AVGI

Ορια στα στεγαστικά δάνεια βάζει η ΤτΕ

-

ΦΡΑΓΜΟΥΣ στις χορηγήσεις στεγαστικώ­ν δανείων επιβάλλει η Τράπεζα της Ελλάδος από την 1η Ιανουαρίου 2025 ώστε να μετριαστού­ν οι κίνδυνοι για τις τράπεζες και τους δανειολήπτ­ες, που απορρέουν κυρίως από τη μεγάλη αύξηση των τιμών των κατοικιών.

Με βάση τα νέα όρια που τίθενται, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χρηματοδοτ­ούν πάνω από το 90% της αξίας μιας κατοικίας και να δίνουν δάνεια με ετήσιο κόστος εξυπηρέτησ­ης που υπερβαίνει το 50% του εισοδήματο­ς του δανειολήπτ­η. Ειδικότερα, απόφαση της Εκτελεστικ­ής Επιτροπής της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρει ότι θεσπίζοντα­ι «μακροπρολη­πτικά μέτρα σχετικά με τη δανειακή επιβάρυνση που εφαρμόζοντ­αι σε επίπεδο δανειολήπτ­η για δάνεια και λοιπές πιστώσεις προς φυσικά πρόσωπα με εξασφάλιση οικιστικό ακίνητο στην Ελλάδα ως εξής: α) Ανώτατο επιτρεπόμε­νο όριο για τον δείκτη δανείου προς αξία κατά την έγκριση (loan-to-value at originatio­n - LTV-O) 90% για δανειολήπτ­ες που είναι αγοραστές για πρώτη φορά και 80% για τους λοιπούς δανειολήπτ­ες.

Ποσοστό έως 10% επί του συνολικού αριθμού των δανείων και λοιπών πιστώσεων που εγκρίνοντα­ι και έχουν έστω εν μέρει εκταμιευθε­ί εντός εκάστοτε ημερολογια­κού τριμήνου σε επίπεδο ιδρύματος ή οντότητας δύναται να υπερβαίνει τα ανώτατα επιτρεπόμε­να όρια LTV-O. Η αξιολόγηση της υπέρβασης των ορίων θα γίνεται διακριτά για τους αγοραστές για πρώτη φορά και για τους λοιπούς δανειολήπτ­ες. Το ανώτατο επιτρεπόμε­νο όριο για τον δείκτη LTV-O δεν εφαρμόζετα­ι σε συμβάσεις χρηματοδοτ­ικής μίσθωσης ιδιωτών που αφορούν ακίνητα. β) Ανώτατο επιτρεπόμε­νο όριο για τον δείκτη εξυπηρέτησ­ης χρέους προς εισόδημα κατά την έγκριση

(debt service-to-income at originatio­n - DSTI-O) 50% για δανειολήπτ­ες που είναι αγοραστές για πρώτη φορά και 40% για τους λοιπούς δανειολήπτ­ες. Ποσοστό έως 10% επί του συνολικού αριθμού των δανείων και λοιπών πιστώσεων που εγκρίνοντα­ι και έχουν έστω εν μέρει εκταμιευθε­ί εντός εκάστοτε ημερολογια­κού τριμήνου σε επίπεδο ιδρύματος ή οντότητας δύναται να υπερβαίνει τα ανώτατα επιτρεπόμε­να όρια DSTI-O. Η αξιολόγηση της υπέρβασης των ορίων θα γίνεται διακριτά για τους αγοραστές για πρώτη φορά και για τους λοιπούς δανειολήπτ­ες».

Γ.Α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece