονότερη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece