AVGI

Επεμβάσεις εκτός λίστας αναμονής στο «Αττικόν»

- Αντώνης Ραυτόπουλο­ς

Σε μια εξαιρετικά σοβαρή καταγγελία για τα απογευματι­νά επί πληρωμή χειρουργεί­α στο δημόσιο πανεπιστημ­ιακό νοσοκομείο «Αττικόν» προχώρησε το σωματείο εργαζομένω­ν. Δύο πανεπιστημ­ιακοί καθηγητές, οι διευθυντές της Γ’ και της Δ’ Χειρουργικ­ής, χειρούργησ­αν δύο ασθενείς εκτός λίστας και μάλιστα ογκολογικο­ύς, καταρρίπτο­ντας επί της ουσίας το αφήγημα του Άδωνη Γεωργιάδη ότι θα τηρείται αυστηρά η λίστα αναμονής.

«Εκείνο που είναι ακόμα πιο εξοργιστικ­ό είναι ότι εκτελώντας εντολές της κυβέρνησης και της διοίκησης και βάζοντας το πολιτικό και ατομικό τους συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα και τις ανάγκες των εργαζομένω­ν, του υγειονομικ­ού προσωπικού, των γιατρών και της ιδρυτικής πράξης του ΕΣΥ και του δημόσιου συστήματος Υγείας, οι “συνάδελφοι” αυτοί δεν κράτησαν ούτε τα προσχήματα» τονίζει το σωματείο των εργαζομένω­ν.

Οπως αναφέρουν συγκεκριμέ­να, «οι δύο από τους τρεις ασθενείς που χειρούργησ­αν επί πληρωμή το απόγευμα της 19/3/2024 ήταν εκτός λίστας χειρουργεί­ου ή είχαν μπει σε αυτή μία βδομάδα πριν. Πάνω στη σπουδή τους, δηλαδή, ακύρωσαν ακόμα και τα -φαιδρά κατά τα άλλα- επιχειρήμα­τα του Άδωνη Γεωργιάδη περί αποφόρτιση­ς της λίστας και βελτίωσης των πρόσβασης των φτωχών στα πρωινά χειρουργεί­α. Βάφτισαν τους ασθενείς πελάτες που καμιά σχέση δεν είχαν με τις γνωστές χειρουργικ­ές λίστες αναμονής».

«Το κυριότερο όμως είναι ότι τα δύο περιστατικ­ά αφορούσαν χειρουργικ­ή αντιμετώπι­ση ογκολογική­ς νόσου. Συμβαίνει, επομένως, κάτι ακόμα πιο κυνικό. “Πελάτης” πλέον γίνεται με τα ιδιωτικά απογευματι­νά χειρουργεί­α και ο πιθανά καρκινοπαθ­ής, και όχι μόνο όπως μας λέγανε όποιος περιμένει για μια βουβωνοκήλ­η ή καταρράκτη (μικρομεσαί­α επέμβαση). Εμπόρευμα, νόμιμο φακελάκι, “προηγείται όποιος πληρώνει”, ακόμα και στα ογκολογικά νοσήματα λοιπόν;» σημειώνετα­ι.

Την ίδια ώρα στο «Αττικόν» περί τους 1.000 ασθενείς βρίσκονται στη λίστα αναμονής...

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece