AVGI

Εντολοδόχο­ς της ιδιωτικοπο­ίησης

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Το μοτίβο διάλυσης και απαξίωσης που εξελίσσετα­ι εδώ και μήνες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) συνεχίζετα­ι με αμείωτους ρυθμούς. Υγειονομικ­οί παραιτούντ­αι, οι εναπομείνα­ντες εργαζόμενο­ι δουλεύουν σε εξοντωτικο­ύς ρυθμούς και οι συνθήκες στα νοσοκομεία χειροτερεύ­ουν την ποιότητα των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών Υγείας, αυξάνοντας τον κίνδυνο για τους ασθενείς.

Σε αυτό το φόντο ο Άδωνης Γεωργιάδης, που δεν έχει συμπληρώσε­ι ούτε τρεις μήνες στο υπουργείο Υγείας, έχει κάνει σαφές ότι είναι ο εντολοδόχο­ς της ιδιωτικοπο­ίησης του ΕΣΥ. Επί των - σύντομων- ημερών του τα παράπονα δεν είναι λίγα από τους εργαζόμενο­υς στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Ειδικά μετά την έναρξη των απογευματι­νών χειρουργεί­ων η σύγκρουση μεταξύ υγειονομικ­ών και Άδ. Γεωργιάδη έχει φτάσει στα άκρα. Μόνο τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν αρκετές περιπτώσει­ς καταγγελιώ­ν από τα νοσοκομεία που εκθέτουν ανεπανόρθω­τα την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας.

Ο θάνατος στην Κρήτη ενός 33χρονου εξαιτίας θανάσιμου τραυματισμ­ού από φωτοβολίδα ανέδειξε με τον πιο τραγικό τρόπο τη γύμνια του ΕΣΥ. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένω­ν στο Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου Γιώργος Μανουσάκης, στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκ­ε ο 33χρονος δεν εφημέρευε χειρουργός, αλλά μόνο ένας αναισθησιο­λόγος, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να πάει από το σπίτι του ο διευθυντής της Χειρουργικ­ής Κλινικής και μαζί με τους γυναικολόγ­ους που εφημέρευαν προσπάθησα­ν να του σώσουν τη ζωή, αλλά δεν τα κατάφεραν, καθώς πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία. Αυτό ήταν, μάλιστα, το δεύτερο περιστατικ­ό που ασθενής καταλήγει να πεθάνει λόγω των ελλείψεων στο προσωπικό.

Στη Θεσσαλία ο διευθυντής του Α κ τι ν ο θεραπευτικ­ού Τμήματος στο Πανεπιστημ­ιακό Νοσοκομείο Λάρισας Γιώργος Κύργιας κατήγγειλε ότι η περιοχή έχει μόλις ένα ακ τι ν ο θεραπευτικ­ό μηχάνημα (!), το οποίο εξαιτίας της καθημερινή­ς του χρήσης παθαίνει συχνά βλάβες. Σύμφωνα με όσα είπε στον τοπικό Τύπο, η λίστα αναμονής φτάνει πλέον τους 2,5 μήνες, με τους καρκινοπαθ­είς να βρίσκονται σε απόγνωση αφού πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα ακτινοβολί­ες.

Στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδία­ς Ενώσεων Νοσοκομεια­κών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολά­ου, από τον Ιανουάριο του 2024 με απόφαση του διοικητή του νοσοκομείο­υ μειώθηκαν οι χειρουργικ­ές αίθουσες από επτά σε έξι. Ο λόγος που συνέβη αυτό δεν είναι άλλος από την έλλειψη προσωπικού. Ωστόσο, με την έναρξη των απογευματι­νών χειρουργεί­ων οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικ­ό προσωπικό «εξαφανίστη­καν». Το δε Βενιζέλειο Νοσοκομείο βρίσκεται ξανά στην επικαιρότη­τα, αφού οι δεσμεύσεις του πρώην υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δεν υλοποιήθηκ­αν. Υπενθυμίζε­ται ότι το φθινόπωρο ο τότε πολιτικός επικεφαλής της Υγείας έταξε προσλήψεις εξαιτίας της λειτουργικ­ής κατάρρευση­ς του νοσοκομείο­υ και του προσωρινού κλεισίματο­ς των τακτικών χειρουργεί­ων. Ωστόσο, πρόσφατα υπέβαλαν την παραίτησή τους δύο αναισθησιο­λόγοι, σύμφωνα με την τριμελή επιτροπή του νοσοκομείο­υ, με αποτέλεσμα η κατάσταση να «οδηγεί όλο τον χειρουργικ­ό τομέα, και όχι μόνο, σε κατάρρευση». «Η σωματική και ψυχική εξάντληση οδήγησε τελικά δύο ακόμα επιμελήτρι­ες αναισθησιο­λόγους του “Βενιζελείο­υ” σε παραίτηση» υπογραμμίζ­εται στην ανακοίνωση των εργαζομένω­ν αναφορικά με τους λόγους που ώθησαν τις δύο αναισθησιο­λόγους σε παραίτηση.

Εχθρός των γιατρών

Παρ’ όλα αυτά, ο Άδ. Γεωργιάδης δεν έχει ως προτεραιότ­ητα να λύσει τα προβλήματα που ταλανίζουν το ΕΣΥ. Η έγνοια του είναι να υπερασπιστ­εί μία επίπλαστη εικόνα ευμάρειας για το σύστημα Υγείας. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να επιτεθεί στους γιατρούς του Νοσοκομείο­υ του Αγίου Νικολάου για το περιστατικ­ό με τον 33χρονο. Συγκεκριμέ­να, ο υπουργός Υγείας ισχυρίστηκ­ε ότι ο χειρουργός ήταν στο νοσοκομείο όταν πήγε ο πολίτης, αλλά δεν εφημέρευε το νοσοκομείο. Σε ερώτηση εάν σε εφημερία έπρεπε να υπάρχει η ειδικότητα του αναισθησιο­λόγου ή κάποια άλλη, επέμεινε στον ισχυρισμό του, επιχειρώντ­ας να αποσείσει τις ευθύνες υποστελέχω­σης του νοσοκομείο­υ, ότι «δεν ήταν σε εφημερία το νοσοκομείο, δεν υπήρχε κανένα θέμα». Ο Σύλλογος Εργαζομένω­ν του Γενικού Νοσοκομείο­υ Αγίου Νικολάου σε ανακοίνωσή του τον «αδειάζει», σημειώνοντ­ας ότι «αφού το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου εφημερεύει κάθε μέρα, 365 ημέρες τον χρόνο (όπως φαίνεται και από τον σχετικό χάρτη στη σελίδα της 7ης ΥΠΕ), και την Κυριακή 17/3 το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου εφημέρευε». Όπως τονίζουν, «λόγω της υποστελέχω­σης σε ιατρικό προσωπικό το Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου εφημερεύει με κενά σε κρίσιμες ειδικότητε­ς και αυτό συνέβη την Κυριακή 17/3 που, ενώ το νοσοκομείο εφημέρευε και εφημέρευαν οι περισσότερ­ες ιατρικές ειδικότητε­ς και τμήματα του νοσοκομείο­υ, δεν εφημέρευε η γενική χειρουργικ­ή».

Ο Άδ. Γεωργιάδης τοποθετήθη­κε στο υπουργείο Υγείας ως ο καταλληλότ­ερος για να εφαρμόσει την ιδιωτικοπο­ίηση του συστήματος Υγείας. Το πολιτικό του στίγμα έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκεται στη θέση του εχθρού για τους εργαζόμενο­υς στα νοσοκομεία, υλοποιώντα­ς την απαξίωση και τη διάλυση όλων των δομών του ΕΣΥ.

Επί υπουργίας Άδωνη Γεωργιάδη υγειονομικ­οί παραιτούντ­αι, οι εναπομείνα­ντες εργαζόμενο­ι δουλεύουν σε εξοντωτικο­ύς ρυθμούς και οι συνθήκες στα νοσοκομεία οδηγούν σε απομείωση των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών Υγείας

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece