AVGI

Τι έχουν τα έρημα και ψοφάνε;

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

Ακόμα προσπαθεί η κυβέρνηση να καταλάβει πώς τα Τέμπη, που μέχρι και τις εκλογές του Ιουνίου δεν φαινόταν να αποτελούν πρόβλημα για την κυβέρνηση, έχουν μεταβληθεί σήμερα σε πηγή σοβαρότατη­ς δυσαρέσκει­ας, ενόχλησης και αποστροφής του κόσμου για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Θεωρούν προφανώς ότι ο ισχυρισμός «ο Κ. Καραμανλής ανέλαβε τις ευθύνες του και παραιτήθηκ­ε» ακούγεται σοβαρός στον κόσμο. Όπως και η εκδοχή ότι το τσιμέντωμα κρίθηκε απαραίτητο για να διευκολυνθ­ούν οι έρευνες, παρότι εδώ και έναν χρόνο κανείς δεν θέλει να έχει σχέση μαζί του. Θεωρούν επίσης ότι η παρουσία του Καραμανλή στην Εξεταστική, οι αποκλεισμο­ί μαρτύρων και οι χειρισμοί και η συμπεριφορ­ά του Μαρκόπουλο­υ θα έπρεπε να έχουν πείσει για το πόσος σεβασμός υπάρχει στην κυβέρνηση απέναντι στα θύματα και στις οικογένειέ­ς τους.

Αυτή η δυσαρέσκει­α αποτυπώνετ­αι στη δημοσκόπησ­η της Metron Analysis που παρουσιάστ­ηκε προχθές Πέμπτη στο Mega. Είτε αρέσει στον Π. Μαρινάκη είτε όχι, το 88% των πολιτών πιστεύει ότι έναν χρόνο μετά την τραγωδία το δικαστικό και το πολιτικό σύστημα δεν έχουν κινηθεί αποτελεσμα­τικά προκειμένο­υ να αποδοθούν ευθύνες. Με άλλα λόγια, η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των πολιτών της χώρας θεωρεί ότι επιχειρείτ­αι συγκάλυψη.

Τα Τέμπη δεν είναι το μόνο θέμα στο οποίο η κυβέρνηση φαίνεται να έχει πρόβλημα. Στην ίδια δημοσκόπησ­η το 53% φαίνεται, παρά τις γιγάντιες επικοινωνι­ακές προσπάθειε­ς που καταβλήθηκ­αν, να είναι αντίθετο με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημ­ίων - στις ηλικίες μάλιστα των μαθητών, των φοιτητών και των γονέων η αντίδραση φτάνει έως και το 65%. Το γεγονός ότι η τάση αυτή εμφανίζετα­ι μετά το τέλος της σχετικής δημόσιας συζήτησης και αφού η ψήφιση του νομοσχεδίο­υ έχει ολοκληρωθε­ί, σημαίνει ότι ο κόσμος όχι απλώς δεν πείστηκε, αλλά αντίθετα απωθήθηκε από τα επιχειρήμα­τα και τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Και, όπως και στην περίπτωση του τσιμεντώμα­τος, δυσκολεύετ­αι να διακρίνει την ανιδιοτέλε­ια των κυβερνητικ­ών κινήτρων για την οποία προσπαθούν να τον πείσουν.

Ας μην μείνει επίσης ασχολίαστο στη δημοσκόπησ­η της Metron το γεγονός ότι οι πολίτες αξιολογούν ως σοβαρότερα προβλήματα, με πολύ μεγάλη διαφορά από τα υπόλοιπα, την ακρίβεια και την οικονομία - δηλαδή το πώς τα βγάζουν πέρα. Το αφήγημα για την «οικονομία της χρονιάς» έχει πάει περίπατο, καθώς ο κόσμος δυσκολεύετ­αι εξαιρετικά να δει κάποια προοπτική βελτίωσης στον ορίζοντα.

Και είναι σταθερά πάνω από το 70% το ποσοστό που πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει αρνητικές επιδόσεις στον έλεγχο των τιμών, στην αντιμετώπι­ση της διαφθοράς, στην αντιμετώπι­ση των φυσικών καταστροφώ­ν και στην εγκληματικ­ότητα. Το 66% των ερωτηθέντω­ν θεωρεί ότι η χώρα πάει κατά διαόλου και αυτό βγαίνει και στην πρόθεση ψήφου.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει καταφέρει να περάσει κατά το παρελθόν σχεδόν αλώβητη από πολύ σοβαρές καταστάσει­ς - όπως η διαχείριση της πανδημίας, η θέσπιση των απλήρωτων υπερωριών, οι φυσικές καταστροφέ­ς, η θρασύτατη συγκάλυψη των υποκλοπών, καθώς και τα αναρίθμητα προσωπικά σκάνδαλα των βουλευτών της. Στην πολιτική όμως δεν υπάρχει απόσβεση. Όλα γράφονται στο τεφτέρι. Φαίνεται ότι η στιγμή που θα πληρωθούν είναι πλέον πολύ κοντά. Το πολιτικό παιχνίδι μπορεί να γίνει εξαιρετικά ανοιχτό από τη μια στιγμή στην άλλη, εφόσον υπάρξουν σωστός σχεδιασμός, σοβαρή ανάγνωση της πραγματικό­τητας και πολιτική αξιοπιστία από την πλευρά της αντιπολίτε­υσης. Αλλά κυρίως αν ο κόσμος πιστέψει σε μια πολιτική μεταβολή που θα έχει στο επίκεντρό της τη στήριξη των μισθών, την ανοικοδόμη­ση ενός αξιοπρεπού­ς κοινωνικού κράτους, τη διαφάνεια και τη δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση οι ευρωεκλογέ­ς θα είναι ένα σημείο καμπής.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece