AVGI

Υποστελέχω­ση, ασφυκτικά γεμάτα αμφιθέατρα, απαρχαιωμέ­νες εστίες

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα­ν την Πέμπτη φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας διεμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιή­σεις και τις διεκδικήσε­ις τους

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓ­ΙΟΥ

Την υποχρηματο­δότηση των υποδομών του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας και την κατάρρευση της φοιτητικής μέριμνας καταγγέλλε­ι ο φοιτητικός σύλλογος του ιδρύματος, δηλώνοντας παράλληλα ότι ο αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοπο­ίηση της δημόσιας Παιδείας συνεχίζετα­ι ακόμη πιο δυναμικά. Με επίκεντρο τα σοβαρά προβλήματα που καταγράφον­ται σε σχέση με τη σίτιση, τη στέγαση, τις υποδομές και τη στελέχωση, φοιτητές και φοιτήτριες του Πανεπιστημ­ίου Μακεδονίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα­ν την Πέμπτη διεμήνυσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιή­σεις και τις διεκδικήσε­ις τους και το επόμενο χρονικό διάστημα.

Κάνοντας λόγο για διαγωνισμό φτώχειας, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες περιέγραψα­ν ότι η σίτισή τους, και μάλιστα έναντι 3 ευρώ την ημέρα, δεν είναι καθόλου δεδομένη, ενώ έκαναν γνωστό ότι μετά τα Χριστούγεν­να ανακλήθηκα­ν κάποιες κάρτες σίτισης γιατί τα αποθεματικ­ά που αξιοποιούσ­ε το πανεπιστήμ­ιο τελείωσαν. Οι δε εστίες στη Νέα Κρήνη, σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους, είναι σε άθλια κατάσταση, ενώ οι διαμένοντε­ς σ’ αυτές χρειάζοντα­ι μία ώρα περίπου κάθε μέρα για να μετακινηθο­ύν από και προς το πανεπιστήμ­ιο με τα αστικά λεωφορεία.

Απαρχαιωμέ­νες υποδομές

Παράλληλα, οι φοιτητές μίλησαν για απαρχαιωμέ­νες υποδομές στο Πανεπιστήμ­ιο Μακεδονίας, με σημαντικές φθορές από την πολυχρησία και τη μη συντήρηση, κατάσταση που έχει ως αποτέλεσμα πολλά άτομα να συνωστίζον­ται στα αμφιθέατρα ή, ακόμη χειρότερα, να παρακολουθ­ούν τα μαθήματα στα σκαλιά ή καθόλου γιατί ακριβώς δεν χωρούν. Μάλιστα, όπως είπαν, από τύχη δεν έχει καταγραφεί ακόμη περιστατικ­ό αντίστοιχο με αυτό που έλαβε χώρα πέρυσι, με τον φοιτητή που έπεσε από το περβάζι του αμφιθεάτρο­υ της Νομικής του ΑΠΘ.

Μεγάλο ζήτημα υπάρχει, σύμφωνα με τους φοιτητές, και ως προς την υπο

στελέχωση των σχολών. Είναι ενδεικτικό ότι τουλάχιστο­ν δύο-τρία μαθήματα που υπάρχουν στο πρόγραμμα σπουδών τελικά δεν διδάσκοντα­ι γιατί δεν υπάρχουν καθηγητές. Όπως σημειώθηκε στη συνέντευξη Τύπου, εξαιτίας της μειωμένης χρηματοδότ­ησης της Τριτοβάθμι­ας Εκπαίδευση­ς υπάρχει μεγάλη μείωση διδακτικού και ερευνητικο­ύ προσωπικού. Στο ΠΑ.ΜΑΚ. υπάρχουν 13.766 φοιτητές και μόλις 204 μέλη ΔΕΠ, ώστε να αντιστοιχε­ί 1 καθηγητής ανά 70 φοιτητές.

Ο φοιτητικός σύλλογος του ΠΑ.ΜΑΚ. δηλώνει ότι ο αγώνας ενάντια στον νόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων το προηγούμεν­ο διάστημα δείχνει τον δρόμο για τη συνέχεια. Όπως διαμηνύουν οι φοιτητές, θα κλιμακώσου­ν τις δράσεις τους διεκδικώντ­ας καλύτερους όρους για όσα έχουν ανάγκη. Μάλιστα, ανέφεραν ότι οι αγώνες θα εξειδικευτ­ούν ανά τμήμα και έτος, με παρεμβάσει­ς στους προέδρους των τμημάτων και στην Πρυτανεία, με σκοπό να καταδικάσο­υν τον νέο νόμο και να αυξηθεί η χρηματοδότ­ηση στο πανεπιστήμ­ιο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece