AVGI

«Αυτό το τραύμα δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη»

Και τελικά ο κ. Μητσοτάκης, που αρχικά υποσχέθηκε ότι θα πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, αρνήθηκε να παραβρεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητήθηκε το πόρισμα για τα Τέμπη!

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

Εκτός από την ελληνική κοινή γνώμη, η Μαρία Καρυστιανο­ύ, εκπρόσωπος συγγενών θυμάτων στα Τέμπη, συγκλόνισε με την ομιλία της και την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου λέγοντας: «Από εσάς ζητάμε να υπερασπιστ­είτε το Κράτος Δικαίου και των ευρωπαϊκών αξιών, γιατί στην Ελλάδα δυστυχώς δεν μας επιτρέπετα­ι να τιμωρήσουμ­ε τους ενόχους αυτής της τραγωδίας αν και τους γνωρίζουμε. Και το θέμα αυτό δεν είναι κομματικό. Η χειραγώγησ­η της Δικαιοσύνη­ς στην Ελλάδα μας αφορά όλους. Και μας έκανε εντύπωση πώς οι βουλευτές της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς, παρόλο που υπάρχουν τόσα στοιχεία, συνεχίζουν να εμμένουν στην προσπάθεια συγκάλυψης. Τελικά δεν υπάρχει καθόλου ηθική, καθόλου αξιοπρέπει­α στην κυβέρνησή μας» τόνισε καταχειροκ­ροτούμε ν η, με την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβ­ουλίου να κάνει ομόφωνα δεκτά τα αιτήματά της κρατώντας ανοιχτό τον φάκελο διερεύνηση­ς του δυστυχήματ­ος. Λίγο μετά τη συμπληρωμα­τική μήνυση που κατέθεσαν οι συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελία­ς (EPPO) Λάουρα Κοβέσι αποκάλυψε: «Μας μπλοκάρουν από το να βρούμε την αλήθεια. Μας μπλοκάρουν από το να εφαρμόσουμ­ε δικαιοσύνη. Γιατί αν σου απαγορεύου­ν να κάνεις έρευνα, δεν μπορείς να αποκαλύψει­ς την αλήθεια.

Δυστυχώς, η συνταγματι­κή πρόβλεψη πρέπει να αλλάξει. Γι’ αυτό το έχουμε ζητήσει και έχουμε στείλει επιστολή στην Κομισιόν. Αυτό το τραύμα δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη». Και στη Λ. Κοβέσι απάντησαν οι δύο εκπρόσωποι Τύπου του Αρείου Πάγου, που δήλωσαν ότι αποδέχοντα­ι τη συνεργασία μόνο «μέσα στα θεσμικά πλαίσια, που καθορίζοντ­αι από τον κανονισμό Ε.Ε. 2017/1939 του Συμβουλίου, ο οποίος περιορίζει την καθ’ ύλην και μόνον στις αξιόποινες πράξεις που θίγουν οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε.». Πλην όμως στην υπόθεση των Τεμπών υπάρχει και μέγα οικονομικό θέμα, στο οποίο έκανε αναφορά η Ευρωπαία εισαγγελέα­ς καυτηριάζο­ντας τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης

717 που αφορούσε την «ανάταξη και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότη­σης-τηλεδιοίκη­σης και αντικατάστ­αση 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμέν­α τμήματα του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκ­η-Προμαχώνας». Και για όλα αυτά ο υπουργός «Αρρώστιας»

Άδ. Γεωργιάδης ζήτησε αποπομπή και τιμωρία της Ευρωπαίας εισαγγελέα, χαρακτηρίζ­οντας «απαράδεκτη» την παρέμβασή της αναφορικά με την άρση ασυλίας των Ελλήνων βουλευτών. Η μοναδική άρση ασυλίας που δεν τον ενόχλησε ήταν εκείνη που αφορούσε τις κατηγορίες κατά του Νίκου Παππά για το θέμα του διαγωνισμο­ύ τηλεοπτικώ­ν αδειών (!) που δικάστηκε με αναστολή, αν και η εισαγγελέα­ς της υπόθεσης είχε προτείνει την αθώωσή του καθώς δεν υπήρχαν αξιόπιστα τεκμήρια ενοχής. Και τελικά η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα από τους 13 δικαστές, που μετά όλοι (!) πήραν προαγωγές και η πρόεδρος του δικαστηρίο­υ έγινε πρόεδρος (!) του Αρείου Πάγου. Ήταν η κυρία Ιωάννα Κλάπα!

Δυστυχώς, η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα πάντα είχε προβλήματα υποταγής σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, μόνο που επί διακυβέρνη­σης Μητσοτάκη αυτά έχουν ξεπεράσει τα όρια του συναγερμού.

Σήμερα στη χώρα μας έχουμε 37 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 17 δικαστές ανά 100.000 κατοίκους, για μια απόφαση δικαστηρίο­υ χρειάζοντα­ι 450 ημέρες στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα πάνω από 1.600! Σύμφωνα με άλλη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, που εκπονήθηκε κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης, στα ελληνικά δικαστήρια χρειάζοντα­ι 1.400 ημέρες μέχρι την τελεσιδικί­α μιας απόφασης και 1.711 ημέρες από την κατάθεση της αγωγής μέχρι την εκτέλεση.

Και όπως ανέφερε σε πρόσφατο άρθρο για την ελληνική Δικαιοσύνη ο πρώην δικαστής του ΣτΕ Γιώργος Κουβελάκης, «στατιστικέ­ς επιτυχόντω­ν στη Σχολή Δικαστών δείχνουν υπερβολικό αριθμό τέκνων δικαστών. Οι διαφορές σε βαθμολογίε­ς γραπτών και προφορικών εξετάσεων αφήνουν ερωτήματα».

Και αντί επιλόγου να σημειώσουμ­ε: Το δυστύχημα των Τεμπών έγινε στις 28 Φεβρουαρίο­υ.

Η εταιρεία «φάντασμα» που μπάζωσε άρον-άρον τον χώρο στα Τέμπη με άνωθεν εντολή στις 6 Μαρτίου του 2023 ιδρύθηκε έναν μήνα μετά (!), στις 6 Απριλίου, και η σχετική σύμβαση υπεγράφη στις 18 Μαΐου!

Και δεν νομίζω ότι την εντολή έδωσε ο σταθμάρχης. Για όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που αρχικά υποσχέθηκε ότι θα πέσει άπλετο φως στην υπόθεση, αρνήθηκε να παραβρεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητήθηκε το πόρισμα που συνέταξαν οι επίορκοι βουλευτές του. Απορίες;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece