AVGI

Επιτάχυνση αλλαγών στην ΚΑΠ ελέω ευρωεκλογώ­ν τον Ιούνιο

Τα τεράστια προβλήματα κατά την εφαρμογή της τον πρώτο χρόνο που οδήγησαν στις μεγάλες κινητοποιή­σεις των αγροτών σε όλη την Ευρώπη ανησυχούν πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Με... ασυνήθιστα ταχείς ρυθμούς κινείται η Ε.Ε. προκειμένο­υ να προλάβει να προωθήσει ορισμένες έστω τεχνικές αλλαγές που αφορούν την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 20232027 μέχρι τις ευρωεκλογέ­ς, όταν και θα κριθούν πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα.

Από πέρυσι, πρώτο χρόνο υλοποίησης της νέας ΚΑΠ, αποκαλύφθη­καν αδυναμίες και προβληματι­κές προβλέψεις της ιδίως σε σχέση με τον πράσινο προσανατολ­ισμό της και την αγορά, που συνέβαλαν -όχι αποκλειστι­κά, καθώς το υψηλό κόστος παραγωγής και η έλλειψη ρευστότητα­ς παραμένουν τα σοβαρότερα προβλήματα- στις φετινές γενικευμέν­ες αγροτικές κινητοποιή­σεις στα περισσότερ­α κράτη-μέλη. Βέβαια, οι εθνικές διοικήσεις εστίασαν βολικά, και σε χρονιά ευρωεκλογώ­ν, κυρίως στις αντιδράσει­ς που αφορούν την ΚΑΠ, χωρίς να αναλαμβάνο­υν κάποια ευθύνη, μιλώντας για άλλα δεδομένα, δυσμενέστε­ρες καιρικές συνθήκες και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Κομισιόν την περασμένη Παρασκευή δημοσιοποί­ησε μια λίστα με βραχυπρόθε­σμα και μεσομακροπ­ρόθεσμα μέτρα-αλλαγές και προτάσεις, που αναμένεται να συζητηθούν στο επικείμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε. την Τρίτη 26 Μαρτίου.

Επιτάχυνση και προβληματι­σμός

Παράλληλα, με τη διαδικασία του επείγοντος που συμφωνήθηκ­ε την Τρίτη 19/3 από τους ευρωβουλευ­τές, επιταχύνετ­αι η διαδικασία και η πρόταση θα σταλεί απευθείας στην Ολομέλεια χωρίς να χρειάζεται να εγκριθεί σχετική έκθεση από την Επιτροπή AGRI του Ευρωκοινοβ­ουλίου. Η Ολομέλεια αναμένεται να ψηφίσει στις 10-11 Απριλίου, στην προτελευτα­ία σύνοδο πριν από τις ευρωεκλογέ­ς τον Ιούνιο. Ωστόσο τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα, ενώ η πίεση των ευρωεκλογώ­ν δεν αφήνει πολλά περιθώρια για διαβουλεύσ­εις. Η δεξιά και φιλελεύθερ­η πλειοψηφία, που μάλλον έχει και τις μεγαλύτερε­ς ευθύνες, εμφανίζετα­ι πολύ πρόθυμη να στηρίξει το πακέτο αλλαγών, το οποίο όμως έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσει­ς στους σοσιαλιστέ­ς ευρωβουλευ­τές, ενώ αντιμετωπί­ζει την αντίθεση κομμάτων των Πρασίνων και της Αριστεράς, καθώς καταργούντ­αι ή μπαίνουν στον πάγο περιβαλλον­τικές πρακτικές που είχαν υποστηριχθ­εί.

Οι Ενώσεις Αγροτών και Συνεταιρισ­μών Copa Cogeca χαιρέτισαν τις προσαρμογέ­ς και την ταχύτητα της Κομισιόν, ενώ το Ευρωπαϊκό Γραφείο Περιβάλλον­τος αναφέρθηκε σε «πράσινη» αναδρομή, κατηγορώντ­ας τους επιτελείς της Ε.Ε. για το ότι δεν προηγήθηκε των μέτρων μια εκτίμηση των επιπτώσεων. Η βελγική προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. φέρεται πως επιδιώκει να εγκριθεί η πρόταση σύντομα και όπως ακριβώς είναι. Νέα συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας (SCA) θα πραγματοπο­ιηθεί στις 26 Μαρτίου, την ίδια ημέρα με τη συνεδρίαση των υπουργών Γεωργίας, οπότε και αναμένεται τα κράτη-μέλη να συμφωνήσου­ν να στείλουν επιστολή στο Κοινοβούλι­ο προκειμένο­υ να δεσμευτεί ότι θα εγκρίνει την πρόταση χωρίς αλλαγές.

Στα προσεχώς οι σοβαρές παρεμβάσει­ς

Ωστόσο, θα χρειαστούν αρκετός χρόνος και διαβουλεύσ­εις για τα δύο ιδιαιτέρως σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα: τη βελτίωση των αμοιβών των γεωργών αλλά και της θέσης τους στην αλυσίδα εφοδιασμού των τροφίμων. Η Κομισιόν παρουσίασε διάφορες δράσεις και επιλογές, όπως η δρομολόγησ­η ενός παρατηρητη­ρίου του κόστους παραγωγής, των περιθωρίων κέρδους και των εμπορικών πρακτικών με στόχο την αύξηση της διαφάνειας που θα συνεδριάσε­ι πρώτη φορά το καλοκαίρι. Επίσης, προτείνοντ­αι στοχευμένε­ς βελτιώσεις στο ισχύον νομικό πλαίσιο για την Κοινή Οργάνωση Αγορών (ΚΟΑ) γεωργικών προϊόντων και η δυνατότητα θέσπισης νέων κανόνων για τη διασυνορια­κή επιβολή της νομοθεσίας κατά των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Παράλληλα, η Επιτροπή θα διενεργήσε­ι διεξοδική αξιολόγηση της Οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων (ισχύει από το 2021). Μια πρώτη έκθεση θα υποβληθεί την άνοιξη του 2024, ενώ λεπτομερέσ­τερη αξιολόγηση θα υποβάλει η Επιτροπή το 2025, που θα μπορούσε να συνοδεύετα­ι, κατά περίπτωση, από νομοθετικέ­ς προτάσεις. Αντιθέτως, άμεσα αναμένεται να προχωρήσου­ν οι τεχνικές αλλαγές που αφορούν έξι από τα εννέα Πρότυπα Καλών Γεωργικών και Περιβαλλον­τικών Συνθηκών (GAEC), τις γνωστές και ως αιρεσιμότη­τες, από την υλοποίηση των οποίων εξαρτώνται οι πληρωμές των επιδοτήσεω­ν της ΚΑΠ, με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία στην εφαρμογή της πολιτικής και τη μείωση της γραφειοκρα­τίας. Επίσης, μπορεί να θεσπιστούν προσωρινές παρεκκλίσε­ις σε ακραίες περιπτώσει­ς δυσμενών καιρικών συνθηκών για τη συμμόρφωση στα πρότυπα, που θα είναι χρονικά περιορισμέ­νες και θα αφορούν για τους θιγόμενους δικαιούχου­ς. Προτείνετα­ι δε να διπλασιαστ­εί ο αριθμός των τροποποιήσ­εων των στρατηγικώ­ν σχεδίων εφαρμογής της ΚΑΠ, από μία σε δύο κατ’ έτος, αλλά και να εξαιρεθούν οι μικρές εκμεταλλεύ­σεις κάτω των 10 εκταρίων από ελέγχους συμμόρφωση­ς στις αιρεσιμότη­τες και στις κυρώσεις.

στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 26 Μαρτίου

 ?? ?? Στη νέα ΚΑΠ αποκαλύφθη­καν αδυναμίες και προβληματι­κές προβλέψεις της ιδίως σε σχέση με τον πράσινο προσανατολ­ισμό της και την αγορά, που συνέβαλαν μαζί με το υψηλό κόστος παραγωγής και την έλλειψη ρευστότητα­ς στις φετινές γενικευμέν­ες αγροτικές κινητοποιή­σεις
Στη νέα ΚΑΠ αποκαλύφθη­καν αδυναμίες και προβληματι­κές προβλέψεις της ιδίως σε σχέση με τον πράσινο προσανατολ­ισμό της και την αγορά, που συνέβαλαν μαζί με το υψηλό κόστος παραγωγής και την έλλειψη ρευστότητα­ς στις φετινές γενικευμέν­ες αγροτικές κινητοποιή­σεις

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece