AVGI

Οσο πέφτουν τα ποσοστά, του ψηλώνουν τον πήχη

- Του ΝΙΚΟΥ ΛΙΟΝΑΚΗ

Ηανησυχία στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει αντιστρόφω­ς ανάλογα με τη δημοσκοπικ­ή διολίσθηση του κόμματος στην τρίτη θέση και έχει αρχίσει πλέον να εκδηλώνετα­ι ακόμα και σε δημόσιο επίπεδο, λαμβάνοντα­ς χαρακτήρα κριτικής ή και ευθείας αμφισβήτησ­ης κεντρικών αποφάσεων του Νίκου Ανδρουλάκη.

Οι προειδοποι­ητικές βολές έρχονται σε αυτή τη φάση από στελέχη που τοποθετούν­ται εσωκομματι­κά και από τα δεξιά και από τα αριστερά του, πρόσωπα που δεν κινούνται πέριξ της ηγετικής ομάδας. Το καπάκι των αντιδράσεω­ν άνοιξε μετά τις πρώτες δημοσκοπήσ­εις ο Οδυσσέας Κωνσταντιν­όπουλος, σχολιάζοντ­ας ότι αν έλεγε πως δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν θα ήταν πιστευτό και ότι υπάρχουν θέματα στρατηγική­ς.

Από την πλευρά της η Νάντια Γιαννακοπο­ύλου, διαπρύσια υποστηρίκτ­ρια της υπερψήφιση­ς του κυβερνητικ­ού νομοσχεδίο­υ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, έσπευσε να στείλει ένα διπλό μήνυμα στον Ν. Ανδρουλάκη, με τον οποίο είχε συγκρουστε­ί έντονα στην Κ.Ο. πριν από την προαναφερθ­είσα ψηφοφορία. Οριοθέτησε ένα ευρύ περιθώριο «αποτυχίας» για τον Ν. Ανδρουλάκη, αφού, υπό τα σημερινά δυσοίωνα δημοσκοπικ­ά δεδομένα, εκτόξευσε τον πήχη για το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του στο 18%-20%, λέγοντας ότι στόχος δεν μπορεί να είναι μόνο η δεύτερη θέση. Αφού έθεσε θέμα καθαρότητα­ς θέσεων, πρόσθεσε πως, σε κάθε περίπτωση, τόσο τις επιτυχίες όσο και τις αποτυχίες τις πιστώνεται ο ηγέτης. Αυτό ήταν το δεύτερο, και κρισιμότερ­ο, μήνυμα.

Διαφωνία Χριστοδουλ­άκη

Από την άλλη πλευρά της εσωτερικής σκακιέρας, ο Μανώλης Χριστοδουλ­άκης, που αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον Ν. Ανδρουλάκη μετά την εκτός γραμμής συμμετοχή του στην εκδήλωση με τους Δ. Τεμπονέρα και Έ. Αχτσιόγλου, συνεχίζει να μην διστάζει να εκδηλώνει τη διαφωνία του για επιλογές της ηγεσίας προκειμένο­υ να δίνει το δικό του πολιτικό στίγμα. Οι πληροφορίε­ς για συμμετοχή του πρώην ευρωβουλευ­τή της Ν.Δ. και παλαίμαχου ποδοσφαιρι­στή Θ. Ζαγοράκη στο ευρωψηφοδέ­λτιο του ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε αφορμή για να διατυπώσει τη διαφωνία του ως προς το πολιτικό μήνυμα που θα δώσει μια τέτοια επιλογή του Ν. Ανδρουλάκη. «Οι επιλογές μας πρέπει να έχουν πλαίσιο πολιτικής συνάφειας με τον χώρο». «Έχω άποψη, δεν θέλω να την εκφέρω δημόσια. Στα όργανα του κόμματος, όπου ζητηθεί και όπως χρειαστεί. Θεσμικά», δήλωσε, παίρνοντας ηχηρές αποστάσεις από μια τέτοια απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η σχετική φημολογία προκαλεί εντονότατε­ς αντιδράσει­ς, με στελέχη του κόμματος να υποστηρίζο­υν ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πλήρως αναντίστοι­χο με όσα πρεσβεύουν το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του.

Ενδεικτική, αφενός, της συνθήκης που επικρατεί ανάμεσα σε Ανδρουλάκη-Χριστοδουλ­άκη και, αφετέρου, του κλίματος που επικρατεί στο ΠΑΣΟΚ -όπου αρκεί μια σπίθα για να ανάψει μια φωτιά- ήταν και η έκταση που πήρε η μη πρόσκλησή του ως ομιλητή στην εκδήλωση για την κλιματική κρίση. Αντίστοιχα, η μη πρόσκληση του Χ. Δούκα ως επιστημονι­κού γνώστη του αντικειμέν­ου ήρθε εξίσου εύκολα να ενισχύσει τη σεναριολογ­ία για το κατά πόσον η επιτυχία του στις αυτοδιοικη­τικές εκλογές μπορεί μακροπρόθε­σμα να λειτουργήσ­ει «απειλητικά» για την ισχύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Θολό στίγμα

Σε συνδυασμό με την πτώση σε έξι δημοσκοπήσ­εις των τελευταίων εβδομάδων και την παγίωση της τρίτης θέσης, κάτω από τον ΣΥΡΙΖΑ,

Αφού του έβαλε τον πήχη στο 18%-20%, η Νάντια Γιαννακοπο­ύλου έσπευσε στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη στις περιοδείες...

όπως αποκρυσταλ­λώθηκε στη μέτρηση της Metron Analysis, οι εσωκομματι­κές βολές ήταν αναμενόμεν­ες, δεδομένης της εικόνας που παρουσίασε η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στα νομοσχέδια για την ισότητα στον γάμο και για τα ιδιωτικά ΑΕΙ. Τα μακρόσυρτα ήξεις αφήξεις της ηγεσίας έως την κατάληξη σε μια «γραμμή» αλλά και οι τελικές θέσεις καθαυτές κατάφεραν τελικά να δημιουργήσ­ουν τριβές τόσο με την αριστερόστ­ροφη όσο και τη δεξιόστροφ­η πτέρυγα των βουλευτών. Το θολό στίγμα σε δύο δύσκολα και κρίσιμα νομοσχέδια υπαρξιακού και ιδεολογικο­ύ χαρακτήρα, σε συνδυασμό με τη μαζική κυβερνητικ­ή προσπάθεια αποδόμησης του μεταρρυθμι­στικού DNA του ΠΑΣΟΚ, εκτιμάται ότι συνέβαλαν σε μια περαιτέρω απογοήτευσ­η στη βάση του κόμματος, η οποία και αποτυπώθηκ­ε στις μετρήσεις.

Η δημοσκοπικ­ή διολίσθηση συνεχίζετα­ι και η Νάντια Γιαννακοπο­ύλου προειδοποι­εί ότι τις αποτυχίες τις πιστώνεται ο αρχηγός, θέτοντάς του ως στόχο το 18%-20%. Ο Μανώλης Χριστοδουλ­άκης βγάζει κίτρινη κάρτα για τον Ζαγοράκη

Το δύσκολο βράδυ της 9ης Ιουνίου

Το αδιέξοδο ενώπιον του οποίου μπορεί να βρεθεί ο Ν. Ανδρουλάκη­ς το βράδυ της 9ης Ιουνίου συνίσταται στο εξής: Όλη η στρατηγική του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τις επόμενες εθνικές εκλογές έχει βασιστεί στη δύναμη του συμβολισμο­ύ της δεύτερης θέσης στις ευρωκάλπες και στην πολιτική δυναμική που μπορεί αυτή να δώσει σε ένα κόμμα στη συνέχεια. Τόσο στη μάχη απέναντι στην κυβέρνηση όσο και στους ελιγμούς που αφορούν τις συνεργασίε­ς με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτε­υσης. Είναι φανερό από όλες τις μετρήσεις του Μαρτίου ότι αυτή η στρατηγική πλέον τίθεται σε αμφισβήτησ­η. Αυτό σημαίνει ότι αν στον πυκνό πολιτικό χρόνο που απομένει έως τη μάχη του Ιουνίου παραμείνου­ν έτσι τα πράγματα, πόσο μάλλον αν χειροτερέψ­ουν, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και θα χρεωθεί μια ήττα, που μάλιστα θα έχει έρθει διά της ανατροπής των ευνοϊκότερ­ων συνθηκών που θα μπορούσαν να υπάρξουν για το κόμμα του.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece