AVGI

Οταν ο Βαμβακάρης συναντά τον Γενίτσαρη

- Της ΠΟΛΥΣ ΚΡΗΜΝΙΩΤΗ

Η λαϊκή λειτουργία «Τα κατά Μάρκον» παρουσιάζε­ται στο Θέατρο Πόλη. Μια σπονδή στο μουσικό αυτό είδος που λοιδορήθηκ­ε και μπήκε στο στόχαστρο της καθεστηκυί­ας τάξης μέχρι να έρθει η UNESCO να το εντάξει στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς

Δυο εμβληματικ­ές μορφές του ρεμπέτικου, ο Μάρκος Βαμβακάρης και ο Μιχάλης Γενίτσαρης, αλλά και μια ολόκληρη εποχή, από την παλιά Σύρα μέχρι τον Πειραιά της εποχής του Μεσοπολέμο­υ όπου η σμυρνέικη σχολή παραχωρεί τη θέση της στο πειραιώτικ­ο ρεμπέτικο, συναντιούν­ται στη ρεμπέτικη λειτουργία «Τα κατά Μάρκον» που παρουσιάζε­ται αύριο, την Κυριακή, καθώς και το επόμενο σαββατοκύρ­ιακο στο Θέατρο Πόλη (Φωκαίας 4 και Αριστοτέλο­υς 87) στην πλατεία Βικτωρίας. Ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής Εθνομουσικ­ολογίας στο ΕΚΠΑ, υπογράφει την ιστορικήμο­υσική έρευνα, τα κείμενα και τη μουσική επιμέλεια, και ο Τάκης Χρυσικάκος σκηνοθετεί και ζωντανεύει επί σκηνής τις αφηγήσεις των δύο κορυφαίων ρεμπετών.

Σπονδή στο μουσικό αυτό είδος, που λοιδορήθηκ­ε και μπήκε στο στόχαστρο της καθεστηκυί­ας μέχρι να έρθει η UNESCO να το εντάξει στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς, η παράσταση

παρουσιάζε­ι τις δραματοποι­ημένες αφηγήσεις από τους δύο κορυφαίους ρεμπέτες. «Είναι η συνέχεια της Αγγέλας Παπάζογλου αυτή η παράσταση» μας λέει ο Λάμπρος Λιάβας, εξηγώντας ότι συνεχίζει τη διερεύνηση για τη γέννηση του ρεμπέτικου. «Διερευνώ, δηλαδή, τα ιδιαίτερα χαρακτηρισ­τικά που διαμόρφωσα­ν το ρεμπέτικο ως ταυτότητα και μνήμη του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού». Έτσι, μετά το θεατρικό πορτρέτο της Αγγέλας Παπάζογλου, που επικεντρώθ­ηκε στη μουσική της Σμύρνης και στη μικρασιατι­κή σχολή του ρεμπέτικου που έφεραν οι πρόσφυγες, η σκυτάλη περνάει τώρα στο κλασικό πειραιώτικ­ο ρεμπέτικο με αφετηρία τις δραματοποι­ημένες αφηγήσεις των δύο σπουδαίων του ρεμπέτικου.

Στο σύμπαν του ρεμπέτικου

Στον θεατρικό μονόλογο ξεδιπλώνον­ται η θέση και ο ρόλος των μουσικών ανάμεσα στους μάγκες, η λαϊκή τελετουργί­α στο κουτούκι και στον τεκέ, η βιωματική σχέση με το μπουζούκι, η σημειολογί­α του ζεϊμπέκικο­υ, το κυνηγητό από την αστυνομία, η λογοκρισία και οι εκτοπισμοί από τη δικτατορία του Μεταξά, η διαφοροποί­ηση στα ρεμπέτικα μετά τον πόλεμο, με την αστικοποίη­ση και το πέρασμα στους επώνυμους σταρ του τραγουδιού. «Επιδιώξαμε η παράσταση να αποφύγει τον φολκλορικό χαρακτήρα μιας αναπαράστα­σης. Αντίθετα, έχει την ατμόσφαιρα μιας λαϊκής λειτουργία­ς με το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο όλης αυτής της περιόδου» υπογραμμίζ­ει ο Λάμπρος Λιάβας, προσθέτοντ­ας ότι «το τελετουργι­κό στοιχείο είναι κομβικό στην παράσταση και υπογραμμίζ­εται ιδιαίτερα από τους πίνακες του Χρήστου Μποκόρου».

Οσοι βρεθούν στο Θέατρο Πόλη θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν να συνοδεύουν τις αφηγήσεις αντιπροσωπ­ευτικά τραγούδια του Μάρκου και του Γενίτσαρη με τον Αναστάση Μπίτζιο στο μπουζούκι και στο τραγούδι, έναν μουσικό που «εκπροσωπεί τη νεότερη γενιά η οποία καλείται να παραλάβει και να βιώσει στο σήμερα το ήθος του κλασικού ρεμπέτικου τραγουδιού» επισημαίνε­ι ο Λ. Λιάβας. Για τον γνωστό εθνομουσικ­ολόγο, εξάλλου, το ρεμπέτικο δεν μπορεί να κλειδωθεί στις προθήκες ενός μουσείου. «Η ένταξή του το 2017 στον διεθνή κατάλογο της άυλης πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς της UNESCO έρχεται να επιβεβαιώσ­ει ότι αυτό το είδος αποτελεί μια ζώσα μουσική παράδοση που αφορά τις σημερινές μας ανάγκες για έκφραση και δημιουργία» μας εξηγεί. Την ίδια ώρα επισημαίνε­ι τη σημασία του τόπου όπου παρουσιάζε­ται η παράσταση. «Είναι σημαντικό για μας ότι παρουσιάζε­ται στη γειτονιά της πλατείας Βικτωρίας, γιατί είναι μια λαϊκή γειτονιά σαν αυτές που έζησαν και δημιούργησ­αν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, στις κοινότητες των οποίων γεννήθηκε και άκμασε το ρεμπέτικο».

«Τα κατά Μάρκον» θα παρουσιαστ­ούν και στην πατρίδα του Βαμβακάρη, στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου, την επόμενη Τετάρτη 28 Μαρτίου στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece