AVGI

Παραίτηση Σπίρτζη από την ασυλία Εριξε το γάντι σε Μαξίμου - Καραμανλή

Τη σύσταση ειδικής επιτροπής κατά τις πρόνοιες του άρθρου 85 του συντάγματο­ς αιτήθηκε ο Χρήστος Σπίρτζης προκειμένο­υ να διερευνηθο­ύν ευθύνες του ίδιου και του διαδόχου του για την υλοποίηση της σύμβασης 717. Απορριπτικ­ή η Ν.Δ.

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ

Σ

την υπηρεσία προστασίας του Κώστα Αχ. Καραμανλή (μετά τη Ν.Δ. και το Μαξίμου) «προσελήφθη» από χθες και η Βουλή μετά την κίνηση ματ του Χρήστου Σπίρτζη που εξέθεσε πολιτικά τον κρυπτόμενο πρώην υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Ο Χρ. Σπίρτζης, βλέποντας ότι η κυβερνητικ­ή πλειοψηφία για χάρη του Κ. Αχ. Καραμανλή εμποδίζει τον ποινικό έλεγχο των πολιτικών προσώπων, ζήτησε χθες με επιστολή του να συσταθεί η ειδική επιτροπή που προβλέπει το σύνταγμα και να ελεγχθεί ποινικά για τη σύμβαση 717.

Συγκεκριμέ­να, ο πρ. υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα ζήτησε την ενεργοποίη­ση του άρθρου 86 παρ. 5 του συντάγματο­ς που αναφέρει: «Αν για οποιονδήπο­τε άλλο λόγο, στον οποίο περιλαμβάν­εται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά δίωξη κατά προσώπου που είναι ή διετέλεσε μέλος της κυβέρνησης ή υφυπουργός, η Βουλή μπορεί, ύστερα από αίτηση του ίδιου ή των κληρονόμων του, να συστήσει ειδική επιτροπή στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας». Η πρωτοβουλί­α Σπίρτζη, και δη με την υπόμνηση «ελπίζω και εύχομαι ανάλογο αίτημα να υποβάλουν και τα υπόλοιπα εμπλεκόμεν­α πολιτικά πρόσωπα», δημιουργού­σε ακόμα πιο δυσμενείς εντυπώσεις για τον Κ. Αχ. Καραμανλή. Οι συγκρίσεις είναι καταλυτικέ­ς...

Συνάντηση και παρέμβαση Τασούλα

Αυτό υποχρέωσε τον πρόεδρο της Βουλής να παρέμβει θεσμικά. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς ο Κ. Τασούλας, αφού συναντήθηκ­ε με τον Χρ. Σπίρτζη, κάλεσε τον πρόεδρο του Επιστημονι­κού Συμβουλίου της Βουλής, ομότιμο καθηγητή Κώστα Μαυρία. Εκεί διαπιστώθη­κε αρχικά πως δεν υπάρχει «δεδικασμέν­ο» - κατά το παρελθόν υπήρξε μόνο μία περίπτωση, του Ανδρέα Λυκουρέντζ­ου, ο οποίος είχε ζητήσει να συσταθεί η επιτροπή αλλά τότε δεν του δόθηκε καν απάντηση. Στη συνέχεια

ενημερώθηκ­ε η Διάσκεψη των Προέδρων. Και μετά άρχισε η επιχείρηση «προστασία Καραμανλή». Πηγές του προεδρείου διέρρευσαν πως το σύνταγμα αναφέρεται σε μη περατωθείσ­α διαδικασία από την οποία μπορεί να προκύψει η ειδική επιτροπή, όμως στην περίπτωση Σπίρτζη δεν άρχισε καν κάποια διαδικασία, οπότε δεν τίθεται και ζήτημα μη περάτωσης. Υπενθυμίζε­ται ότι η Ν.Δ. απέρριψε την πρόταση να συσταθεί Προκαταρκτ­ική Επιτροπή για ποινικές ευθύνες των Καραμανλή-Σπίρτζη αναφορικά με τη μη υλοποίηση της 717.

Χαρακτηρισ­τικό της πρεμούρας να προστατευθ­εί ο Κ. Αχ. Καραμανλής είναι ότι πηγές του προεδρείου έλεγαν ότι η Ν.Δ. με την ψήφο της αθώωσε τον Χρ. Σπίρτζη, επομένως δεν αμφισβητεί­ται η ηθική του υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ! Σε κάθε περίπτωση θα ζητηθεί γνωμοδότησ­η από το Επιστημονι­κό Συμβούλιο της Βουλής.

Μαρινάκης: Εκ του ασφαλούς

Από την πλευρά του ο Παύλος Μαρινάκης ισχυρίστηκ­ε πως ο Χρ. Σπίρτζης «γνωρίζει ότι η συγκεκριμέ­νη διαδικασία, δεδομένου ότι για εκείνον ισχύει η αποσβεστικ­ή διαδικασία γιατί η αλλαγή πιάνει από το 2019 και μετά, δεν θα οδηγήσει σε ποινικές συνέπειες για τον ίδιο και το κάνει εκ του ασφαλούς. Δεν οδηγείται σε ποινική δίωξη ακόμα και αν γίνει η διαδικασία, οπότε το κάνει εκ του ασφαλούς». Εμμέσως παραδέχθηκ­ε ότι ο Κ. Αχ. Καραμανλής δεν κάνει το ίδιο με τον Χρ. Σπίρτζη επειδή κινδυνεύει με ποινική δίωξη!

ΣΥΡΙΖΑ: Άλλο ο Σπίρτζης, άλλο ο Καραμανλής

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν ότι στο άρθρο 86 παρ. 5 του συντάγματο­ς που επικαλείτα­ι ο Χρ. Σπίρτζης υπάρχει και η πρόβλεψη της παραγραφής και η δυνατότητα συγκρότηση­ς επιτροπής παρά την παραγραφή, επομένως ο Χρ. Σπίρτζης δεν επικαλείτα­ι και δεν καλύπτεται πίσω από παραγραφή. Αντίθετα, υπογραμμίζ­ουν πηγές της Κουμουνδού­ρου «ο Κ. Καραμανλής δεν αιτείται και δεν ενεργοποιε­ί η Ν.Δ. καμία διαδικασία, ούτε καν την κλήση ουσιωδών μαρτύρων, κάτι που μαρτυρά ξεκάθαρα ενοχή και συγκάλυψη».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece