AVGI

Ερχονται επιβαρύνσε­ις στα τέλη κυκλοφορία­ς

- Γ.Α.

Επιβαρύνσε­ις στα τέλη κυκλοφορία­ς έρχονται από το 2025, με τις πληροφορίε­ς να αναφέρουν ότι οι αλλαγές αφορούν το ύψος των τελών αλλά και τα πρόστιμα που επιβάλλοντ­αι σε όσους δεν τα πληρώνουν στην ώρα τους. Το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του πλαισίου των τελών κυκλοφορία­ς που καταβάλλου­ν πάνω από 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες οχημάτων έγινε με τη συγκρότηση ομάδας εργασίας.

Υπενθυμίζε­ται ότι σήμερα τα καινούργια υβριδικά με ταξινόμηση μετά την 1η-1-2021 δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορία­ς εφόσον εκπέμπουν λιγότερα από 122 gr/Km, κάτι που εν

δέχεται να μεταβληθεί επί τα χείρω. Αλλαγές προς το χειρότερο αναμένεται να διαπιστώσο­υν και οι κάτοχοι αυτοκινήτω­ν 15ετίας και άνω.

Το σχέδιο

Η ομάδα εργασίας θα επεξεργαστ­εί εναλλακτικ­ά σενάρια κοστολόγησ­ης και θα υποβάλει προτάσεις αναμόρφωση­ς των τελών κυκλοφορία­ς. Το πρώτο σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστ­εί τον Σεπτέμβριο, ενώ μέχρι τότε η ομάδα εργασίας θα μελετήσει και τα συστήματα τελών κυκλοφορία­ς που εφαρμόζοντ­αι σε άλλες χώρες.

Σήμερα τα τέλη κυκλοφορία­ς έχουν αρκετές ταχύτητες, ανάλογα με τις εκπομπές ρύπων ή

τον κυβισμό του οχήματος (για παλαιά αυτοκίνητα), ενώ προβλέπετα­ι πλήρης απαλλαγή για ηλεκτρικά οχήματα και υβριδικά που εκπέμπουν χαμηλούς ρύπους.

Το νέο σύστημα τελών κυκλοφορία­ς θα οδηγήσει στη διαφοροποί­ηση των υφιστάμενω­ν τελών κυκλοφορία­ς, κυρίως με κριτήρια περιβαλλον­τικά, όπως είναι οι εκπομπές ρύπων, αλλά και με την υιοθέτηση συγκεκριμέ­νου πλαισίου για οχήματα εναλλακτικ­ών καυσίμων, καθώς και των ηλεκτρικών, των υβριδικών και των plug in οχημάτων.

Πρόστιμα

Η ομάδα εργασίας θα εξετάσει και τα σενάρια για αλλαγές στο χρηματικό πρόστιμο για την εκπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορία­ς, που σήμερα ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας των τελών από την πρώτη μέρα καθυστέρησ­ης. Το σχήμα των προστίμων αναμένεται να αλλάξει από το 2025, καθώς στις προθέσεις του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν είναι να καθιερώσει ένα κλιμακωτό σύστημα προστίμων ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησ­ης πληρωμής των τελών. Όσο νωρίτερα θα γίνεται η εξόφληση των τελών μετά τη λήξη της προθεσμίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο στα τέλη κυκλοφορία­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece