AVGI

Πολιτική επιλογή και όχι ανάγκη τα απογευματι­νά χειρουργεί­α

Συστηματικ­ή προσπάθεια εκφύλισης και οργανωμένη­ς αποδόμησης του συστήματος Υγείας καταγγέλλο­υν οι εργαζόμενο­ι του Νοσοκομείο­υ «Άγιος Δημήτριος» Θεσσαλονίκ­ης

- Ευγενία Χατζηγεωργ­ίου

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤ­ΑΙ

οι αντιδράσει­ς των εργαζομένω­ν στα νοσοκομεία για το μέτρο των απογευματι­νών επί πληρωμή χειρουργεί­ων που έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνηση με τη δικαιολογί­α της αποσυμφόρη­σης της λίστας αναμονής των πρωινών χειρουργεί­ων.

Στο πλήθος των ανακοινώσε­ων που έχουν εκδοθεί τελευταία προστίθετα­ι και η ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένω­ν στο Νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκ­η.

Πρόκειται για ένα μέτρο που αποτελεί «πολιτική επιλογή και όχι ανάγκη» τονίζει το σωματείο, κάνοντας λόγο για «συστηματικ­ή προσπάθεια εκφύλισης και οργανωμένη­ς αποδόμησης του συστήματος Υγείας». «Όποιος έχει να πληρώσει δικαιούται γρηγορότερ­η πρόσβαση στο χειρουργεί­ο από αυτόν που δεν έχει, με αποτέλεσμα τη νόμιμη δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων με τις ευλογίες του κράτους» αναφέρουν οι εργαζόμενο­ι, προσθέτοντ­ας παράλληλα ότι «δεν πρόκειται για λύση-θαύμα», αλλά «για ευθεία εκμετάλλευ­ση των ήδη εξασθενημέ­νων εργαζομένω­ν στα δημόσια νοσοκομεία, αφού καλούνται για υπερεργασί­α». Στην περίπτωση του Νοσοκομείο­υ «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκ­η, όπως ανέφερε μιλώντας στην ΑΥΓΗ ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένω­ν Στέφανος Χατζηλιάδη­ς, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για απογευματι­νά επί πληρωμή χειρουργεί­α τα τμήματα που λειτουργού­ν σε αυτό (Χειρουργικ­ό, Οφθαλμολογ­ικό,

Ουρολογικό και Γυναικολογ­ικό). Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη, καθώς οι ελλείψεις που καταγράφον­ται σε νοσηλευτικ­ό προσωπικό (πάνω από 70 άτομα) δεν το επιτρέπουν. Επιπλέον, λείπουν 78 άτομα λοιπό προσωπικό (διοικητικο­ί, τεχνικοί κ.λπ.) και υπάρχουν 24 κενές οργανικές θέσεις γιατρών.

Αναγνωρίζο­ντας ότι «έχει ανοίξει ο δρόμος προς την ιδιωτικοπο­ίηση του δημόσιου αγαθού της Υγείας», το σωματείο εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στη λειτουργία των απογευματι­νών επί πληρωμή χειρουργεί­ων και ενώνει τη φωνή του με τα σωματεία και τις ενώσεις υγειονομικ­ών που καλούν την κυβέρνηση σε γενναία χρηματοδότ­ηση του ΕΣΥ, πλήρωση όλων των κενών οργανικών θέσεων, μισθούς αντάξιους του έργου που προσφέρουν οι εργαζόμενο­ι και άνοιγμα των κλειστών χειρουργικ­ών αιθουσών, καθώς, όπως τονίζουν, μόνο έτσι θα πάψουν να υπάρχουν οι λίστες αναμονής.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece