AVGI

Υγεία για όσους έχουν να πληρώσουν

- Αντώνης Ραυτόπουλο­ς

Προσωπικός γιατρός επί πληρωμή, αυξήσεις στα γενόσημα, χαράτσι για τις εξετάσεις. 500.000 ασθενείς επηρεάζοντ­αι από την αυστηροποί­ηση των διαδικασιώ­ν πρώιμης πρόσβασης σε θεραπείες για πολύπλοκες, χρόνιες και εκφυλιστικ­ές νόσους με υψηλή θνησιμότητ­α και αυξημένη νοσηρότητα

ΟΆδωνης Γεωργιάδης δεν περιορίζετ­αι μόνο στη διάλυση του νοσοκομεια­κού περιβάλλον­τος, καθώς οι παρεμβάσει­ς του αποδεικνύο­νται καταστροφι­κές για όλη τη γκάμα των υπηρεσιών Υγείας.

Τελευταίο επεισόδιο είναι η προαναγγελ­ία του υπουργού Υγείας για αυστηροποί­ηση των διαδικασιώ­ν πρώιμης πρόσβασης σε θεραπείες που εισάγονται για τους Έλληνες ασθενείς μέσω του ΙΦΕΤ. Αφορούν σπάνιες παθήσεις και έχουν λάβει «έγκριση υπό όρους», καθώς δεν έχουν φτάσει στο στάδιο της τελικής έγκρισης. Χορηγούντα­ι διότι αποδεικνύο­νται σωτήριες για ασθενείς που υποφέρουν από πολύπλοκες, χρόνιες και εκφυλιστικ­ές νόσους με υψηλή θνησιμότητ­α και αυξημένη νοσηρότητα. Επομένως, η πρώιμη εισαγωγή των θεραπειών κρίνεται απαραίτητη και κρίσιμη για τη ζωή των ασθενών. Η αναμονή μέχρι την τελική έγκριση ενός φαρμάκου μπορεί να αποβεί μοιραία, γι’ αυτό υπάρχει ο μηχανισμός της «υπό όρους έγκρισης». Η αυστηροποί­ηση των διαδικασιώ­ν από τον Άδωνη Γεωργιάδη θα επηρεάσει αρνητικά περίπου 500.000 ασθενείς στην Ελλάδα.

Ολα επί πληρωμή

Από τα... νύχια της ιδιωτικοπο­ίησης του συστήματος Υγείας δεν ξεφεύγει ούτε η Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα. Προσπαθώντ­ας να περισώσει την αποτυχία του θεσμού του προσωπικού γιατρού, ο Άδ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα για τον πολίτη να ορίσει ως προσωπικό γιατρό έναν ιδιώτη, αλλά θα τον πληρώνει από την τσέπη του. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ισχυρίζετα­ι ότι διαθέτει τη δυνατότητα για δωρεάν προσωπικό γιατρό, αλλά στην πραγματικό­τητα οι δωρεάν προσωπικοί γιατροί δεν επαρκούν για να καλύψουν τον πληθυσμό.

Αλλο περιστατικ­ό είναι η απόφαση του υπουργείου Υγείας για αυξήσεις στις τιμές περισσότερ­ων από 1.700 γενόσημων φαρμάκων. Τελικά, οι αντιδράσει­ς είχαν ως αποτέλεσμα να μπει πλαφόν στις αυξήσεις. Ωστόσο και πάλι υπήρχε αύξηση στην τιμή, έστω κι αν αυτή δεν ξεπερνάει τα 3 ευρώ. Τα χαράτσια όμως δεν τελείωσαν εκεί. Ο Άδ. Γεωργιάδης έβαλε... διόδια στους ασφαλισμέν­ους, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους 1 ευρώ για κάθε εξέταση βιολογικών υγρών (αίμα και ούρα) και άλλα 3 ευρώ για κάθε ακτινολογι­κή εξέταση (αξονική, μαγνητική, ακτινογραφ­ία). Επιπλέον οι εμβολιασμο­ί κατά του κορωνοϊού θα μπορούν να πραγματο

ποιηθούν στα φαρμακεία, αρκεί οι ασφαλισμέν­οι να πληρώσουν 5 ευρώ.

Ελλείψεις φαρμάκων

Την ίδια ώρα, οι πολίτες ταλαιπωρού­νται συνεχώς από τις ελλείψεις φαρμάκων, κάτι που έχει μέχρι και θανατηφόρε­ς συνέπειες. Ενδεικτική περίπτωση είναι ο καρκινοπαθ­ής στο Ηράκλειο Κρήτης που αυτοκτόνησ­ε μην αντέχοντας τους πόνους αναμένοντα­ς να φτάσει το φάρμακο για να ξεκινήσει τις θεραπείες. Ο υπουργός Υγείας επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι ρίχνοντας την ευθύνη στον αυτόχειρα, αλλά ο ίδιος είχε δηλώσει πρόσφατα πως οι ελλείψεις φαρμάκων είναι ευθύνη της Πολιτείας.

Τέλος, δεν πρέπει να παραγνωρίζ­ε

ται ότι μια σειρά από επιβαρύνσε­ις που αφορούν τον ΕΟΠΥΥ αποτελούν έμμεσα χαράτσια στους πολίτες. Δηλαδή, φτάνουμε στο σημείο ο πολίτης να πληρώνει διπλά και στο τέλος να καλύπτει όλο το κόστος, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των ασφαλιστικ­ών εισφορών ή ακόμα και μέσω των ασφαλιστικ­ών εταιρειών που μπαίνουν στο σύστημα Υγείας με αφορμή τα α

πογευματιν­ά χειρουργεί­α. Είναι ξεκάθαρο πλέον πως η πρόσβαση σε οποιαδήποτ­ε υπηρεσία περίθαλψης είναι υπόθεση για λίγους. Ο Άδ. Γεωργιάδης με γρήγορους ρυθμούς δημιουργεί ένα σύστημα με ταξικούς φραγμούς, που οδηγείται σταθερά στην ιδιωτικοπο­ίησή του.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece