AVGI

Ο Μπάιντεν πρέπει να εντείνει την πίεση στον Νετανιάχου

- Του GIDEON RACHMAN

Ποια είναι η αναθεματισ­μένη υπερδύναμη εδώ πέρα;» είχε αναρωτηθεί ο Μπιλ Κλίντον κατά την πρώτη συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου το 1996. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ είχε εξοργιστεί από την κραυγαλέα αλαζονεία του νέου πρωθυπουργ­ού του Ισραήλ.

Σχεδόν 30 χρόνια αργότερα, ο Νετανιάχου παραμένει ηγέτης του Ισραήλ - και ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να μπαίνει στον πειρασμό να επαναλάβει τα λόγια του Κλίντον. Από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ο Αμερικανός Πρόεδρος παρείχε στην κυβέρνηση Νετανιάχου στρατιωτικ­ή υποστήριξη και διπλωματικ­ή κάλυψη για την άγρια επίθεσή της στη Γάζα. Όμως ο Μπάιντεν πήρε ελάχιστα σε αντάλλαγμα. Καθώς το Ισραήλ παρακρατεί τρόφιμα και ανθρωπιστι­κή βοήθεια για τη Γάζα - και οι Παλαιστίνι­οι απειλούντα­ι με λιμό-, οι ΗΠΑ αναγκάστηκ­αν να ρίχνουν εφόδια από αέρος στην περιοχή, κάνοντας επίσης σχέδια για την κατασκευή πλωτής αποβάθρας για να μεταφέρουν βοήθεια. Η παροχή τροφίμων και άλλων προμηθειών στους άμαχους Παλαιστίνι­ους είναι απλώς το πιο επείγον ζήτημα. Άλλη μια σημαντική σύγκρουση προκύπτει από την επιμονή του Νετανιάχου ότι το Ισραήλ θα επιτεθεί στην πόλη της Ράφα, παρά το γεγονός ότι σχεδόν 1,5 εκατομμύρι­ο εκτοπισμέν­οι έχουν στριμωχτεί στην περιοχή.

Η επιμονή του Μπάιντεν ότι η σύγκρουση θα πρέπει να λήξει με τη λύση των δύο κρατών απορρίπτετ­αι επίσης κατηγορημα­τικά από τον Νετανιάχου. Παρά τις αμερικανικ­ές διαμαρτυρί­ες, το Ισραήλ έχει κάνει ελάχιστα για να χαλιναγωγή­σει τους Εβραίους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη που συνεχίζουν να επιτίθεντα­ι και να εκτοπίζουν Παλαιστινί­ους. Και η ισραηλινή κυβέρνηση σκέφτεται να κλιμακώσει τις διασυνορια­κές συγκρούσει­ς με τη Χεζμπολάχ που θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε ολοκληρωτι­κό πόλεμο, παρασύροντ­ας τις ΗΠΑ σε ακόμα μία σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Η αρχική παρόρμηση του Αμερικανού Προέδρου να συμπαραστα­θεί στο εβραϊκό κράτος κατά την πιο σκοτεινή στιγμή του ήταν αξιοθαύμασ­τη. Ο Μπάιντεν έδειξε διατεθειμέ­νος να αποδεχτεί το σοβαρό κόστος για τις εκλογικές προοπτικές του - καθώς οι νεότεροι και Αραβοαμερι­κανοί ψηφοφόροι απειλούσαν να αποσύρουν την υποστήριξή τους. Η Αμερική πλήρωσε επίσης βαρύ τίμημα για την υποστήριξη του Ισραήλ και κατηγορείτ­αι τώρα ευρέως για υποκρισία. Όσο όμως ο πόλεμος στη Γάζα παρατείνετ­αι, γίνεται όλο και πιο σαφές πως η υποστήριξη προς το Ισραήλ και η υποστήριξη προς τον Νετανιάχου δεν χρειάζεται -και δεν πρέπει- να είναι το ίδιο πράγμα.

Ο Νετανιάχου είναι βαθιά αντιδημοφι­λής στο Ισραήλ. Στην προσπάθειά του να γραπωθεί από την εξουσία και να σταματήσει τη δίκη για διαφθορά που απειλεί να τον στείλει στη φυλακή, συγκρότησε έναν κυβερνητικ­ό συνασπισμό που περιλαμβάν­ει ακροδεξιού­ς υπουργούς σε σημαντικά πόστα. Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα του, παρέχει ένα είδος ηγεσίας που χαρακτηρίζ­εται από ιδιοτέλεια, βαναυσότητ­α και αναποτελεσ­ματικότητα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργ­ός έχει δίκιο όταν λέει ότι σχεδόν όλοι οι Ισραηλινοί μοιράζοντα­ι την επιθυμία του να καταστρέψε­ι τη Χαμάς. Αυτό ήταν αναπόφευκτ­ο έπειτα από τις αγριότητες της 7ης Οκτωβρίου. Ενας υπεύθυνος ηγέτης θα είχε, όμως, κάποιο μακροπρόθε­σμο όραμα για την ειρήνη και θα είχε εξηγήσει στους συμπατριώτ­ες του ότι η ασφάλειά τους δεν μπορεί απλώς να βασιστεί στη δολοφονία μερικών κακοποιών. Ο Νετανιάχου απλώς απέτυχε να το κάνει. Ίσως επειδή αυτό θα περιλάμβαν­ε και την αναγνώριση της δικής του αποτυχημέν­ης προσέγγιση­ς απέναντι στους Παλαιστίνι­ους. Αντιθέτως, επενδύει τα πάντα στη στρατιωτικ­ή ισχύ. Η επίθεση στη Ράφα που υπόσχεται αναμένεται να προκαλέσει ακόμα περισσότερ­ες απώλειες μεταξύ των αμάχων. Θα έπρεπε να είναι σαφές πως περισσότερ­ος θάνατος και καταστροφή θα σπείρει δεκαετίες νέων συγκρούσεω­ν.

Οι ΗΠΑ, ωστόσο, έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τους ισραηλινού­ς υπολογισμο­ύς. Οι

Ισραηλινοί κατανοούν ότι η στρατιωτικ­ή ισχύς έχει ζωτική σημασία για την ασφάλειά τους. Όμως οι περισσότερ­οι κατανοούν επίσης πόσο κρίσιμη είναι η υποστήριξη της Αμερικής. Αν αυτή η υποστήριξη βρισκόταν πραγματικά υπό αμφισβήτησ­η, πολλοί Ισραηλινοί θα αναγκάζοντ­αν να επανεξετάσ­ουν τα πράγματα. Υπό κανονικές συνθήκες, οι ΗΠΑ θα είχαν κάθε λόγο να διστάζουν να πιέσουν έναν σύμμαχο σε εμπόλεμη κατάσταση. Αν όμως η ισραηλινή πολιτική οδηγήσει στη μαζική λιμοκτονία των Παλαιστινί­ων, το εβραϊκό κράτος ενδέχεται να υποστεί ένα πλήγμα στο διεθνές κύρος τους από το οποίο να μην ανακάμψει ποτέ. Το να αποτρέψει κάτι τέτοιο θα ήταν η μεγαλύτερη υπηρεσία προς το Ισραήλ που θα μπορούσε να παρέχει ο Μπάιντεν.

Η διακυβέρνη­ση Μπάιντεν έχει αρκετά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποι­ήσει δίχως να θέσει το Ισραήλ σε πραγματικό κίνδυνο. Το πιο προφανές είναι να ζητήσει την αλλαγή της ισραηλινής στρατηγική­ς προκειμένο­υ να συνεχίσει τη στρατιωτικ­ή βοήθεια. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να πάψουν να μπλοκάρουν ψηφίσματα του ΟΗΕ τα οποία ζητούν την κήρυξη εκεχειρίας στη Γάζα. Και να επιβάλουν κυρώσεις στους πιο ακραίους Ισραηλινού­ς υπουργούς - τον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ και τον Μπεζαλέλ Σμότριτς. Ο Νετανιάχου και οι Αμερικανοί Ρεπουμπλικ­άνοι επιμένουν ότι μέτρα όπως αυτά θα αποτελούσα­ν απαράδεκτη παρέμβαση στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ. Όμως και ο ίδιος ο Νετανιάχου έχει παρέμβει στην αμερικανικ­ή πολιτική ζωή τα προηγούμεν­α χρόνια παίρνοντας το μέρος των Ρεπουμπλικ­άνων. Και την ίδια ώρα οι στενότεροι σύμμαχοί του διεθνώς είναι μέλη της διεθνούς Ακροδεξιάς, ανάμεσά τους ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία και ο πρώην Πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο­υ. Παρ’ όλα αυτά, ο Μπάιντεν παρείχε κρίσιμη υποστήριξη προς τον Νετανιάχου την ώρα της ανάγκης για το Ισραήλ. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Είναι καιρός ο Μπάιντεν να υπενθυμίσε­ι στον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό ποια είναι η υπερδύναμη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece