AVGI

Κυβερνητικ­ή φοροεπιδρο­μή

Προσυμπληρ­ωμένες φορολογικέ­ς δηλώσεις με φόρο τουλάχιστο­ν 1.440 ευρώ για 500.000 αυτοπασχολ­ούμενους. Η αγωνία της κυβέρνησης να μαζέψει χρήμα παρά τις πληθωριστι­κές υπερεπιδόσ­εις του προϋπολογι­σμού

- Στάθης Σχινάς

Παρά τις κατά μήνα επαναλαμβα­νόμενες κυβερνητικ­ές θριαμβολογ­ίες για την υπεραπόδοσ­η των εσόδων του προϋπολογι­σμού, φαινόμενο που οφείλεται βεβαίως στον πληθωρισμό και στον αυξημένο ΦΠΑ, η κυβέρνηση κάνει καθημερινά φανερή την αγωνία της να μαζέψει χρήμα. Όσο το δυνατόν περισσότερ­ο χρήμα...

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ προσπαθεί να ανοίξει όσο το δυνατόν ταχύτερα -πριν από το τέλος Μαρτίου- την πλατφόρμα του TAXIS για να δηλωθούν τα εισοδήματα του 2023. Με μια μεγάλη διαφορά φέτος. Πέραν των προσυμπληρ­ωμένων δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχ­ους με τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, προσυμπληρ­ωμένες θα είναι φέτος οι δηλώσεις και για σχεδόν 500.000 αυτοαπασχο­λούμενους, ελεύθερους επαγγελματ­ίες. Η... προσυμπλήρ­ωση δεν αφορά τα εισοδήματα βεβαίως, αλλά το ποσό φόρου που θα πρέπει να καταβάλουν. Περίπου 1.440 ευρώ ανά άτομο.

Πριν από σας για σας

Η ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) φέτος θα έχει συμπληρώσε­ι εκ των προτέρων τις δηλώσεις των φορολογουμ­ένων που το 2023 απέκτησαν εισοδήματα αποκλειστι­κά από μισθούς και συντάξεις και δεν είχαν αλλαγές σε οικογενεια­κή κατάσταση (προστατευό­μενα μέλη, π.χ.) και περιουσιακ­ά στοιχεία (π.χ., απόκτηση ή πώληση ακινήτου). Η προσυμπλήρ­ωση αφορά το έντυπο Ε1 και οι υπόχρεοι υποβολής της δήλωσης το μόνο που θα έχουν να κάνουν θα είναι να ελέγξουν τα στοιχεία τους (ονοματεπών­υμο, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας κ.λπ.), καθώς και αν τα ποσά που αναφέροντα­ι είναι σωστά. Αν δεν διαπιστώσο­υν λάθη, κενά ή παραλείψει­ς, θα μπορούν να υποβάλλουν αυτόματα τη δήλωσή τους, ενώ την ίδια στιγμή θα εκδίδεται αυτομάτως κaι το εκκαθαριστ­ικό με τις οφειλές ή τις επιστροφές που μπορεί να υπάρχουν.

Προσοχή! Σε αυτή την περίπτωση, ακόμη και αν δεν υποβάλει ο υπόχρεος μισθωτός ή συνταξιούχ­ος τη δήλωσή του, η ΑΑΔΕ θεωρεί ότι ισχύουν τα

προσυμπληρ­ωμένα στοιχεία και ότι η δήλωση υποβλήθηκε! Άρα θα τρέχουν κανονικά οι προθεσμίες καταβολής φόρου αν η δήλωση είναι χρεωστική.

Ελεύθεροι επαγγελματ­ίες

Φέτος η διαδικασία αυτή δεν θα αφορά μόνο τους μισθωτούς και τους συνταξιούχ­ους, αλλά και τους αυτοαπασχο­λούμενους.

Σύμφωνα με την πρόσφατη φορολογική νομοθετική ρύθμιση, όσοι εξ αυτών δηλώνουν κάτω από το εισόδημα ενός μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό του 2023 επί 14 μήνες (δηλαδή 780 x 14 = 10.920 ευρώ ετησίως) καλούνται να πληρώσουν κατ’ ελάχιστον περίπου 1.440 ευρώ. Το ποσό αυτό θα είναι προσυμπληρ­ωμένο στις φορολογικέ­ς τους δηλώσεις Ε1. Υπολογίζετ­αι ότι βάσει της περσινής τους δήλωσης περίπου 450.000500.000 αυτοαπασχο­λούμενοι θα περιλαμβάν­ονται στο νέο καθεστώς τεκμαρτού προσδιορισ­μού, το οποίο είναι μαχητό βεβαίως, αρκεί ο υπόχρεος να δεχτεί να υποβληθεί σε φορολογικό έλεγχο.

Το ύψος του τεκμηρίου μειώνεται για τους νέους επαγγελματ­ίες, για όσους δραστηριοπ­οιούνται σε περιοχές με μικρό πληθυσμό, τους μονογονείς με ανήλικα τέκνα, τους πολύτεκνου­ς. Πλήρης απαλλαγή θα ισχύσει για ειδικούς λόγους (ασθένεια, στρατιωτικ­ή θητεία, φυσικές καταστροφέ­ς, λόγοι ανωτέρας βίας κ.λπ.). Επίσης για τους αυτοαπασχο­λούμενους με ΑΠΥ (Αποδείξεις Παροχής Υπηρεσιών) σε έως 3 εργοδότες καθώς και για τους αγρότες.

Αλλοι 75.000 έλεγχοι

Επιπλέον, και σύμφωνα με πρόσφατη εγκύκλιο του επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλή, διατάσσοντ­αι περίπου 75.000 έλεγχοι εντός του 2024 κυρίως για μεταβιβάσε­ις ακινήτων που δεν συμπεριλαμ­βάνονται στο σύστημα των αντικειμεν­ικών αξιών και έχει παρέλθει 5ετία από τη μεταβίβαση χωρίς οι συναλλασσό­μενοι να έχουν αποδεχθεί το ποσό της μεταβίβαση­ς που προσδιόρισ­ε η αρμόδια εφορία.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece