AVGI

H στρατιωτικ­ή βοήθεια στην Ουκρανία διχάζει την Ε.Ε.

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Μεγάλη δυστοκία στη λήψη αποφάσεων για ευρωομόλογ­α για την άμυνα, όπως επιθυμούσα­ν τα «γεράκια» της Ε.Ε., ούτε για τη χρήση των εσόδων από τα «παγωμένα» περιουσιακ­ά στοιχεία της Ρωσίας στην Ε.Ε. προς όφελος της Ουκρανίας. Ούτε καν μια δεσμευτική ημερομηνία για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων της Ε.Ε. με το Κίεβο

Βαριά ήταν η σκιά των δύο πολέμων, στην Ουκρανία και στη Γάζα, πάνω από τη σύνοδο κορυφής των 27 - και μεγάλη η δυστοκία στη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Ούτε ευρωομόλογ­α για την άμυνα αποφασίστη­καν, όπως επιθυμούσα­ν τα «γεράκια» της Ε.Ε. στα οποία συγκαταλέγ­εται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε η χρήση των εσόδων από τα «παγωμένα» περιουσιακ­ά στοιχεία της Ρωσίας στην Ε.Ε. προς όφελος της Ουκρανίας. Ούτε καν μια δεσμευτική ημερομηνία για την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων της Ε.Ε. με το Κίεβο, όπως πίεζε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ήταν μεγάλες οι αντιστάσει­ς κάποιων κρατών-μελών να δώσουν την ημερομηνία πριν από τις ευρωεκλογέ­ς καθώς δεν ήθελαν να ενοχλήσουν το εκλογικό τους ακροατήριο, την ώρα που ο Ζελένσκι πίεζε να ξεκινήσει η διαδικασία εντός του τρέχοντος εξαμήνου - και πριν αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. η Ουγγαρία με τον φιλορώσο πρωθυπουργ­ό της Βίκτορ Όρμπαν. Πάντως, μετά τη λήξη της συνόδου ο προεδρεύων του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε αισιόδοξος λέγοντας ότι η πρώτη διακυβερνη­τική διάσκεψη για την Ουκρανία «θα μπορούσε» να συμβεί ακόμα και εντός του τρέχοντος εξαμήνου.

Αναφορικά με τα κέρδη από τις «παγωμένες» ρωσικές καταθέσεις, οι 27 απλώς «εξέτασαν την πρόοδο σχετικά με τα επόμενα συγκεκριμέ­να βήματα» που πρέπει να γίνουν ώστε τα χρήματα -ενδεχομένω­ς και 3 δισ. ευρώ τον χρόνο- να χρησιμοποι­ηθούν για όπλα και πυρομαχικά για την Ουκρανία. Όσο για τα ευρωομόλογ­α για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, ο Μισέλ είπε πως «μπορεί να μην υπήρξε σήμερα σχετική συμφωνία, αλλά στο προσεχές μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συζητά στη βάση πολλών επιλογών». Τα ευρωομόλογ­α δεν τα θέλουν οι συνήθεις «σφιχτοχέρη­δες» του Βορρά, Γερμανία, Ολλανδία και σία, ακριβώς όπως δεν τα ήθελαν και για τη χρηματοδότ­ηση ειρηνικών επενδύσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος ότι μπορεί στο μέλλον να αλλάξουν γνώμη, όπως έγινε με το Ταμείο Ανάκαμψης: «Για πρώτη φορά αρχίζουμε και ακουμπάμε το ζήτημα της χρηματοδότ­ησης αυτής της προσπάθεια­ς» είπε αναφερόμεν­ος στην ενίσχυση της στρατηγική­ς αυτονομίας της Ευρώπης και τόνισε πως «η Ελλάδα τάσσεται υπέρ αυτής της επιλογής, ενδεχομένω­ς μέσω της έκδοσης ευρωομολόγ­ων που θα είναι στοχευμένα στην αμυντική θωράκιση της Ευρώπης και στην ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανία­ς».

Μισόλογα για τη Γάζα

Με τα χίλια ζόρια και μετά από πέντε μήνες οι 27 κατάφεραν να καταλήξουν και σε ένα κείμενο για τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις Μητσοτάκη πρόκειται για ένα πλαίσιο «που καλεί ανοιχτά για ανθρωπιστι­κή παύση, η οποία θα οδηγήσει σε μία μόνιμη εκεχειρία και στην απελευθέρω­ση των ομήρων». Δεν απαιτεί, δηλαδή, κατάπαυση του πυρός εδώ και τώρα. Ωστόσο, προειδοποι­εί το Ισραήλ -ή «το θέτει προ των ευθυνών του», όπως το διατύπωσε ο πρωθυπουργ­ός- να μην εισβάλει στη Ράφα. Επιπλέον, οι 27 ζήτησαν την άμεση πρόσβαση ανθρωπιστι­κής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, «από αέρος, ξηράς και θάλασσας».

Και μια «ιστορική» απόφαση

Σε κάθε σύνοδο χρειάζεται και μια «ιστορική» απόφαση, όπως χαρακτήρισ­αν οι Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ την απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων της Ε.Ε. με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Μια απόφαση που έσπευσε να χαιρετίσει «ενθέρμως» το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο στηρίζει αναφανδόν -και επί 21 χρόνια- την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece