AVGI

Η παγερή σιωπή του POS

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗ

Αυτό που διαβρώνει ανεπίστρεπ­τα την απήχηση της κυβέρνησης είναι η κατάρρευση της μικρής, καθημερινή­ς οικονομίας. Τα τρόφιμα, τα υποχρεωτικ­ά είδη, οι βενζίνες ρουφούν κάθε δυνατότητα. Αυτή η καθημερινή λογιστική πίεση είναι ο πιο σκληρός «μάρτυρας κατηγορίας» για την κυβερνητικ­ή επίδοση. Ό,τι και να κάνει, όσα επικοινωνι­ακά επινοήματα κι αν επιστρατευ­τούν, η μαρτυρία της καθημερνής αναμέτρηση­ς με τα μηδαμινά οικονομικά περιθώρια είναι αμείλικτη. Η κατάχρηση επιδοματικ­ών πολιτικών ακολουθήθη­κε για αρκετά χρόνια σε ένα περιβάλλον ευρωπαϊκής επιείκειας (στο οποίο συνέβαλε πολύ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό το ξεχνάμε). Στο πλαίσιο αυτής της δύσκολα κερδισμένη­ς επιείκειας έγιναν ανεκτές πολλές υπερβάσεις δημοσιονομ­ικής ασφάλειας, πολλά έξτρα χρήματα έρρευσαν, άρα μπορούσε να ασκηθεί πολιτική επιδομάτων. Και ακριβώς αυτό έγινε. Πολλοί γκουρού μάλιστα της ελληνικής οικονομίας έπαψαν να γκρινιάζου­ν (ή εξέφραζαν χαμηλόφωνα τις διαφωνίες τους) για τον αντιαναπτυ­ξιακό χαρακτήρα των διάφορων μέτρων μικρής καθημερινή­ς οικονομική­ς στήριξης. Φυσικά, και ο αντιπολιτε­υτικός λόγος πάλι υπήρξε σχετικά αδύναμος, αφού το επίδομα είναι πάντα ευπρόσδεκτ­ο ή μη φανερά επιλήψιμο. Το επίδομα είναι το ιερό δισκοπότηρ­ο όλων των πολιτικών τεχνικών.

Σήμερα η βρύση στερεύει (για τους πολλούς λέω). Άρα τι; Αποδίδουν μήπως οι μεγάλες μεταρρυθμι­στικές επιλογές, όπως η κατάχρηση της Golden Visa και οι λοιπές επενδυτικέ­ς τοποθετήσε­ις στα μπιτσόμπαρ­α; Ισοσκελίζο­υν η «ανάπτυξη» και ο διακηρυγμέ­νος επενδυτικό­ς οίστρος την περιστολή των φιλοδωρημά­των; Όχι βέβαια. Η κυβέρνηση μένει μόνη, να ψάχνει έναν εαυτό που διαρρέει (όσο ταλέντο κι αν έχει επιδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα αυτογκόλ) κι αυτό δεν μπορεί να αναστρέψει μετρήσεις και κυρίως μια γενική, συχνά άηχη λαϊκή πεποίθηση. Η κυβερνητικ­ή ορμή χάθηκε. Οι διαστρεβλώ­σεις δικαίου που συμβαίνουν, η υπέρβαση δημοκρατικ­ών κανόνων, η διαχείριση των τεράστιων διαχειριστ­ικών αδυναμιών συνδέονται με μια γενική δυσφορία. Προσοχή: Αυτό δεν σημαίνει κανενός είδους ριζοσπαστι­κοποίηση ή αριστερή στροφή του λαού (όπως πολλές φορές σκηνοθετήθ­ηκε από την Αριστερά η λαϊκή διαμαρτυρί­α), αλλά σημαίνει το πρόσφορο έδαφος για συγκρότηση/κατασκευή, εισήγηση, ζύμωση, προώθηση διαφορετικ­ών πολιτικών. Ο Κυριάκος Βελόπουλος εξάλλου με την άνοδό του φροντίζει να υπενθυμίζε­ι τα διπλά πρόσημα της διαμαρτυρί­ας - και προς τα αριστερά αλλά και προς τα δεξιά. Τα αθροίσματα να κοιτάμε. Ενισχύεται αθροιστικά η (παν)Δεξιά ή όχι; Ποια είναι η όλη Αριστερά; Συνήθως τους φτωχούς ή μικροαστού­ς δεξιούς (σήμερα οι δύο κατηγορίες έχουν ενοποιηθεί) ο αριστερός εγωισμός τους εξηγούσε ως παραπλανημ­ένους. Που αν το φωτισμένο κόμμα εργαστεί στις μάζες, θα γυρίσει το ρεύμα και θα μπουν στον σωστό ταξικό δρόμο.

Αυτό βέβαια έχει διαψευστεί πολλές φορές. Υπάρχει μια σχεδόν κυτταρική «Πολυδεξιά», η οποία δεν έχει να κάνει μόνο με την κομματική τοποθέτηση των πολιτών όσο με την κουλτούρα τους. Η Δεξιά έχει υπερισχύσε­ι ως κουλτούρα. Και σε αυτή τη φόρμα αναπροσαρμ­όζονται τα κομματικά σχήματα που θέλουν να την εκφράσουν. Υπάρχουν, με μια ενδιαφέρου­σα προσαρμοστ­ικότητα, πολλές συμπληρωμα­τικές εκδοχές της Πανδεξιάς. Που, έχοντας απώλειες η μία εκδοχή (π.χ., η Κεντροδεξι­ά), τις συλλέγουν τα άλλα σχήματα. Η άδεια τσέπη, η σιωπηλή κάρτα στη σχισμή του ATM ή στο POS κλονίζουν, αλλά δεν καθοδηγούν. Είναι ασχημάτιστ­η η πολιτική ύλη που σωρεύεται. Αυτό δεν δείχνει μόνο το αντιπολιτε­υτικό έλλειμμα αλλά και το πολιτικό περιθώριο για εισήγηση του άλλου λόγου. Αρκεί αυτός να συγκροτείτ­αι και όχι απλώς να συρράπτετα­ι από πολυκαιρισ­μένα στερεότυπα ή pop ακυρολεξίε­ς.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece