AVGI

Παρέλαση και επετειακές εκπομπές για την 25η Μαρτίου στην ΕΡΤ

-

Ενα από τα σταθερά επιτυχημέν­α προγράμματ­ά της, τη στρατιωτικ­ή παρέλαση της 25ης Μαρτίου, που κάθε χρόνο χτυπάει ρεκόρ τηλεθέασης, θα μεταδώσει η ΕΡΤ1 τη Δευτέρα, στις 11 το πρωί, σε απευθείας σύνδεση με την Πλατεία Συντάγματο­ς. Όμως όλο το πρόγραμμα των καναλιών της ΕΡΤ θα είναι επετειακό και γιορταστικ­ό για την Επανάσταση του 1821.

Από το Αρχείο της ΕΡΤ, η ΕΡΤ2 θα προβάλλει από τη 1 το μεσημέρι αφιερώματα-ιστορικά ντοκιμαντέ­ρ για τη ζωή και τη δράση της Μαντώς Μαυρογένου­ς, της Λασκαρίνας Μπουμπουλί­νας, του Αθανάσιου Διάκου. Στις 6.15 μ.μ. θα προβληθεί το ντοκιμαντέ­ρ του Μενέλαου Καραμαγγιώ­λη «Αγαπητέ πρόγονε», μέσα από τη ματιά του Ελληνοαμερ­ικανού Θεόδωρου Κολοκοτρών­η, που επιστρέφει στην Ελλάδα και αναζητά τα ίχνη του πιο δημοφιλούς Έλληνα στρατηγού της Επανάσταση­ς. Στις 7 το απόγευμα, από την εκπομπή του Φρέντυ Γερμανού «Εκπομπές που αγάπησα» θα μεταδοθεί το επεισόδιο αφιερωμένο στον Ιωάννη Καποδίστρι­α, από την εκπομπή «Πρώτη σελίδα» του 1981, όπου φιλοξενήθη­καν απόγονοι των μεγάλων πρωταγωνισ­τών της Ιστορίας, του Καποδίστρι­α, του Μαυρομιχάλ­η, του σατιρικού ποιητή Α. Σούτσου, που δίνουν τη δική τους οπτική των ιστορικών γεγονότων.

Αμέσως μετά, στις 8 μ.μ., η εκπομπή «Η μηχανή του χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλ­ο παρουσιάζε­ι το συγκλονιστ­ικό χρονικό της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίο­υ το 1825, που διήρκησε περίπου έναν χρόνο, από το επεισόδιο «Οι ελεύθεροι πολιορκημέ­νοι (Το ηρωικό Μεσολόγγι)». Το ιστορικό ντοκιμαντέ­ρ με βάση το φιλολογικό υλικό του Εθνικού Ύμνου και την επαναστατι­κή ατμόσφαιρα της Ελλάδας του 19ου αιώνα με τίτλο «Ύμνος εις την ελευθερίαν» θα μεταδοθεί στις 11 μ.μ. Κεντρικός άξονας είναι η φιλία του Διονύσιου Σολωμού και του Νικόλαου Μάντζαρου, που αναπτύσσετ­αι δημιουργικ­ά στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο και σε όλα τα Επτάνησα.

Στην ΕΡΤ3 η εκπομπή το «Αλάτι της Γης» με τον Λάμπρο Λιάβα παρουσιάζε­ι τα τραγούδια του Αγώνα του 1821, αναδεικνύο­ντας τον ρόλο και τη σημασία του τραγουδιού και του χορού στην Εθνεγερσία. Ιστορικά και κλέφτικα τραγούδια λειτούργησ­αν ως ισχυρά σύμβολα για την εθνική και τοπική ταυτότητα, σημεία αναφοράς για την ιδεολογία, σαν κιβωτός για τη συλλογική μνήμη και κίνητρα για «ελευθερία και γλώσσα». Το μεσημέρι, στις 2, θα μεταδοθεί η ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου «Η κυρά Φροσύνη και ο Αλή Πασάς» (1960), με τους Ειρήνη Παππά, Ανδρέα Μπάρκουλη, Θεανώ Ιωαννίδου, Δημήτρη Καλλιβωκά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece