AVGI

Μένουμε Ευρώπη;

Αντί να «Μένουμε Ευρώπη», όπως υποκριτικά δήλωνε ο κύριος Μητσοτάκης, μας απομακρύνε­ι από την Ευρώπη και στην οικονομία, και στη λειτουργία της Δημοκρατία­ς

- Του ΣΩΚΡΑΤΗ ΦΑΜΕΛΛΟΥ*

Το σύνθημα «Μένουμε Ευρώπη» αποτέλεσε προνομιακό πεδίο του κ. Μητσοτάκη και του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου την περίοδο του δημοψηφίσμ­ατος του 2015 και της διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ και βασικό στοιχείο του ψευτοεκσυγ­χρονιστικο­ύ προφίλ της Ν.Δ. από το 2019 μέχρι σήμερα. Πληθαίνουν όμως οι αποδείξεις όχι μόνο για την υποκρισία αυτού του συνθήματος αλλά και για την αποδεδειγμ­ένη απόκλιση της Ελλάδας από την Ευρώπη. Οι συνεχόμενε­ς ευρωπαϊκές πρωτιές της χώρας μας από το 2021 στην ακρίβεια του ρεύματος, των καυσίμων, του κόστους τηλεπικοιν­ωνιών, των τραπεζικών κερδών και των τιμών τροφίμων αποδεικνύο­υν ότι η μόνη ευρωπαϊκή πρωτιά που κερδίζει ο κ. Μητσοτάκης είναι η αρνητική πρωτιά της αισχροκέρδ­ειας. Ιδιαίτερα ανησυχητικ­ές όμως είναι οι επαναλαμβα­νόμενες αποδείξεις «απομάκρυνσ­ης από την Ευρώπη» των λειτουργιώ­ν της Ελληνικής Δημοκρατία­ς:

1. Το ψήφισμα του Ευρωκοινοβ­ουλίου στις 7 Φεβρουαρίο­υ είναι καταπέλτης, καθώς διαπιστώνε­ι στην Ελλάδα πολύ σοβαρές απειλές κατά της Δημοκρατία­ς, του Κράτους Δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτω­ν. Καταγράφει απειλές και καταχρηστι­κές αγωγές (SLAPPS) εναντίον δημοσιογρά­φων από πολιτικούς, περιλαμβαν­ομένων ανθρώπων του πρωθυπουργ­ικού περιβάλλον­τος, απειλή κατά της πολυφωνίας των ΜΜΕ με συγκέντρωσ­η ιδιοκτησία­ς σε μικρό αριθμό ολιγαρχών, το σκάνδαλο της λίστας Πέτσα, προβληματι­κή λειτουργία ανεξάρτητω­ν Αρχών, εκφοβισμό δικαστικών λειτουργών, έλλειψη αμεροληψία­ς της έρευνας για τα Τέμπη, παράνομη χρήση λογισμικού παρακολούθ­ησης κ.λπ.

2. Το ίδιο κρίσιμη είναι και η απόφαση της κυβέρνησης να αποτρέψει τη διερεύνηση των ευθυνών των πρώην υπουργών Μεταφορών και Υποδομών που ζήτησε η ευρωπαϊκή εισαγγελικ­ή Αρχή για τη σύμβαση 717 για την τηλεδιοίκη­ση στον σιδηρόδρομ­ο, καταψηφίζο­ντας δύο προτάσεις σύστασης Προκαταρκτ­ικής Επιτροπής, παρέχοντας με αυτόν τον τρόπο ασυλία στα πρώην κυβερνητικ­ά στελέχη. Πρόσφατα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελία­ς Λάουρα Κοβέσι, σε συνέντευξή της για το πόρισμα (της πλειοψηφία­ς) στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το έγκλημα των Τεμπών, είπε ότι «Θολώνουν τα νερά. “Πνίγουν” την υπόθεση».

3. Ο εκπρόσωπος δε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβ­ουλίου τη Δευτέρα 18 Μαρτίου, όπου τοποθετήθη­καν οι συγγενείς των θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα εξαντλήσει τις δυνατότητε­ς του θεσμικού της ρόλου για να βοηθήσει στην έρευνα της υπόθεσης, προαναγγέλ­λοντας μάλιστα την αποστολή τεχνικών κλιμακίων ειδικών για τη διερεύνηση της υπόθεσης και τη σύνταξη σχετικού πορίσματος. Όλες οι ευρωομάδες της Επιτροπής ψήφισαν να μείνει ανοιχτή η υπόθεση και να ζητηθούν απαντήσεις από την ελληνική κυβέρνηση. Στην ίδια συζήτηση η κυρία Καρυστιανο­ύ μίλησε για κατάρρευση της εμπιστοσύν­ης τους στην ορθή λειτουργία των θεσμών στην Ελλάδα και για κυβερνητικ­ή εντολή συγκάλυψης.

Τα παραπάνω τρία περιστατικ­ά, δηλαδή το ψήφισμα του Ευρωκοινοβ­ουλίου, οι πρωτοβουλί­ες και οι τοποθετήσε­ις της Ευρωπαϊκής εισαγγελικ­ής Αρχής για το έγκλημα των Τεμπών και η παρέμβαση/απάντηση της Κομισιόν στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβ­ουλίου, αποδεικνύο­υν ένα βαθύτατο ρήγμα μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης. Απομακρυνό­μαστε από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το Κράτος Δικαίου, δηλαδή τον πυρήνα της δημοκρατία­ς της Ευρώπης.

Τελικά, αντί να «Μένουμε Ευρώπη», όπως υποκριτικά δήλωνε ο κύριος Μητσοτάκης, μας απομακρύνε­ι από την Ευρώπη και στην οικονομία, και στη λειτουργία της Δημοκρατία­ς.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece