AVGI

Νέο ρωσικό πυραυλικό μπαράζ κατά του Κιέβου

Στις Βρυξέλλες ξεδιπλώνον­ται σχέδια και ακούγονται νέες υπερατλαντ­ικές παροτρύνσε­ις για να τεθεί σε «βηματισμό πολέμου» η ευρωπαϊκή οικονομία

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Τ η μαζικότερη πυραυλική επίθεσή της κατά του Κιέβου εδώ και εβδομάδες εξαπέλυσε χθες η Ρωσία, προφανώς ως απάντηση στα ουκρανικά πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτεια­ς τις ημέρες των εκλογών. Από το νέο μπαράζ τραυματίστ­ηκαν συνολικά 17 άνθρωποι και προκλήθηκα­ν ζημιές σε σπίτια, σχολεία και βιομηχανικ­ές εγκαταστάσ­εις κυρίως από πτώση συντριμμιώ­ν, καθώς η ουκρανική αεράμυνα φέρεται να αναχαίτισε όλους τους πυραύλους. Ήταν η πρώτη ρωσική πυραυλική επιδρομή κατά της ουκρανικής πρωτεύουσα­ς εδώ και 44 ημέρες.

Ενίσχυση του Κιέβου

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες της Ε.Ε. που συναντώντα­ι στις Βρυξέλλες συζητούν τρόπους για δραστική αύξηση της στρατιωτικ­ής και οικονομική­ς στήριξης της Ουκρανίας, ενώ πληθαίνουν οι εκκλήσεις προς τα κράτη-μέλη να θέσουν τις οικονομίες τους «σε βηματισμό πολέμου». Ο επικεφαλής της Στρατιωτικ­ής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ δήλωσε στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο προχθές ότι οι σύμμαχοι δεν πρέπει να είναι πολύ απαισιόδοξ­οι για την ικανότητα των Ουκρανών να απωθήσουν τα ρωσικά στρατεύματ­α και ζήτησε να παραδοθούν γρήγορα τα μεγάλα πακέτα βοήθειας που οι Δυτικοί έχουν υποσχεθεί.

Πάντως, στην ουκρανική πρωτεύουσα επικρατούσ­ε χθες αίσθημα ψυχικής εξάντλησης και κόπωσης μεταξύ των κατοίκων, αλλά και οργής. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικ­ά καθώς ο πόλεμος συνεχίζει να αναστατώνε­ι τους ρυθμούς της ζωής, να προκαλεί θύματα και καταστροφέ­ς, να μετατρέπει σε ερείπια τους κόπους μιας ζωής από τη μια στιγμή στην άλλη.

Για τον Ουκρανό Πρόεδρο, πάντως, ήταν ακόμα μια αφορμή για να ζητήσει περισσότερ­ο στρατιωτικ­ό εξοπλισμό από τους Δυτικούς συμμάχους. «Κάθε μέρα και κάθε νύχτα υπάρχει τέτοιος τρόμος. Η ενότητα του κόσμου μπορεί να τον σταματήσει όταν μας βοηθά με συστήματα αεράμυνας. Τώρα χρειαζόμασ­τε αυτήν την άμυνα εδώ, στην Ουκρανία» έγραψε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Telegram.

Η ουκρανική πρωτεύουσα βρισκόταν υπό συναγερμό αεροπορική­ς επιδρομής για σχεδόν τρεις ώρες το πρωί της Πέμπτης. Σύμφωνα με τον στρατό οι σειρήνες έχουν ηχήσει στην πρωτεύουσα περισσότερ­ες από 1.020 φορές από το ξέσπασμα του πολέμου.

«Αισθανόμασ­τε μίσος, τρομερό μίσος. Αυτό δεν είναι φόβος, αυτό είναι μίσος. Απέναντι στη Ρωσία γενικά και σε όλους εκεί» είπε χαρακτηρισ­τικά στο Reuters ο Κοσταντίν, ένας κάτοικος του Κιέβου που στεκόταν μαζί με τη σύζυγό του μπροστά από τα συντρίμμια μιας κατεστραμμ­ένης πολυκατοικ­ίας.

Κατά τον Σερχίι Πόπκο, επικεφαλής της στρατιωτικ­ής διοίκησης της πόλης, οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποί­ησαν στρατηγικά βομβαρδιστ­ικά και βάσεις από το έδαφος για τη νέα επιδρομή τους, συμπέρασμα που συνάγεται από το γεγονός ότι οι πύραυλοι χτύπησαν το Κίεβο από διαφορετικ­ές κατευθύνσε­ις.

Τοπικοί αξιωματούχ­οι ανέφεραν ότι πολλά Νηπιαγωγεί­α και σχολεία, κτήρια κατοικιών και βιομηχανικ­οί χώροι υπέστησαν ζημιές από τα συντρίμμια των ρωσικών πυραύλων που αναχαιτίστ­ηκαν πάνω από την πόλη. Τουλάχιστο­ν 40 ιδιωτικές κατοικίες και δύο πολυώροφα κτήρια υπέστησαν ζημιές σε όλη την περιφέρεια του Κιέβου.

Γενική κινητοποίη­ση

Στο μεταξύ στις Βρυξέλλες, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., κυριαρχούν οι συζητήσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ξεδιπλώνον­ται σχέδια για να τεθεί η ευρωπαϊκή οικονομία σε «βηματισμό πολέμου».

Τροφοδοτού­μενη από αυτό που ένας διπλωμάτης χαρακτήρισ­ε ως μια νέα «αίσθηση επείγο

ντος και κινητοποίη­σης» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ρητορική ενάντια στη Μόσχα έχει σκληρύνει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται επίσης να εξετάσουν αμφιλεγόμε­να σχέδια για κατάσχεση δισεκατομμ­υρίων ευρώ από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακ­ά στοιχεία στις ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένο­υ να χρηματοδοτ­ηθούν με αυτά η στρατιωτικ­ή και οικονομική στήριξη της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στην καθιερωμέν­η προσκλητήρ­ια επιστολή του προς τους ηγέτες των χωρών-μελών έγραψε συγκεκριμέ­να: «Τώρα που αντιμετωπί­ζουμε τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά μας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι καιρός να προχωρήσου­με σε δραστικά και σταθερά βήματα για να είμαστε έτοιμοι αμυντικά, να είμαστε έτοιμοι να θέσουμε την οικονομία της Ε.Ε. σε πολεμικό βηματισμό».

Οπως σχολιάζει ο Guardian, μια τέτοια γλώσσα αντικατοπτ­ρίζει σαφώς τη θέση ότι η Ε.Ε. πρέπει να εντείνει την εκστρατεία της για να βοηθήσει την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο και να εξασφαλίσε­ι τη μακροπρόθε­σμη αμυντική της ικανότητα. Αλλά στοχεύει επίσης στην προετοιμασ­ία του ευρωπαϊκού κοινού για τις νέες μεγάλες «θυσίες» που θα απαιτηθούν μελλοντικά στην οικονομία ώστε να χρηματοδοτ­ηθεί η υλοποίηση των στρατιωτικ­ών σχεδίων.

 ?? ?? «Τώρα που αντιμετωπί­ζουμε τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά μας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι καιρός να προχωρήσου­με σε δραστικά και σταθερά βήματα για να είμαστε έτοιμοι αμυντικά, να είμαστε έτοιμοι να θέσουμε την οικονομία της Ε.Ε. σε πολεμικό βηματισμό» είναι το πολεμικό ανακοινωθέ­ν του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
«Τώρα που αντιμετωπί­ζουμε τη μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά μας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι καιρός να προχωρήσου­με σε δραστικά και σταθερά βήματα για να είμαστε έτοιμοι αμυντικά, να είμαστε έτοιμοι να θέσουμε την οικονομία της Ε.Ε. σε πολεμικό βηματισμό» είναι το πολεμικό ανακοινωθέ­ν του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece