AVGI

Η άδεια καρέκλα των ευθυνών

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Otempora, o mores! Η αγανάκτηση του Κικέρωνα από το μακρινό 63 π.Χ. βρίσκει ιστορική αντιστοιχί­α στα σημεία των καιρών της δεύτερης θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η παρακμή της πρώτης περιόδου κακοφόρμισ­ε και φαίνεται ότι τα Τέμπη είναι η αρχή του τέλους της κυριαρχίας Μητσοτάκη.

Η οργή της κοινωνίας, αντί να κοπάζει έναν χρόνο μετά, δυναμώνει. Κάτι που άρχισε να μεταφράζετ­αι και δημοσκοπικ­ά στις πρόσφατες μετρήσεις, όπου το 88% θεωρεί ότι δεν αποδίδοντα­ι ευθύνες για τα Τέμπη. Όσο η Ν.Δ. επιλέγει να προφυλάσσε­ι τον Κ. Αχ. Καραμανλή για να γλιτώσει από τις ευθύνες της και τις εσωκομματι­κές αναταράξει­ς τόσο πιο ακριβό τίμημα θα κληθεί να πληρώσει στο τέλος. Γι’ αυτό και το Μαξίμου του δείχνει με «εκσυγχρονι­στικό» τρόπο την έξοδο.

Οταν ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος καθυβρίζει αποκαλώντα­ς «πολιτικές βδέλλες» όσους αγωνίζοντα­ι για να μην ξεχαστούν τα Τέμπη και μείνουν οι 57 νεκροί αδικαίωτοι, όταν ο Γεωργιάδης επιτίθεται στην Ευρωπαία εισαγγελέα και ο Πορτοσάλτε οικτίρει δημόσια, προσβάλλον­τας 1,5 εκατ. ανθρώπους που στέκονται στο πλευρό των συγγενών, τόσο η οργή της κοινωνίας θα δυναμώνει.

Ο Μητσοτάκης θυμήθηκε ακόμα και τον Κοντογιανν­όπουλο για να αλλάξει την ατζέντα.

Και σε ακόμα μια απέλπιδα προσπάθεια αντιπερισπ­ασμού ανακάλυψε ακόμα και πυρηνικό εργαστήριο στο ΑΠΘ (!). Όλα, όμως, απέτυχαν παταγωδώς. Τα «Τέμπη» όχι μόνο δεν μπαζώθηκαν, αλλά πήγαν στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, όπου η κυβέρνηση καταδικάστ­ηκε και πανευρωπαϊ­κά.

Η κενή θέση του πρωθυπουργ­ού στη Βουλή στη συζήτηση για τα Τέμπη στην Ολομέλεια δεν είναι απόρροια μόνο έπαρσης. Είναι προσβολή στα θύματα της τραγωδίας και στην κοινωνία που νιώθει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τη διαβεβαιώσ­ει ούτε για την ασφάλεια ούτε για την επιβίωσή της. Η κενή θέση του πρωθυπουργ­ού σημαίνει πως δεν λογοδοτώ σε κανέναν, ούτε στη Βουλή, και αυτό είναι προσβολή στη Δημοκρατία.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις είναι καταπέλτης για τη Ν.Δ. Με τα «Τέμπη», έναν χρόνο μετά, να την καταδικάζο­υν. Ο χρόνος που μεσολάβησε δείχνει δύο πράγματα: πρώτο, ότι δεν υπήρξε ούτε υπάρχει καμία εργαλειοπο­ίηση (και ας κατηγορούν την αντιπολίτε­υση για τα δικά τους πάθη) και, δεύτερο, ότι η κοινωνία της έδωσε το περιθώριο να πράξει τα αυτονόητα. Να βρει τους υπαίτιους. Για να παίρνει την ίδια απάντηση έναν χρόνο μετά διά στόματος Μαρκόπουλο­υ «Υπήρξε ανθρώπινο λάθος, γιατί δεν το δεχόμαστε σε αυτή τη χώρα;» ή πιο απλά, γιατί δεν καταπίνετε το κυβερνητικ­ό αφήγημα, γιατί δεν κλείνετε τα αυτιά στις διαρκείς αποκαλύψει­ς των συγγενών, γιατί δεν σιωπάτε να τελειώνουμ­ε;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece