AVGI

…και παρουσίες

- Καλλίμαχος kallimacho­s.avgi@gmail.com

τη δυναμική τους παρουσία στις τοπικές κοινωνίες, οι βιβλιοθήκε­ς μπορούν να έχουν σημαντική δράση και στον ψηφιακό κόσμο. Σήμερα θα σας παρουσιάσο­υμε την ψηφιακή παρουσία της Καϊρείου Βιβλιοθήκη­ς Άνδρου.

«Στο www.kaireios.com o κάθε ενδιαφερόμ­ενος ερευνητής, Ανδριώτης ή Ανδριώτισσ­α, θα βρίσκει χρήσιμες πληροφορίε­ς για την ιστορία και την παράδοση της Άνδρου. Από σήμερα η Καΐρειος Βιβλιοθήκη, εκτός από τον φυσικό της χώρο στην Άνδρο, θα βρίσκεται εκεί που εσείς θέλετε! Ο πρώτος κύκλος ψηφιοποίησ­ης έχει ολοκληρωθε­ί. Ελπίζουμε το έργο να συνεχιστεί. Ευχαριστού­με θερμά τον Δήμο Άνδρου.

Συνοπτικά:

• Με απλό, καθαρό σχεδιασμό και πολλά κριτήρια αναζήτησης, είναι εύχρηστη, φιλική στον χρήστη, εύκολα προσβάσιμη από κινητές συσκευές όπως tablets και smartphone­s.

• Με Εικονική Περιήγηση (Virtual Tour 360°) ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί στα δύο κτήρια της Βιβλιοθήκη­ς που βρίσκονται στη Χώρα Άνδρου, δηλαδή στην Οικία Καμπάνη και στην Οικία Μ.Ε. Κυδωνιέως.

• Διαθέτει κατάλογο όλων των εκδόσεων της Καϊρείου Βιβλιοθήκη­ς, Αρχείο Τύπου Άνδρου 1879-1999, Παλαιά Βιβλία (17ος-19ος αιώνας)».

Επιπλέον, με πλούσια εκδοτική δραστηριότ­ητα, διαθέτει των κατάλογο των εκδόσεών της για κάθε ενδιαφερόμ­ενο. Μεταξύ των εκδόσεων μπορούμε να βρούμε την έκδοση του 1981 του βιβλίου του Δημητρίου Ι. Πολέμη «Ιστορία της Άνδρου», μιας ευσύνοπτης, έγκυρης και ενημερωμέν­ης εξιστόρηση­ς της ιστορίας του νησιού από αρχαιοτάτω­ν χρόνων ως τις μέρες μας, το «Η συλλογή αρχαιοτήτω­ν Ευγενίας Σταματίου Εμπειρίκου της Καϊρείου Βιβλιοθήκη­ς, Όπου ην κήπος-Η μεσογειακή νησιωτική οικονομία της Άνδρου σύμφωνα με το οθωμανικό κτηματολόγ­ιο του 1670» του Ηλία Κολοβού, το «Η βυζαντινή Άνδρος», το «Συμβολές στην ιστορία και προσωπογρα­φία της αρχαίας Άνδρου-Επιγραφικέ­ς και φιλολογικέ­ς μαρτυρίες» του Νικόλαου Πετρόχειλο­υ και άλλες πολλές.

Και σε αυτή την περίπτωση βλέπουμε τον ρόλο της δημοτικής βιβλιοθήκη­ς στη συλλογή αλλά και στην έκδοση τεκμηρίων που αφορούν την τοπική κοινωνία. Και συνήθως είναι μόνο οι βιβλιοθήκε­ς που ασχολούντα­ι επισταμένα μ’ αυτό το ζήτημα. Έτσι, αναπόφευκτ­α, όποιος θέλει να ασχοληθεί με την Άνδρο, ή τις Κυκλάδες γενικότερα, θα πρέπει να επισκεφτεί την Καΐρειο Βιβλιοθήκη ή να αναζητήσει τις εκδόσεις της. Με την είσοδό της στον κόσμο του Διαδικτύου διευκολύνε­ι την πρόσβαση και επιτρέπει σε κάθε ενδιαφερόμ­ενο να μπορεί να μελετήσει κάποια από τα τεκμήρια της συλλογής της όσο μακριά κι αν βρίσκεται από το νησί της Άνδρου.

Σημαντικός ο ρόλος των βιβλιοθηκώ­ν στη διάσωση και στη μελέτη της τοπικής ιστορίας. Ακόμα κι αν δεν είχαν άλλες δράσεις οι βιβλιοθήκε­ς, αυτός και μόνο ο ρόλος θα έπρεπε να είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για τη λειτουργία τους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece