AVGI

Αγωγή-σοκ των ΗΠΑ κατά της Apple για μονοπώλιο στην αγορά smartphone­s

- Ν.Κ.

ένα ισχυρό σοκ για την Apple επιφύλασσε η χθεσινή μέρα λίγο καιρό μετά το πρόστιμο των 1,8 δισ. ευρώ που της έκοψε η Κομισιόν για τον τρόπο διαχείριση­ς των εφαρμογών streaming στο ευρωπαϊκό App Store. Το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς των ΗΠΑ και 15 πολιτείες μήνυσαν τον αμερικανικ­ό κολοσσό της τεχνολογία­ς κατηγορώντ­ας τον πως χρησιμοποί­ησε την ισχυρή ζήτηση για iPhones και άλλα προϊόντα του για να αυξήσει τις τιμές για τις υπηρεσίες του και να βλάψει μικρότερου­ς ανταγωνιστ­ές του. Όπως σχολίασε το Reuters, είναι η πρώτη μεγάλη αντιμονοπω­λιακή προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν κατά της Apple.

«Οι καταναλωτέ­ς δεν πρέπει να πληρώνουν υψηλότερες τιμές επειδή οι εταιρείες παραβιάζου­ν τους αντιμονοπω­λιακούς νόμους» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Μέρικ Γκάρλαντ.

«Αν αφεθεί χωρίς αμφισβήτησ­η, η Apple θα συνεχίσει απλώς να ενισχύει το μονοπώλιό της στα smartphone­s» συμπλήρωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με την αγωγή, η Apple χρησιμοποι­εί τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά για να αποσπάσει περισσότερ­α χρήματα από καταναλωτέ­ς, προγραμματ­ιστές, δημιουργού­ς περιεχομέν­ου, καλλιτέχνε­ς, εκδότες, μικρές επιχειρήσε­ις και εμπόρους.

Στην 88 σελίδων αγωγή που κατατέθηκε στο Ομοσπονδια­κό Δικαστήριο στο Νιούαρκ του Νιου Τζέρσεϊ αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά ότι η ενέργεια του υπ. Δικαιοσύνη­ς αποσκοπεί στην «απελευθέρω­ση των αγορών smartphone­s από την αντιανταγω­νιστική συμπεριφορ­ά της Apple και στην αποκατάστα­ση του ανταγωνισμ­ού με στόχο χαμηλότερε­ς τιμές για τους καταναλωτέ­ς, μείωση των τελών για τους προγραμματ­ιστές και προστασίας της καινοτομία­ς για το μέλλον».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece