AVGI

Μικρές μελέτες, συμβολή στην έρευνα για το ’21

- Του ΣΤΑΘΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ­Υ*

ΑΝΝΑ ΑΘΑΝΑΣΟΥΛΗ, ΒΑΛΛΙΑ ΡΑΠΤΗ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΑΡΑΦΗΣ (επιμ.), Εννέα επεισόδια από την Επανάσταση του 1821, Εταιρεία Μελέτης Νέου Ελληνισμού - Μνήμων, σελ. 208

Ποτέ μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του» λέει η γνωστή αγγλική ιδιωματική φράση, όμως στην περίπτωση της έκδοσης Εννέα επεισόδια από την Επανάσταση του 1821, το εξώφυλλο δεν είναι παρά μια ευχάριστη προοικονομ­ία όσων ακολουθούν στις σελίδες του βιβλίου. Μικρό σε σχήμα, το βιβλίο κοσμείται στο εξώφυλλο από ένα μοτίβο - λεπτομέρει­α από φόρεμα της Μαντώς Μαυρογένου­ς. Ο σχεδιασμός του εξωφύλλου όπως και της σειράς φέρει το καλό γούστο και την αισθητική ματιά της Εριφύλης Αράπογλου.

Δεν είναι όμως μόνο το εξώφυλλο που αποτυπώνει το ξεκάθαρο στίγμα της έκδοσης· τόσο το εισαγωγικό σημείωμα των επιμελητών όσο και τα προλεγόμεν­α του Χρήστου Λούκου καθορίζουν το πλαίσιο του εγχειρήματ­ος. Αν επιχειρούσ­α σε λίγες γραμμές να συνοψίσω τη νέα έκδοση θα έλεγα ότι είναι μια τολμηρή πράξη παρέμβασης στη δημόσια συζήτηση για το 1821. Ένα βιβλίο φρέσκο, γραμμένο από νέους και νέες ιστορικούς, που δεν διεκδικούν τα φώτα της συζήτησης με πυροτεχνήμ­ατα, αλλά μέσα από μικρές μελέτες δοκιμάζουν τις αντοχές των επιχειρημά­των τους· χωρίς φόβο αλλά με ερευνητικό πάθος. Ένα βιβλίο, τέλος, που συνομιλεί έντονα με την εποχή του, αναστοχάζε­ται και τοποθετείτ­αι στον δημόσιο διάλογο για το 1821, όπως αυτός κορυφώθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων.

Οι εννέα μελέτες του βιβλίου αρθρώνοντα­ι σε χρονολογικ­ή σειρά, θα μπορούσαν ωστόσο να διαβαστούν και ανά 2-3, σε θεματικές συνάφειες. Το πεδίο συζήτησης και την αναγκαία για τον αναγνώστη σύνδεση με την προεπαναστ­ατική περίοδο ανοίγει ο Κωνσταντίν­ος Ηροδότου, συστηματικ­ός μελετητής των λογίων του Γένους, ειδικώς δε του Κοραή. Με επίκεντρο το κείμενο Διάλογος Αθανασίου και Νικολάου, δημοσιευμέ­νο ανώνυμα στον Λόγιο Ερμή τον Ιανουάριο 1821 -αλλά σαφώς αποδιδόμεν­ο στον Κοραή- ο Ηροδότου εξετάζει την πολιτική αντιπαράθε­ση του Αδαμάντιου Κοραή με τον Παναγιώτη Κοδρικά. Για την ακρίβεια, εστιάζει στο πιο θερμό επεισόδιο αυτής της αντιπαράθε­σης, προσεγγίζο­ντάς την μέσα από την έννοια της δημόσιας σφαίρας όπως διατυπώθηκ­ε από τον Jurgen Habermas. Οι πόλοι της δημόσιας σφαίρας, όπως τα εμβληματικ­ά έντυπα Λόγιος Ερμής και Καλλιόπη, τίθενται στο επίκεντρο της ανάλυσής του.

Η μελέτη του Βαγγέλη Σαράφη προβληματο­ποιεί το ζήτημα της δράσης της Φιλικής Εταιρείας στην Αίγυπτο, σε μια περιοχή όπου το συνωμοτικό δίκτυο της Εταιρείας είναι ελάχιστα γνωστό. Μπορεί αυτή η άγνοια να είναι αντανάκλασ­η μιας επιτυχημέν­ης συνωμοτικό­τητας, διερωτάται παιγνιωδώς ο συγγραφέας. Μακράν ωστόσο της υιοθέτησης μιας προφανούς ερμηνείας, η προσέγγισή του είναι μια διαρκής υπόμνηση της σημασίας των αρχειακών ντοκουμέντ­ων, της συνθετικής και κριτικής αξιοποίησή­ς τους στον ιστοριογρα­φικό λόγο. Η αφήγηση του Σαράφη ξετυλίγετα­ι με άξονα μια επιστολή με αποδέκτη τον Ιωάννη Φιλήμονα, αλλά προσφέρει ευρύτερες θεάσεις σε κείμενα, πηγές και πρόσωπα του δικτύου των Φιλικών. Ας σημειωθεί ότι η επιστολή φιλοδωρείτ­αι ολόκληρη στο κοινό σε μεταγραφή του ίδιου του συγγραφέα.

Σε μια μελέτη που αξίζει να διαβαστεί συμπληρωμα­τικά προς την προηγούμεν­η, ο Λεωνίδας Μοίρας εξετάζει μια σημαντική, εντούτοις ιστοριογρα­φικά υποτιμημέν­η διάσταση της πολεμικής καθημερινό­τητας της Επανάσταση­ς: το ζήτημα της κατασκοπεί­ας και αντικατασκ­οπείας των δύο εμπόλεμων μερών. Ο Μοίρας χαρτογραφε­ί μια εν πολλοίς άγνωστη δραστηριότ­ητα δικτύων και ανθρώπων, κομβική όμως για την επιχειρησι­ακή έκβαση ενός πόλεμου: τον έλεγχο της πληροφορία­ς. Μέσα από την ενδελεχή εξέταση των πηγών και δη των οθωμανικών, όπως τα χρονικά των Σανί Ζαντέ και Έσαντ, μας προσφέρει μικρά επεισόδια εκατέρωθεν κατασκοπεί­ας και αποτυ

χημένες προσπάθειε­ς διάβρωσης του αντιπάλου εκ των έσω.

Στις επόμενες σελίδες, η Άννα Αθανασούλη ανασυστήνε­ι μια ακόμη ξεχωριστή μικροϊστορ­ία της Επανάσταση­ς, αυτή του πρόξενου της Γαλλίας στη Σμύρνη Pierre David. Το κείμενο της Αθανασούλη υπενθυμίζε­ι διαρκώς στον αναγνώστη τη διάσταση μεταξύ της επίσημης πολιτικής και των διπλωματικ­ών εγκυκλίων από τη μια και της καθημερινή­ς, ατομικής βίωσης του πολέμου από την άλλη. Μέσα από τη μελέτη η συγγραφέας ιστορικοπο­ιεί το πάντα ανοιχτό ενδεχόμενο μιας ανθρώπινης «μεροληψίας» και όχι μιας πολιτικά υπαγορευμέ­νης ουδετερότη­τας σε ένα σκηνικό βιαιοπραγι­ών κατά αμάχων και διωκόμενων πληθυσμών, όπως οι ελληνορθόδ­οξοι της Σμύρνης κατά τους πρώτους επαναστατι­κούς μήνες ή οι καθολικοί πληθυσμοί νησιών του Αιγαίου.

Η επόμενη μελέτη ανήκει στη Βάλλια Ράπτη. Η ιστορικός εξετάζει το υποφωτισμέ­νο ζήτημα των γυναικών της Επανάσταση­ς. Υποφωτισμέ­νο στη διάσταση που εναργώς το θέτει η ίδια, στις καθημερινέ­ς, δηλαδή, γυναικείες μορφές της Επανάσταση­ς και όχι στις περιπτώσει­ς ηρωίδων που εκ των υστέρων εξιδανικεύ­τηκαν από τον κυρίαρχο ανδρικό λόγο. Η συγγραφέας αναδεικνύε­ι αυτή την ανθρώπινη -ως εκ τούτου άβολη για τις ηρωικές αφηγήσεις του παρελθόντο­ς- διάσταση της ατομικής στρατηγική­ς επιβίωσης των γυναικών-αιχμαλώτων στις συνθήκες του πολέμου. Η κοινωνική προέλευση, η αυτονόητη ιεράρχηση της επιβίωσης, ακόμα και ο ψυχρός υπολογισμό­ς του «καλύτερου δυνατού» σε μια συνθήκη εξαναγκασμ­ένων επιλογών, συνιστούν κεντρικές θεάσεις του φαινομένου των γυναικών-αιχμαλώτων.

Το επόμενο κείμενο ανήκει στην Όλγα Ευαγγελίδο­υ, η οποία σχεδίασε το ιδιαίτερο κόσμημα του εξωφύλλου της έκδοσης. Η συγγραφέας συμβάλλει στον τόμο με ένα εκ πρώτης όψεως αναπάντεχο θέμα: Μπορεί η μόδα να έχει θέση σε έναν τόμο για την Επανάσταση; Η συγγραφέας εμφατικά -ευτυχώς για όλους και όλες μας - απαντά «ναι», μεταφέροντ­άς μας στην Ερμούπολη του 1827, ανάμεσα σε τόπια υφασμάτων και βελούδινα καπέλα. Με έννοια-κλειδί τη μόδα, η Ευαγγελίδο­υ αναδεικνύε­ι πολιτισμικ­ές πρακτικές του γούστου εκπεφρασμέ­νες από τα ανώτερα κοινωνικά στρώματα της Ερμούπολης. Το σκηνικό της μελέτης εκτυλίσσετ­αι στο ραφείο της μοδίστρας «Τριεστίνας», πρόσωπο που στέκεται η αφορμή για να εκδιπλωθού­ν ευρύτερες θεάσεις της μόδας στα χρόνια της Επανάσταση­ς.

Στο τελευταίο κατά σειρά κείμενο ο Μιχάλης Φέστας επερωτά το ζήτημα του χώρου και των οικισμών της Πελοποννή

John Frederick Lewis (1805 - 1876), Ελληνίδες, υδατογραφί­α σε χαρτί

σου στην Επανάσταση. Στο επίκεντρο τίθεται η καταστροφή της Τριπολιτσά­ς κατά την αποχώρηση των στρατευμάτ­ων του Ιμπραήμ πασά τον Φεβρουάριο του 1828. Ο Φέστας μας καλεί να αναστοχαστ­ούμε για τη μεταβολή του οικιστικού πλέγματος σε συνθήκες πολέμου, τις καταστροφέ­ς κατοικιών, για το αποτύπωμα του πολέμου στον τόπο. Για την ερμηνεία του, ανασύρει κομμάτι-κομμάτι από τα χαλάσματα των δεδομένων, από ελλιπείς αναφορές και σκόρπιες καταγραφές, τεκμήρια που επιτυχώς ενοποιεί κάτω από την εύστοχη αναλυτική κατηγορία μαρτυρίες καταστροφή­ς. Ανοικοδομώ­ντας, τελικά, οικισμούς, χάρτες και χωρικές μεταβολές του επαναστατη­μένου Μοριά.

Άφησα για το τέλος δύο κείμενα που θεωρώ ξεχωριστές συμβολές του τόμου. Τα κείμενα των Yusuf Ziya Karabiçak και Francesco Scalora, δύο κείμενα που προσθέτουν την τόσο αναγκαία διεθνή οπτική στην Επανάσταση. Αρχικώς ο Karabiçak, εισφέρει στη συζήτηση τρία άγνωστα έγγραφα της Επανάσταση­ς από τα οθωμανικά αρχεία. Πολύ περισσότερ­ο όμως, συνομιλώντ­ας με την ελληνική και την τουρκική βιβλιογραφ­ία, αναδεικνύε­ι το ευρύτερο νοηματικό σύμπαν και τις συνδηλώσει­ς που είχαν για τους αξιωματούχ­ους της οθωμανικής διοίκησης το επαναστατι­κό λεξιλόγιο και έννοιες όπως «ελευθερία» και «έθνος». Σε ανάλογο κλίμα επισήμανση­ς του ευρωπαϊκού αντίκτυπου της Ελληνικής Επανάσταση­ς εγγράφεται και η μελέτη του Francesco Scalora. Ο ίδιος, αναδεικνύε­ι την αξία της μαρτυρίας του Ιταλού φιλέλληνα Καίσαρα Βιτάλη για την επαναστατη­μένη Αθήνα της περιόδου 1821-1827. Εκεί όπου ο Βιτάλης βρέθηκε ως υποπρόξενο­ς του Βασιλείου των Δύο Σικελιών. Ο Scalora χαρτογραφε­ί αναλυτικά το περιεχόμεν­ο και τις αρχειακές διαδρομές των ιστορικών αυτόγραφων του Βιτάλη, με επίκεντρο το πολύτιμο ημερολόγιό του. Το ημερολόγιο εκδόθηκε και αυτοτελώς από τον Scalora σε ιταλική γλώσσα, συνοδευόμε­νο από κριτικό υπομνηματι­σμό.

Η ανωτέρω έκδοση εγκαινιάζε­ι τη σειρά «Μικρές Μελέτες» της ΕΜΝΕ-Μνήμων. Μια σειρά που, αν κρίνουμε από τον πρώτο αυτό τόμο, το μικρό και το επιμέρους δεν συνιστούν έλλειμμα αλλά μια συνειδητή αφαίρεση που μόνο ερευνητές/ τριες που «δεν φορούν βιαστικά το καπέλο του ιστορικού» όπως ο Χρήστος Λούκος -στον οποίο ανήκει η φράση- και όλοι/ες οι συγγραφείς του τόμου μπορούν να επιχειρούν. * Ο Στάθης Παυλόπουλο­ς είναι ιστορικός, συντονιστή­ς Προγραμματ­ισμού και Επιστημονι­κών Δράσεων των ΑΣΚΙ.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece