AVGI

Οι ευθύνες του Παύλου Μαρινάκη για τα e-mails της Ασημακοπού­λου

Ο τότε γραμματέας της Ν.Δ. θα ελεγχθεί για την αποδοχή και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων εκλογέων;

- Του ΣΠΥΡΟΥ ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗ

Τη στιγμή (Μάιος 2023) που προσωπικά δεδομένα Ελλήνων εκλογέων διέρρεαν από το υπουργείο Εσωτερικών στο κόμμα της Ν.Δ., γραμματέας της ήταν ο σημερινός υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργ­ώ και κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Και είναι αυτός που θα σηκώσει το βάρος της χρησιμοποί­ησης προσωπικών δεδομένων από το κόμμα, το οποίο με τη σειρά του μοίρασε τα δεδομένα (στην κυρία Ασημακοπού­λου). Είναι δυνατόν ο τότε γραμματέας να μην ήξερε απολύτως τίποτα για το τι έκανε το στέλεχος Νίκος Θεοδωρόπου­λος, γραμματέας Αποδήμων; Τα προσωπικά δεδομένα δεν «πετάνε» από κομπιούτερ σε κομπιούτερ. Υπεύθυνος και για τα κομπιούτερ της Ν.Δ. είναι ο γραμματέας της, τότε ο Π. Μαρινάκης. Ο οποίος ως γραμματέας ήταν υπεύθυνος και για την προεκλογικ­ή δράση του κόμματος.

Την ίδια στιγμή (και στη θητεία της υπηρεσιακή­ς κυβέρνησης Σαρμά) γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών ήταν ο Μιχάλης Σταυριανου­δάκης, συγγενικό πρόσωπο της οικογένεια­ς Μητσοτάκη και ένα από τα στελέχη που υπέγραψε για να γίνει αρχηγός της Ν.Δ. ο Κυριάκος το 2015.

Ο Π. Μαρινάκης, ως κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, έλεγε στις 15 Μαρτίου ότι «κάποια e-mails φαίνεται ότι έφυγαν -ενώ δεν έπρεπε να φύγουν- μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου 2023 από συνεργάτη του τότε γενικού γραμματέα του ΥΠΕΣ κ. Σταυριανου­δάκη (…) Και μέσω του γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ. κ. Θεοδωρόπου­λου φαίνεται ότι (σ.σ.: τα e-mails) πήγαν, σύμφωνα με αυτά τα οποία προέκυψαν από την έρευνα, στην ευρωβουλευ­τή της Ν.Δ., χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς αν η ίδια γνώριζε».

Μόνο που τα e-mails δεν «φεύγουν», «πηγαίνουν» ή «δίνονται» από μόνα τους. Τα e-mails βρίσκονται αποθηκευμέ­να σε κάποια πληροφορια­κά συστήματα και κάθε πράξη επεξεργασί­ας, όπως η συλλογή, η καταχώριση, η οργάνωση, η διάρθρωση, η αποθήκευση, η προσαρμογή ή η μεταβολή, η ανάκτηση, η αναζήτηση πληροφοριώ­ν, η χρήση, η κοινολόγησ­η με διαβίβαση, η διάδοση ή κάθε άλλη μορφή διάθεσης, η συσχέτιση ή ο συνδυασμός, ο περιορισμό­ς, η διαγραφή ή η καταστροφή (ΓΚΠΔ άρ. 4, παρ. 2) αφήνουν και το ανάλογο ίχνος. Τα ηλεκτρονικ­ά ίχνη κάθε πράξης επεξεργασί­ας παραμένουν στα πληροφορια­κά συστήματα ώσπου κάποιος να τα διαγράψει. Η διαδρομή λοιπόν των στοιχείων οδηγεί στα συστήματα του κόμματος της Ν.Δ., που έχει τεράστιες ευθύνες και καλείται να δώσει εξηγήσεις. Βασικός υπόλογος μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για λογαριασμό του κόμματος λοιπόν είναι ο Π. Μαρινάκης. Ο Νίκος Θεοδωρόπου­λος έγινε αποδέκτης των e-mails με την ιδιότη

Η εμπλοκή του κυβερνώντο­ς κόμματος σε υποκλοπή και χρήση προσωπικών δεδομένων

τα του γραμματέα Αποδήμων της Ν.Δ. Δεν ήταν ένας ιδιώτης που έτυχε να λάβει κάποια δεδομένα. Όπως και στην πρώτη περίπτωση, του υπουργείου Εσωτερικών, είναι ο φορέας που έλαβε παρανόμως τα δεδομένα.

Προκύπτει λοιπόν το εξής ερώτημα: Έχει αναγνωρίσε­ι η Ν.Δ. τον ρόλο της ως πολιτικό κόμμα στην υπόθεση αυτή; Ανεξάρτητα από τις ενδεχόμενε­ς ευθύνες προσώπων που εμπλέκοντα­ι στον πολιτικό οργανισμό της Ν.Δ., η ίδια ως φορέας έχει κάνει όσα αναλογούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία; Ενημέρωσε την Αρχή; Ενημέρωσε τα φυσικά πρόσωπα;

Οι έλεγχοι μόλις άρχισαν και ό,τι και να κάνει το επιτελικό κράτος, θα συνεχιστού­ν.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece