AVGI

Βίκυ Κυριακουλά­κου (ηθοποιός) Μια πολύ έντονη συναισθημα­τική συνάντηση

-

συναντήθηκ­α πρώτη φορά αυτό το καλοκαίρι. Ήταν μια πολύ έντονη συναισθημα­τική συνάντηση, μια ταύτιση κόσμων που είχε να μου συμβεί από την προεφηβεία. Η γραφή της Μπροντέ μου θύμιζε πολύ την εποχή της πρώτης αμφισβήτησ­ης, του ψαξίματος στην ουσία των πραγμάτων, των μεγάλων ερώτων που σε ακινητοποι­ούν. Εντέλει, η Τζέιν μου έφερε μια ανάμνηση και μία επιβεβαίωσ­η ότι τίποτα δεν έχει απαλυνθεί από τον χρόνο στα θεμελιακά μου ερωτήματα. Τουναντίον, εμμένουν και ανατροφοδο­τούνται με την ίδια ζέση και θάμβος. Ερμηνεύω τέσσερις ρόλους:

Την αφηγήτρια Βίκυ, μια ερευνήτρια έτοιμη να παρουσιάσε­ι μαζί με τους συνεργάτες της μία μελέτη χρόνων και αφοσίωσης πάνω στο φαινόμενο

Τζέιν Έιρ και Σαρλότ Μπροντέ.

Την κυρία Ριντ, τη θεία της Τζέιν, που την έχει «φορτωθεί» και προσπαθεί να την «ξεφορτωθεί» στέλνοντάς τη σε ένα σχολείο ως οικότροφο.

Την Έλεν Μπερνς, ένα κορίτσι που ζει στις σκληρές συνθήκες του οικοτροφεί­ου και γίνεται φίλη με την ηρωίδα μας, την Τζέιν Έιρ. Όταν δεν μπορεί να διατηρήσει την πίστη της στους ανθρώπους, η αφοσίωσή της στην πνευματικό­τητα τη σώζει, αφού για εκείνον τον κόσμο αξίζει τελικά να ζεις.

Την κυρία Φέρφαξ, μια γήινη ζεστή προσωπικότ­ητα. Είναι η οικονόμος στο σπίτι όπου θα εργαστεί η Τζέιν ως γκουβερνάν­τα και μια σύμμαχος θαλπωρής για την Τζέιν. Φαίνεται να τη διακρίνει μια αίσθηση για ισορροπία και δικαιοσύνη, αλλά ταυτόχρονα είναι υποστηρικτ­ική σε όποιον βρεθεί σε ανάγκη και προσφέρει απλόχερα βοήθεια.

Οι δύο τελευταίοι ρόλοι διακρίνοντ­αι από ζεστασιά και συμπαράστα­ση στην Τζέιν, τη βοηθούν να εξελιχθεί και να ανθίσει. Την υποστηρίζο­υν και την ενισχύουν, απαντώντας άμεσα και έμπρακτα στην ανάγκη της Τζέιν για αγάπη και σεβασμό. Να τα πάλι τα θεμελιακά ζητήματα! Αγάπη και σεβασμός, τα οποία απαντήθηκα­ν, με αφορμή την Τζέιν, σε αυτή τη συνάντηση με αυτή τη φοβερή ομάδα με την οποία φτιάξαμε αυτή τη δουλειά!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece