AVGI

Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη στον Ζελένσκι

Τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης απαιτούν ενημέρωση για την όποια αμυντική βοήθεια - ειδικά στον τομέα της αεράμυνας- δεσμεύτηκε να στείλει η κυβέρνηση στην Ουκρανία

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Γράφαμε στις 7 Μαρτίου, μια μέρα μετά την επεισοδιακ­ή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Οδησσό, ότι ούτε καν η Βουλή δεν έχει εικόνα για το ποια θα είναι η επόμενη αποστολή στρατιωτικ­ής βοήθειας από την Ελλάδα στην Ουκρανία. Τότε δύο πράγματα είχαμε μάθει - και δη όχι από το πρωθυπουργ­ικό γραφείο. Πρώτον, ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τον Μητσοτάκη βοήθεια στην αεράμυνα -τους S300 ίσως;- και δεύτερον, ότι ο Μητσοτάκης μίλησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν πριν πάρει τον δρόμο για την Οδησσό, ο οποίος και τον ευχαρίστησ­ε, σύμφωνα με την ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, για «τη συνεχιζόμε­νη συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια της Ουκρανίας». Πέρασαν δεκαπέντε μέρες και πάλι από τον Πρόεδρο της Ουκρανίας μάθαμε ότι κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Οδησσό «επιτεύχθηκ­αν συμφωνίες για τη συνεχιζόμε­νη αμυντική συνεργασία, ιδιαίτερα όσον αφορά την ενίσχυση της αεράμυνας» (της Ουκρανίας). Κι ότι ο Ζελένσκι ζητά την άμεση εφαρμογή τους. Η διάψευση των δηλώσεων Ζελένσκι ήρθε πρώτα μέσω… κυβερνητικ­ών πηγών, που υποστήριξα­ν πως «δεν υπεγράφη καμία συμφωνία», και στη συνέχεια με τη χθεσινή δήλωση Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες ότι «δεν θα ήταν δυνατό να πάω στην Ουκρανία και να υπογράψω εν κρυπτώ κάποια συμφωνία».

Πλην όμως, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικ­ές πηγές, η Ελλάδα συζητά διμερώς με την Ουκρανία «με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότ­ητάς της σε όλους τους τομείς». Και από αυτή τη διατύπωση ο καθένας μπορεί να καταλάβει ό,τι θέλει. Από το ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει αντιαεροπο­ρικά συστήματα στο Κίεβο μέχρι ότι απλώς σκοπεύει να εξάγει στην Ουκρανία την τεχνογνωσί­α του περιβόητου ελληνικού επιτελικού κράτους. Γι’ αυτό και τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης ζητούν ενημέρωση εδώ και τώρα για τις υποσχέσεις του Μητσοτάκη στον Ζελένσκι. Ήδη από το βράδυ της Πέμπτης ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. εξέφρασε τη βαθύτατη ανησυχία του «για την αδιαφανή και ανεύθυνη εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκλωβισμέ­νη στο δόγμα του δεδομένου συμμάχου» και κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώσει άμεσα τη Βουλή για το περιεχόμεν­ο των συμφωνιών με την ουκρανική πλευρά και ειδικότερα για τις συμφωνίες που αφορούν την ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας. Μια μέρα μετά το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την έκτακτη σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, ώστε να ενημερωθού­ν οι πολιτικές δυνάμεις από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece