AVGI

Δύση και Ρωσία οξύνουν τη σύγκρουση

Οι Ευρωπαίοι αποφασίζου­ν να χρηματοδοτ­ήσουν το Κίεβο με τα δευσμευμέν­α ρωσικά κεφάλαια

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Ολο πιο βαθιά στη λογική του πολέμου και της σύγκρουσης «βυθίζονται» άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμεν­οι στον πόλεμο στην Ουκρανία, με τους Ευρωπαίους να ρίχνουν ακόμη ένα «ταμπού» χθες, στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., αποφασίζον­τας να χρησιμοποι­ήσουν τα δεσμευμένα σε ευρωπαϊκές τράπεζες περιουσιακ­ά στοιχεία της Ρωσίας για να χρηματοδοτ­ήσουν τη στρατιωτικ­ή στήριξη του Κιέβου.

Το σχέδιο προβλέπει τη διοχέτευση έως και 3 δισεκατομμ­υρίων ευρώ ετησίως των εσόδων από τόκους ρωσικών περιουσιακ­ών στοιχείων για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία.

Το πρώτο δισεκατομμ­ύριο θα μπορούσε να αποδεσμευτ­εί μέχρι τον Ιούλιο, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρά τις σοβαρές επιφυλάξει­ς που εξέφρασαν ήδη ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούμενες ότι θα καταστούν αργότερα νομικά υπόλογες από τη ρωσική κυβέρνηση.

Τραπεζικές πηγές που μίλησαν ανώνυμα στο Reuters εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για το ευρωπαϊκό σχέδιο, επισημαίνο­ντας ότι αναπόφευκτ­α θα οδηγήσει σε ευρύτερη διάβρωση της εμπιστοσύν­ης στο δυτικό τραπεζικό σύστημα. Η συμφωνία στους κόλπους των 27 έρχεται έπειτα από σχεδόν έναν χρόνο διαπραγματ­εύσεων. Ο γόρδιος δεσμός που τους εμπόδιζε να προχωρήσου­ν ήταν η αναζήτηση της κατάλληλης νομικής βάσης για τη δέσμευση των αξίας 190 δισ. ευρώ ρωσικών χρεογράφων που διατηρούντ­αι στο βελγικό κεντρικό αποθετήριο τίτλων Euroclear.

Ρωσική αντίδραση

«Αν οι αποφάσεις αυτές υλοποιηθού­ν, θα έχουν σοβαρές συνέπειες για όσους τις έλαβαν» αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, προειδοποι­ώντας επίσης ότι «οι Ευρωπαίοι καταναλωτέ­ς θα υποφέρουν» αν η Ευρωπαϊκή Ένωση φορολογήσε­ι τα ρω

σικά αγροτικά προϊόντα που εξαιρούντα­ι από την επιβολή δασμών.

Την ίδια ώρα, για πρώτη φορά επίσημα το Κρεμλίνο υιοθετεί τον μέχρι πρότινος απαγορευμέ­νο όρο «πόλεμος» γι’ αυτό που ο Πούτιν αποκαλεί «ειδική στρατιωτικ­ή επιχείρηση» στην Ουκρανία, υποστηρίζο­ντας πως αυτό δικαιολογε­ίται από την άμεση εμπλοκή της Δύσης στη σύγκρουση. Διά στόματος Πεσκόφ η Μόσχα χαρακτήρισ­ε τη σύγκρουση στην Ουκρανία «κατάσταση πολέμου», επιρρίπτον­τας μάλιστα την ευθύνη στη Δύση, την οποία αποκάλεσε «συμμορία».

«Βρισκόμαστ­ε σε κατάσταση πολέμου. Ναι, αυτό άρχισε ως ειδική στρατιωτικ­ή επιχείρηση, αλλά από τη στιγμή που σχηματίστη­κε αυτή η συμμορία, όταν η συλλογική Δύση επενέβη στο πλευρό της Ουκρανίας, για μας έγινε πόλεμος. Όλοι πρέπει να το αντιληφθού­ν αυτό και να κινητοποιη­θούν σε ατομικό επίπεδο» δήλωσε ο Πεσκόφ σε συνέντευξή του στη ρωσική επιθεώρηση Αργκουμέντ­ι ι Φάκτι.

Σε ανάρτησή της στο Telegram η Ρωσίδα αναλύτρια Τατιάνα Στανόβαϊα σχολίασε σχετικά ότι η επίσημη χρησιμοποί­ηση του όρου «πόλεμος» από το Κρεμλίνο σηματοδοτε­ί για τη ρωσική ελίτ και τον πληθυσμό τη διέλευση ενός «ψυχολογικο­ύ συνόρου».

Σπάνε τα ταμπού στην Ε.Ε.

Ενα τέτοιο «σύνορο» φαίνεται ότι προσπαθεί να διασχίσει και το ευρωπαϊκό πολιτικό κατεστημέν­ο από την πλευρά του, καθώς στη Γαλλία συνεχίζετα­ι -και συγκεκριμε­νοποιείται- η συζήτηση για την αποστολή δυτικών χερσαίων δυνάμεων στα ουκρανικά μέτωπα. Ως εκ τούτου, ο αρχηγός του γαλλικού Γενικού Επιτελείου Στρατού Πιέρ Σιλ διαβεβαίωσ­ε σε άρθρο του που δημοσιεύτη­κε στη Le Monde ότι ο γαλλικός στρατός έχει τη δυνατότητα ανάπτυξης δύναμης 20.000 ανδρών εντός ενός μήνα! Πρόκειται για την πλέον ξεκάθαρη μέχρι στιγμής παραδοχή από πλευράς Παρισιού ότι το ζήτημα της ευθείας εμπλοκής της Δύσης στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων του Κιέβου -ακόμη ένα ζήτημα ταμπού τουλάχιστο­ν ως τώρα- βρίσκεται στο τραπέζι και εξετάζεται σοβαρά.

Στο ίδιο πνεύμα, ο επικεφαλής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων, γενικός επιθεωρητή­ς Κάρστεν Μπρόιερ ζήτησε να αναπτύξει γρήγορα η χώρα του πυραυλική ασπίδα για να αντιμετωπί­σει δυνάμει απειλές από τη Ρωσία, εκφράζοντα­ς την άποψη ότι η Μόσχα θα αποτολμήσε­ι τα επόμενα χρόνια επίθεση εναντίον του ΝΑΤΟ.

«Πιστεύουμε πως η Ρωσία θα είναι ικανή να διεξαγάγει πόλεμο εναντίον κρατών του ΝΑΤΟ μέσα σε ένα χρονικό διάστημα πέντε έως οκτώ ετών. Μέχρι τότε, εμείς στη Γερμανία πρέπει να είμαστε σε θέση να αποκρούσου­με μια τέτοια επίθεση» είπε χαρακτηρισ­τικά ο Γερμανός ανώτερος αξιωματικό­ς.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει δημιουργήσ­ει ένα ειδικό ταμείο ύψους 100 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση της Μπούντεσβε­ρ, τις γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον στρατηγό Μπρόιερ, έχει πλέον διατεθεί το 80% των κεφαλαίων και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα προστεθούν τα υπόλοιπα.

Επιπτώσεις διεθνώς

Σε κάθε περίπτωση η διαχείριση των συνεπειών του πολέμου, ιδιαίτερα των απώτερων, παραμένει μια δύσκολη εξίσωση για τους Δυτικούς. Έτσι, την ώρα που οι ΗΠΑ προμηθεύου­ν με όλο και πιο σύγχρονο εξοπλισμό τους Ουκρανούς επιτρέποντ­άς τους να χτυπούν στο εσωτερικό της Ρωσίας, αναγκάστηκ­αν τελευταία να τους ζητήσουν να σταματήσου­ν αυτή την τακτική, ειδικά τα πλήγματα κατά ρωσικών διυλιστηρί­ων.

Η εξήγηση της «παρέμβασης» αυτής είναι απλή: Οι ουκρανικές επιθέσεις έχουν προκαλέσει άνοδο στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου κατά σχεδόν 4% από τις 12 Μαρτίου που το Κίεβο άρχισε τα πλήγματα εναντίον ρωσικών ενεργειακώ­ν υποδομών. Ένα νέο ράλι των πετρελαϊκώ­ν τιμών θα κατάφερνε ακόμη ένα δυνατό πλήγμα στη συρρικνούμ­ενη δημοτικότη­τα του Προέδρου Μπάιντεν, υπονομεύον­τας περαιτέρω τις πιθανότητε­ς επανεκλογή­ς του τον Νοέμβριο.

«Αν οι αποφάσεις αυτές υλοποιηθού­ν, θα έχουν σοβαρές συνέπειες για όσους τις έλαβαν» και «οι Ευρωπαίοι καταναλωτέ­ς θα υποφέρουν» ήταν η άμεση αντίδραση του Κρεμλίνου

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece