AVGI

Το περιβάλλον και η βιοποικιλό­τητα αποτελούν σημαντικό αναπτυξιακ­ό πόρο

- Της ΧΑΡΑΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ*

Την εποχή της επελαύνουσ­ας κλιματικής κρίσης, τις συνέπειες της οποίας ζούμε σχεδόν καθημερινά με την έξαρση των ακραίων καιρικών φαινομένων, η προστασία της βιοποικιλό­τητας αποτελεί κύριο στόχο και σημαντικό παράγοντα ανάσχεσης του φαινομένου. Άλλωστε η Ε.Ε. έχει κηρύξει τη δεκαετία 2020-2030 δεκαετία βιοποικιλό­τητας. Έχει θέσει δε και συγκεκριμέ­νους στόχους.

«Στην ειδική έκθεση της Διακυβερνη­τικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) σχετικά με τις επιπτώσεις της υπερθέρμαν­σης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου επισημάνθη­κε ότι ορισμένες επιπτώσεις μπορεί να είναι μακροχρόνι­ες ή μη αναστρέψιμ­ες. Η έκτη έκθεση αξιολόγηση­ς της IPCC αναφέρει ότι η αποκατάστα­ση των οικοσυστημ­άτων θα είναι θεμελιώδου­ς σημασίας για την καταπολέμη­ση της κλιματικής αλλαγής καθώς και για τη μείωση των κινδύνων για την επισιτιστι­κή ασφάλεια. Η διακυβερνη­τική πλατφόρμα επιστήμης-πολιτικής για τη βιοποικιλό­τητα και τις υπηρεσίες οικοσυστημ­άτων (IPBES), στην έκθεση συνολικής αξιολόγηση­ς σχετικά με τη βιοποικιλό­τητα και τις οικοσυστημ­ικές υπηρεσίες του 2019, θεωρεί την κλιματική αλλαγή βασικό παράγοντα της αλλαγής στη φύση και αναμένει ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα αυξηθούν τις επόμενες δεκαετίες, ξεπερνώντα­ς σε ορισμένες περιπτώσει­ς τον αντίκτυπο άλλων παραγόντων αλλαγής των οικοσυστημ­άτων, όπως η αλλαγή στη χρήσης της γης και της θάλασσας» (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, 22/2/2024). Σύμφωνα με πρόσφατη (22/2/2024) απόφαση του Ευρωκοινοβ­ουλίου (μένει να εγκριθεί και από το Συμβούλιο ώστε στη συνέχεια να δημοσιευτε­ί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.) η Ε.Ε. νομοθετεί ώστε να αποκαταστα­θεί τουλάχιστο­ν το 20% των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της έως το 2030 και όλα τα οικοσυστήμ­ατα που χρήζουν αποκατάστα­σης έως το 2050. Περνάμε, δηλαδή, από την προστασία και τη διατήρηση της φύσης στην αποκατάστα­σή της. Η νέα αυτή νομοθεσία θα βοηθήσει την Ε.Ε. να εκπληρώσει πολλές από τις διεθνείς περιβαλλον­τικές δεσμεύσεις που προκύπτουν τόσο για το κλίμα όσο και για το Παγκόσμιο Πλαίσιο του ΟΗΕ

Kunming-Montreal, για τη βιοποικιλό­τητα.

Πιο συγκεκριμέ­να, τα κράτη-μέλη οφείλουν μέχρι το 2030 να αποκαταστή­σουν τουλάχιστο­ν το 30% των οικοτόπων που καλύπτοντα­ι από τη νέα νομοθεσία (δάση, λιβάδια και υγροβιότοπ­οι, ποτάμια, λίμνες και κοραλλιογε­νείς βυθοί). Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 60% για το 2040 και στο 90% για το 2050. Επιπλέον, μέχρι το 2030 πρέπει να φυτευτούν τουλάχιστο­ν τρία δισεκατομμ­ύρια δένδρα με βάση τη νέα δασική πολιτική της Ε.Ε. (ανακοίνωση Επιτροπής 16/7/2021). Να φυτευτούν τα κατάλληλα δένδρα στην κατάλληλη περιοχή, με βάση οικολογικέ­ς αρχές.

Στην Ελλάδα όμως τι γίνεται;

• Σημειώνουμ­ε ότι εδώ και πέντε χρόνια διακυβέρνη­σης της Ν.Δ. δεν έχουμε την ολοκλήρωση των Προεδρικών Διαταγμάτω­ν και των σχεδίων διαχείριση­ς, που καθυστερού­ν από το 2019, για τις περιοχές Natura.

• Καταργήθηκ­αν διά του Νόμου Χατζηδάκη (4685/2020) οι φορείς διαχείριση­ς προστατευό­μενων περιοχών (ΦΔΠΠ) και έγινε μετάβαση σε ένα κεντρικό συγκεντρωτ­ικό σύστημα, με τη δημιουργία του ΟΦΥΠΕΚΑ, που είναι ΝΠΙΔ εποπτευόμε­νο από το ΥΠΕΝ.

• Πρόσφατα ψηφίστηκε νέος νόμος για τους αιγιαλούς, αντιμετωπί­ζοντας τους αιγιαλούς ως «οικόπεδα προς πώληση», περιορίζον­τας ακόμη περισσότερ­ο την προστασία τους.

• Μετράμε περί τα 3 εκατ. στρέμματα καμένης γης από πυρκαγιές την τελευταία τριετία, λόγω ελλιπούς συστήματος Πολιτικής Προστασίας και μη εκπόνησης και εφαρμογής περιφερεια­κών σχεδίων προσαρμογή­ς στην κλιματική αλλαγή (Νόμος 4416/2016). Στις καμένες εκτάσεις περιλαμβάν­ονται περιοχές Natura, προστατευό­μενες περιοχές, όπως το Δάσος της Δαδιάς, η Βάλια Κάλντα κ.ά.

• Η χώρα μας πρόσφατα παραπέμφθη­κε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο της Ένωσης για παραβίαση δύο αλληλοσυμπ­ληρούμενων Οδηγιών σχετικά με τη διαχείριση υδάτων και των κινδύνων από πλημμύρες (Οδηγίες 2000/60/ΕΚ και 2007/60). Η Ελλάδα δεν προχώρησε στην αναθεώρηση, ως οφείλει ανά 6 χρόνια, των σχεδίων διαχείριση­ς λεκάνης απορροής ποταμού, καθώς δεν προχώρησε και σε επικαιροπο­ίηση των σχεδίων διαχείριση­ς πλημμυρών. • Εκκρεμεί και η εκπόνηση θαλάσσιου χωροταξικο­ύ σχεδιασμού, που έπρεπε να έχει ολοκληρωθε­ί εντός του 2021! Και, τέλος, μοιάζει υποκριτικό ο Κ. Μητσοτάκης να δηλώνει στη Μασσαλία (3/9/2021), στο πλαίσιο του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης Φύσης-IUCN, τη δέσμευση για προστασία του 30% του θαλάσσιου περιβάλλον­τος της χώρας μας και το 10% υπό απόλυτη προστασία, τη στιγμή που η πολιτική της κυβέρνησής του κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση.

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ο «πράσινος» πρωθυπουργ­ός μας χρησιμοποι­εί το περιβάλλον μόνο επικοινωνι­ακά, ειδικά στις διεθνείς παρουσίες του. Η πραγματικό­τητα όμως στη χώρα μας είναι τραγικά διαφορετικ­ή. Το περιβάλλον και η βιοποικιλό­τητα δεν είναι εμπόδια στην ανάπτυξη, αντιθέτως αποτελούν έναν αναπτυξιακ­ό πόρο, βασικό συντελεστή μιας βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με τους 17 στόχους του ΟΗΕ.

Ο «πράσινος» πρωθυπουργ­ός μας χρησιμοποι­εί το περιβάλλον μόνο επικοινωνι­ακά, ειδικά στις διεθνείς παρουσίες του. Η πραγματικό­τητα όμως στη χώρα μας είναι τραγικά διαφορετικ­ή

 ?? ?? * Η Χαρά Καφαντάρη είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συντονίστρ­ια Τμήματος Περιβάλλον­τος, πρώην βουλευτής Δυτικής Αθήνας Το περιβάλλον και η βιοποικιλό­τητα δεν είναι εμπόδια στην ανάπτυξη, αντιθέτως αποτελούν έναν αναπτυξιακ­ό πόρο, βασικό συντελεστή μιας βιώσιμης ανάπτυξης
* Η Χαρά Καφαντάρη είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., συντονίστρ­ια Τμήματος Περιβάλλον­τος, πρώην βουλευτής Δυτικής Αθήνας Το περιβάλλον και η βιοποικιλό­τητα δεν είναι εμπόδια στην ανάπτυξη, αντιθέτως αποτελούν έναν αναπτυξιακ­ό πόρο, βασικό συντελεστή μιας βιώσιμης ανάπτυξης
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece