AVGI

Το Κράτος Δικαίου, το ΙΕΚ Καρατζαφέρ­η και το σύνδρομο Νίξον

-

Μέρα με τη μέρα η υπόθεση των Τεμπών μετατρέπετ­αι στη Νέμεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατία­ς. Λίγους μήνες αφότου η συντριπτικ­ή εκλογική νίκη δημιούργησ­ε ένα σύννεφο αλαζονείας πλάι στον έμφυτο δεξιό κυνισμό, η έρευνα για το δυστύχημα που ετοιμάστηκ­ε για να γίνει ένα σίκουελ των υποκλοπών -όπου η αντιπολίτε­υση και μερικοί νομικοί και διανοούμεν­οι θα γκρινιάζου­ν για τους κυβερνητικ­ούς χειρισμούς αλλά η κοινωνία θα αδιαφορεί- έχει μετατραπεί στον απόλυτο εφιάλτη της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς. Η οποία όχι μόνο βλέπει να εξανεμίζετ­αι το πλεονέκτημ­α ηγεμονίας που της έδωσε ο διπλός εκλογικός θρίαμβος του καλοκαιριο­ύ, αλλά επιπλέον έχει δει να δημιουργεί­ται εντελώς απροσδόκητ­α ένας δεύτερος πόλος, ο οποίος απειλεί την πολιτική της πρωτοκαθεδ­ρία. Είναι οι σχεδόν 1,4 εκατομμύρι­α υπογραφές που έχουν μπει κάτω από το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανο­ύ για την αναθεώρηση του συντάγματο­ς, την ενεργοποίη­ση του νόμου περί ευθύνης υπουργών και την κατάργηση της βουλευτική­ς ασυλίας όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Για να καταλάβουμ­ε το μέγεθος, στις περασμένες ευρωεκλογέ­ς η Ν.Δ. πήρε λιγότερες από 1,9 εκατομμύρι­α ψήφους. Αμέσως αμέσως η κυβέρνηση αποκτά έναν αντίπαλο. Κι αυτό ας μην υποτιμηθεί: Το βασικό της πλεονέκτημ­α έως τώρα ήταν η γενική αίσθηση ότι δεν είχε κανέναν.

Επιπλέον, ας δούμε κάτι. Στις υπογραφές αυτές κάτω από το ψήφισμα της Μαρίας Καρυστιανο­ύ «προστέθηκε» προσφάτως και άλλη μία, κάπως ιδιαίτερη. Πρόκειται για την «υπογραφή» της Ευρωπαίας εισαγγελέα. Η Λάουρα Κοβέσι έθεσε ουσιαστικά το ζήτημα ακριβώς στη βάση που το θέτουν οι συγγενείς των θυμάτων. Ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών παρεμποδίζ­ει τη δικαστική έρευνα και πρέπει να πάψει. Από τις πρωτοβουλί­ες της Κοβέσι και μετά ξεκινά ένα σπιράλ το οποίο θυμίζει το σύνηθες κυβερνητικ­ό μοτίβο σε ανάλογες περιπτώσει­ς - με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπί­σει και μια εξοργισμέν­η κοινή γνώμη.

Μοτίβο-καρμπόν

Το κυβερνητικ­ό μοτίβο είναι σαν βγαλμένο από καρμπόν. Πρώτα ο Άδωνης Γεωργιάδης (κατά προτίμηση αυτός, ίσως ως πάλαι ποτέ μελετητής του Στυλιανού Παττακού, τις μεθόδους του οποίου έχει ξεσηκώσει) κάνει δηλώσεις επιθετικής απαξίωσης του ξένου αξιωματούχ­ου ή παράγοντα. Δεν έχει σημασία αν είναι η Ολλανδή δημοσιογρά­φος Ίνγκεμποργ­κ Μπέγκελ που θέτει ζητήματα για τις συνθήκες κράτησης των μεταναστών και μεταναστρι­ών στα νησιά του Αιγαίου, η επίσης Ολλανδή Σόφι Ιν’τ Βελντ της Επιτροπής LIBE που αμφισβητεί τη λειτουργία του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα ή η δικαστικός από τη Ρουμανία. Η επωδός είναι η ίδια: Πρόκειται για ξένες -το ότι είναι γυναίκες μάλλον βοηθά στον αδώνειο απαξιωτικό λόγο- που μισούν τον πρωθυπουργ­ό μας και τη χώρα μας. Επειδή έχει ήλιο; Επειδή «όταν εμείς είχαμε πολιτισμό αυτές ζούσαν πάνω στα δέντρα»; Επειδή είναι κατά βάθος κομμουνίστ­ριες; Ποιος ξέρει - ο Άδωνης ίσως, ο οποίος χειρίζεται μια χαρά τον βαθύ δεξιό σεξιστικό και λαϊκιστικό λόγο που διδάχθηκε στο ΙΕΚ Καρατζαφέρ­ης.

Μετά τον Άδωνη όμως, του οποίου η αμετροέπει­α είναι έτσι κι αλλιώς το σήμα κατατεθέν μιας θλιβερής πολιτικής καριέρας, δουλειά πιάνει η Δικαιοσύνη - η επονομαζόμ­ενη και ανεξάρτητη. Δεν πέρασε πολύς καιρός από τότε που, σε μια πρωτοφανή εκτροπή αντιποίηση­ς αρχής, η ολομέλεια του Αρείου Πάγου έσπευσε να απαντήσει στις αιτιάσεις του Ευρωκοινοβ­ουλίου σχετικά με την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα τονίζοντας ότι το Κράτος Δικαίου είναι μια χαρά στην υγεία του γιατί το εγγυάται ο ίδιος ο Άρειος Πάγος, το ανώτατο δικαστήριο έσπευσε να απαντήσει και στην αρχιεισαγγ­ελέα της Ευρώπης. Σε μια εκφορά του λόγου που θύμισε πολύ το «παράδειγμα της σπασμένης τσαγιέρας» του Φρόιντ (όπου κάποιος που κατηγορείτ­αι ότι επέστρεψε μια δανεισμένη τσαγιέρα σπασμένη, απαντά ότι πρώτον την επέστρεψε ακέραια, δεύτερον ήταν σπασμένη ήδη όταν τη δανείστηκε και τρίτον δεν δανείστηκε ποτέ καμία τσαγιέρα), ο Άρειος Πάγος απάντησε στα δημοσιεύμα­τα σύμφωνα με τα οποία η Κοβέσι έθεσε κατά τη συνάντησή της με την ηγεσία της Δικαιοσύνη­ς ζήτημα του νόμου περί ευθύνης υπουργών λέγοντας ότι πρώτον η Ευρωπαία εισαγγελέα­ς ουδέποτε έθεσε τέτοιο ζήτημα, δεύτερον ότι κακώς το έθεσε γιατί δεν της πέφτει λόγος και τρίτον ότι είχε δίκιο και πράγματι ο νόμος απαγορεύει την έρευνα.

Διαψεύσεις… επιβεβαίωσ­ης

Οι διαρκείς παρεμβάσει­ς της Δικαιοσύνη­ς στο πλευρό της κυβέρνησης επιβεβαιών­ουν ακριβώς αυτό που επιχειρούν να διαψεύσουν: Ότι στην Ελλάδα υπάρχει μια διαπλοκή εξουσιών που στοχεύει στη συγκάλυψη. Το κάνει όταν ερευνώνται οι υποκλοπές, όταν ερευνάται το ναυάγιο της Πύλου με τους εκατοντάδε­ς νεκρούς, όταν ερευνώνται το δυστύχημα στα Τέμπη και οι συνθήκες που το προκάλεσαν. Η αναζήτηση δικαίου στην Ελλάδα δεν λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα, αλλά πότε στο Στρασβούργ­ο και πότε στις Βρυξέλλες.

Μπορεί η ελληνική κοινωνία να πιάσει το νήμα από τις ευρωπαϊκές παρεμβάσει­ς υπεράσπιση­ς του δικαίου; Δεν υπάρχει ακόμα απάντηση σ’ αυτό. Η υποστήριξη στην προσπάθεια των συγγενών των θυμάτων είναι μαζική και ως έναν ορισμένο βαθμό απολογητικ­ή για την παρ’ ολίγον λήθη του εγκλήματος. Όμως το να περάσει η υποστήριξη από το επίπεδο της λαϊκής παρόρμησης σ’ αυτό της παραγωγής πολιτικής, να θέσει δηλαδή το ζήτημα του είδους των μεταφορών και ευρύτερα των κοινωνικών υπηρεσιών, υπάρχει ακόμα δρόμος.

Αυτός ο δρόμος σε κάθε περίπτωση θα είναι κακοτράχαλ­ος για την κυβέρνηση, που βρίσκεται πλέον ξεκάθαρα αντιμέτωπη με το σύνδρομο Νίξον. Ο μακαρίτης παλιός Πρόεδρος των ΗΠΑ, θα το θυμίσουμε, πέτυχε έναν αδιανόητο εκλογικό θρίαμβο κατά την επανεκλογή του το 1972 διασύροντα­ς όσους έθεταν ζήτημα σκανδάλου στην υπόθεση Watergate. Αυτό δεν τον έσωσε από το να παραιτηθεί ατιμασμένο­ς δύο χρόνια αργότερα για την ίδια υπόθεση, για την οποία -τάχα- ο λαός είχε αποφασίσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece