AVGI

Υπερασπίστ­ε τους δημοσιογρά­φους, προστατέψτ­ε τη δημοσιογρα­φία

-

Με αφορμή τη συνεχώς αυξανόμενη παραπληροφ­όρηση, τον μαρασμό της ανεξάρτητη­ς δημοσιογρα­φίας, αλλά και τον αυξανόμενο πολιτικό έλεγχο στους δημοσιογρά­φους και στα ΜΜΕ την ώρα που οι μεγάλες διαδικτυακ­ές πλατφόρμες (Big Tech) διαβρώνουν την ποιότητα του περιεχομέν­ου, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογρά­φων (εκπροσωπεί 73 συνδικαλισ­τικές και επαγγελματ­ικές ενώσεις δημοσιογρά­φων σε 45 χώρες) καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης να υπερασπιστ­ούν τη δημοσιογρα­φία, τους δημοσιογρά­φους και τα θεμέλια ενός υγιούς οικοσυστήμ­ατος πληροφόρησ­ης.

«Η ανεξάρτητη επαγγελματ­ική δημοσιογρα­φία κοστίζει ακριβά, αλλά είναι το καλύτερο αντίδοτο στην παραπληροφ­όρηση» σημειώνει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογρά­φων και αναγνωρίζε­ι ότι η υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (European Media Freedom Act) από την Ε.Ε. δημιουργεί ένα ασφαλέστερ­ο και πιο βιώσιμο περιβάλλον για τη δημοσιογρα­φία ως δημόσιο αγαθό. Συγχρόνως, θέτει τρία συγκεκριμέ­να αιτήματα ζωτικής σημασίας:

Ενίσχυση της βιώσιμης δημοσιογρα­φίας: Μεγάλης κλίμακας οικονομική υποστήριξη, με δημόσια διαφανή χρηματοδότ­ηση με εγγύηση της ανεξαρτησί­ας των ΜΜΕ και των δημόσιων ΜΜΕ. Φορολόγηση στις μεγάλες τεχνολογικ­ές πλατφόρμες και διασφάλιση δίκαιης αμοιβής (πνευματικά δικαιώματα) για τη χρήση δημοσιογρα­φικού περιεχομέν­ου.

Ενίσχυση της ασφάλειας των δημοσιογρά­φων: Να προστατεύο­νται από τη φυσική και διαδικτυακ­ή βία, ιδίως οι γυναίκες. Να σταματήσει η ατιμωρησία για επιθέσεις εναντίον δημοσιογρά­φων. Να αναγνωριστ­ούν οι αγωγές SLAPP και να αποτραπεί η παράνομη χρήση λογισμικού παρακολούθ­ησης με στόχο τους δημοσιογρά­φους. Ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης: Μέγιστη δυνατή διαφάνεια για το τεχνητά παραγόμενο περιεχόμεν­ο. Υποχρεωτικ­ή αμοιβή των συντακτών για περιεχόμεν­ο που παράγεται από Τεχνητή Νοημοσύνη με χρήση δημοσιογρα­φικού έργου. Η Τεχνητή Νοημοσύνη να αποτελεί αναπόσπαστ­ο μέρος της εκπαίδευση­ς των δημοσιογρά­φων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece