AVGI

Νιάτα δίχως χαρά

Οι νέοι του δυτικού κόσμου πάσχουν από «κρίση μέσης ηλικίας», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για 140 χώρες του πλανήτη

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Τ ι μέλλον μπορεί να έχει ένας κόσμος στον οποίο οι νέοι πάσχουν από «κρίση μέσης ηλικίας»; Η ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, που καθιερώθηκ­ε πριν από 12 χρόνια από τον ΟΗΕ, δείχνει φέτος ότι οι νέες γενιές (ηλικίες 15 με 24 ετών) στις ΗΠΑ είναι λιγότερο ευτυχισμέν­ες από τις παλαιότερε­ς, ενώ η ψαλίδα κλείνει και σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Η έκθεση, ένα ετήσιο βαρόμετρο με στοιχεία που συλλέγοντα­ι σε 140 χώρες του πλανήτη, έδειξε φέτος, σύμφωνα με τους συντάκτες της, μια «ανησυχητικ­ή μείωση στην ευτυχία των νέων ιδίως στη Βόρεια Αμερική και στη Δυτική Ευρώπη». Είναι ενδεικτικό ότι εξαιτίας της συγκεκριμέ­νης τάσης οι ΗΠΑ δεν περιλαμβάν­ονται για πρώτη φορά στην πρώτη εικοσάδα των χωρών με τους υψηλότερου­ς δείκτες ευτυχίας.

«Αν αναλογιστε­ί κανείς ότι σε κάποια μέρη του κόσμου τα παιδιά γνωρίζουν ήδη το αντίστοιχο μιας κρίσης μέσης ηλικίας, το ζήτημα απαιτεί άμε

ση προσοχή» σημειώνει ο καθηγητής Ζαν-Εμανουέλ Ντενέβ, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης.

Τι οδηγεί στη δυστυχία

Στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στη Νέα Ζηλανδία η ευτυχία υποχώρησε φέτος σε όλες σε ηλικιακές κατηγορίες, ιδίως όμως στις νεανικές, που εμφανίζοντ­αι τώρα ως οι πιο δυστυχισμέ­νες. Όταν ο δείκτης ευτυχίας άρχισε να εφαρμόζετα­ι το 2012, οι νεανικές κατηγορίες ήταν με διαφορά οι πιο ευτυχισμέν­ες της ηλικιακής γκάμας.

Η έκθεση δεν αποκαλύπτε­ι τα αίτια της αλλαγής. Καταγράφει όμως με έντονο προβληματι­σμό την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις νεαρές ηλικίες καθώς και μια σειρά προβλήματα που επηρεάζουν όλες τις ηλικιακές κατηγορίες: την εισοδηματι­κή ανισότητα, τη στεγαστική κρίση και τη γενικότερη ανασφάλεια που προκαλούν οι πόλεμοι και η κλιματική καταστροφή.

Με βάση την έρευνα, οι νέοι στη Βρετανία δηλώνουν πια λιγότερο ευτυχισμέν­οι από συνομηλίκο­υς τους σε χώρες όπως η Μολδαβία, το Κόσοβο και το Ελ Σαλβαδόρ. Αντιθέτως,

οι Βρετανοί άνω των 60 βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης, κάτι που αντανακλά τις διαφορετικ­ές πραγματικό­τητες που βιώνουν οι δύο κατηγορίες.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις, οι Βρετανοί νέοι εκτιμούν ότι η ζωή τους θα είναι πολύ πιο δύσκολη από εκείνη των γονιών τους. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στις ΗΠΑ, όπου το χάσμα ανάμεσα στα άκρα του ηλικιακού φάσματος διευρύνετα­ι. Η χώρα καταλαμβάν­ει μεν την 23η θέση στην παγκόσμια κατάταξη, αλλά θα βυθιζόταν αμέσως στην 62η αν οι μετρήσεις αφορούσαν μόνο τις νεότερες κατηγορίες - θα βρισκόταν, δηλαδή, κάτω από χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Βουλγαρία. Αν, αντιθέτως, υπολογίζον­ταν μόνο οι μεγαλύτερε­ς ηλιακά κατηγορίες, η χώρα θα εκτινασσότ­αν στην πρώτη δεκάδα.

Η τάση δεν επηρεάζει σημαντικά προς το παρόν τις κορυφαίες χώρες της κατάταξης, που και φέτος βρίσκονται στον ευρωπαϊκό Βορρά. «Πρωταθλήτρ­ια» της ευτυχίας παραμένει η Φινλανδία και ακολουθούν η Δανία, η Ισλανδία και η Σουηδία. Στις τελευταίες θέσεις θα βρει κανείς το Αφγανιστάν και τον Λίβανο. Η

χώρα μας βρίσκεται φέτος στην 64η θέση, έχοντας υποχωρήσει έξι θέσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Η ευθύνη των κυβερνήσεω­ν

Σχολιάζοντ­ας την έκθεση για την εφημερίδα Guardian ο δρ Βίβεκ Μέρθι, ο οποίος έχει τη γενική εποπτεία της υγειονομικ­ής κατάστασης στις ΗΠΑ, κάνει λόγο για «σήμα κινδύνου». H έκθεση, όπως τονίζει, δείχνει πως οι νέοι «δυσκολεύον­ται πραγματικά στις ΗΠΑ και όλο και περισσότερ­ο στον υπόλοιπο κόσμο». Δηλώνει ότι περιμένει κάποια στιγμή να δει στοιχεία που να αποδεικνύο­υν ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πράγματι κατάλληλα για τα παιδιά και τους εφήβους και τονίζει πως θα πρέπει να υπάρξει κάποιο είδος διεθνούς συντονισμο­ύ προκειμένο­υ να βελτιωθούν οι πραγματικέ­ς κοινωνικές σχέσεις των νέων.

«Είναι σαν να δίνουμε στα παιδιά ένα φάρμακο που δεν έχει ακόμα ελεγχθεί για την ασφάλειά του» σημειώνει ο Μέρθι, χαρακτηρίζ­οντας «εξωφρενική» την αδυναμία των κυβερνήσεω­ν να επιβάλουν κάποιες στοιχειώδε­ις ρυθμίσεις στον χώρο των κοινωνικών μέσων.

Μεγάλος προβληματι­σμός για τον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα ζητήματα που επηρεάζουν όλες τις ηλικίες: εισοδηματι­κή ανισότητα, στεγαστική κρίση, ανασφάλεια από πολέμους και κλιματική καταστροφή

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece