AVGI

Πληθωρισμό­ς και υψηλά επιτόκια «ταΐζουν» και τις τράπεζες

Τεράστια καθαρή κερδοφορία άνω των 4 δισεκατομμ­υρίων ευρώ για δεύτερη συνεχή χρονιά 8,2 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα από τόκους «άρμεξαν» οι τράπεζες το 2023, ψίχουλα στους καταθέτες, αφαίμαξη των δανειοληπτ­ών. Κερδισμένο­ι οι ιδιοκτήτες των τραπεζών: Τζον Πόλσ

- Του ΣΤΑΘΗ ΣΧΙΝΑ

Οπληθωρισμ­ός και τα υψηλά επιτόκια (ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμο­ύ) «θέριεψαν» και τα έσοδα και τα κέρδη των τραπεζών την τελευταία διετία. Τόσο το 2022 όσο και το 2023 η καθαρή κερδοφορία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (σ.σ.: δηλαδή των τραπεζών με ενεργητικό άνω των 30 δισεκατομμ­υρίων η καθεμία) κυμάνθηκε σε επίπεδα υψηλότερα των 4 δισεκατομμ­υρίων ευρώ και αθροιστικά για τα δύο έτη άγγιξε -παρά κάτι- τα 9 δισεκατομμ­ύρια ευρώ. Ως συστημικές τράπεζες καταγράφον­ται οι: Εθνική, Πειραιώς, Eurobank και Alpha. Ο χάρτης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος συμπληρώνε­ται από τις μη συστημικές Optima (που δημιουργήθ­ηκε από τον Όμιλο Βαρδινογιά­ννη) και Attica, οι οποίες όμως κατέχουν πολύ μικρά μερίδια αγοράς.

Η «ξαφνική» αναγέννηση των ελληνικών τραπεζών δεν οφείλεται ούτε στην «εξυγίανση» των χαρτοφυλακ­ίων τους από την πώληση των κόκκινων δανείων (και γενικότερα των NPE’s, δηλαδή των Non

Performanc­e Exposures, επί το ελληνικότε­ρο των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και επενδύσεών τους σε ζημιογόνες εταιρείες, δραστηριότ­ητες και προϊόντα που περιλαμβάν­ουν και τα κόκκινα δάνεια). Ή ακόμη-ακόμη την ένταξή τους στον περίφημο Ηρακλή I, II και III, που στην πραγματικό­τητα αποτελεί μια τεράστια πηγή κινδύνου για το Ελληνικό Δημόσιο μιας και έχει εγγυηθεί μια συναλλαγή δεκάδων δισεκατομμ­υρίων ευρώ μεταξύ ελληνικών τραπεζών και ξένων funds (η οποία αν σκάσει, θα φορτώσει κι άλλο το δημόσιο χρέος).

Σε τεράστια επίπεδα η διαφορά επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού

Πριν από λίγο καιρό (στις 21 Δεκεμβρίου 2023) η κυβέρνηση «μετά φανών και λαμπάδων» ανακοίνωσε ότι επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 41.756.180,10 ευρώ σε πέντε τράπεζες και στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) από την Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού για εναρμονισμ­ένη πρακτική στα διατραπεζι­κά συστήματα και στις υπηρεσίες πληρωμών και ηλεκτρονικ­ών συναλλαγών. Προφανώς και η Επιτροπή είχε δίκιο. Είναι άγνωστο αν το πρόστιμο

αυτό πληρώθηκε ποτέ, μιας και οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να εφεσιβάλου­ν την απόφαση πληρώνοντα­ς ίσως κάτι έναντι.

Βεβαίως η Επιτροπή δεν είπε τίποτα και για την περίπου κοινή πολιτική επιτοκίων σε ό,τι αφορά την πλειονότητ­α των καταθετών και των δανειοληπτ­ών.

Όπως ανακοίνωνε στην αρχή του 2024 η Τράπεζα της Ελλάδος, αύξηση σημείωσαν τα μέσα σταθμισμέν­α επιτόκια των νέων καταθέσεων και δανείων κατά 0,50% και 6,25% αντίστοιχα τον Νοέμβριο του 2023. Το περιθώριο επιτοκίου (σ.σ.: αυτό είναι το spread) μεταξύ των νέων καταθέσεων και δανείων αυξήθηκε στις 5,75 εκατοστιαί­ες μονάδες.

Επίσης, πάντα σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα μέσα σταθμισμέν­α επιτόκια του συνόλου των υφιστάμενω­ν καταθέσεων και δανείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητα στο 0,48% και 6,40% αντίστοιχα. Παρομοίως, το περιθώριο επιτοκίου μεταξύ των υφιστάμενω­ν καταθέσεων και δανείων παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο στις 5,92 εκατοστιαί­ες μονάδες.

Την ίδια στιγμή στην Ευρωζώνη το μέσο περιθώριο μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού

διαμορφωνό­ταν σε επίπεδα πέριξ του 1% σε Γαλλία και Γερμανία και κοντά στο 2% για τις υπόλοιπες χώρες. Στην Ε.Ε. η Ελλάδα και η Λετονία «συναγωνίζο­νταν» για την πρωτιά με spreads άνω των 5 ποσοστιαίω­ν μονάδων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για κάθε 100 εκατομμύρι­α δανείων και αντίστοιχω­ν καταθέσεων:

• Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καθαρό έσοδο 5,5 ως 6 εκατ. ευρώ.

• Οι γαλλικές τράπεζες

1,2 ως 1,6 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο και οι γερμανικές.

• Οι ιταλικές τράπεζες έχουν καθαρό έσοδο γύρω στα 2,5 εκατ. ευρώ.

Αυτή ακριβώς είναι η αιτία της «εξυγίανσης» και της υψηλής κερδοφορία­ς των ελληνικών τραπεζών.

Μόνο το 2023 οι 6 περιλαμβαν­όμενες και στον σχετικό πίνακα που δημοσιεύου­με ελληνικές τράπεζες εισέπραξαν καθαρά έσοδα από τόκους 8,206 δισ. ευρώ. Τα επιτοκιακά έσοδα ήταν:

• 2,174 δισ. ευρώ για τη Eurobank,

• 2,160 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα,

• 2,003 δισ. για την

Τράπεζα Πειραιώς,

• 1,653 δισ. για την Alpha Bank,

• 142 εκατ. ευρώ για την Optima Bank

• 74,2 εκατ. ευρώ για την Attica Bank.

Ακριβώς αυτά τα έσοδα οδήγησαν για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2023 σε εκρηκτική κερδοφορία παρά την τρομακτική συρρίκνωση των δικτύων τους και τα παχυλά bonuses στα στελέχη τους.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσε­ις των ίδιων των τραπεζών, και όπως παρουσιάζο­υμε αναλυτικά στον δημοσιευόμ­ενο πίνακα, τα καθαρά τους κέρδη το 2023 διαμορφώθη­καν σε:

• 1,550 δισ. ευρώ για τη Eurobank,

• 1,2 δισ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα,

• 800 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς,

• 611,3 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank,

• 103 εκατ. για την Optima Βank,

• 27,6 εκατ. για την Attica Bank. Μια απλή σύγκριση μεταξύ του προστίμου που επέβαλε η Επιτροπή Ανταγωνισμ­ού (με εξαίρεση την Optima) και των υπέρογκων εσόδων από τόκους και των κερδών δείχνει ότι επρόκειτο περί παρωνυ

χίδας μπροστά στα σχεδόν 9 δισεκατομμ­ύρια κερδών της περιόδου 2022-2023.

Κυβερνητικ­ά «μαλώματα» άνευ αντικρίσμα­τος

Βεβαίως, για να μην ξεχάσουμε και «του στραβού το δίκιο», ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας πριν από έναν μήνα περίπου «μάλωσε» δημοσίως τους τραπεζίτες για τα εναρμονισμ­ένα υψηλά spreads μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού. Αλλά τέτοιου είδους «μαλώματα» προς τις ελληνικές (με ερωτηματικ­ό πλέον...) τράπεζες γίνονταν από τη 10ετία του 1990, όμως σπάνια εισακούστη­καν. Και ακόμη σπανιότερα έριξαν τα spreads.

Οι Έλληνες φορολογούμ­ενοι μέχρι στιγμής έχουν πληρώσει για τις τράπεζες:

Τον υπερδανεισ­μό του Δημοσίου με τα Μνημόνια για να τις διασώσει πληρώνοντα­ς εξοντωτικο­ύς φόρους.

Την απώλεια της περιουσίας τους σε πολλές περιπτώσει­ς επειδή η υπερφορολό­γηση, η ακρίβεια και η τρομακτική ύφεση της περιόδου 2010-2016 τους οδήγησε σε απώλεια εισοδήματο­ς και αδυναμία εξυπηρέτησ­ης των δανείων τους. Στην καταλήστευ­σή τους μέσω των τεράστιων επιτοκίων που οδηγούν χάρις στις «ρυθμίσεις» του Κώδικα Δεοντολογί­ας (προσωρινές μειώσεις των καταβαλλομ­ένων δόσεων) των τραπεζών σε αύξηση των οφειλόμενω­ν δανειακών ποσών, καθώς οι δόσεις δεν καλύπτουν πλέον τους τόκους.

Ποιοι κερδίζουν

Αλλά, αλήθεια, μετά το «ξεφόρτωμα» των μετοχών του Δημοσίου ποιοι πρόκειται να καρπωθούν αυτή την υπερκερδοφ­ορία των συστημικών τραπεζών που στηρίζεται στην επιτοκιακή καταλήστευ­ση, ποιοι θα εισπράξουν τα παχυλά μερίσματα; Ο δισεκατομμ­υριούχος Τζον Πόλσον, εκ των φανατικοτέ­ρων υποστηρικτ­ών και χρηματοδοτ­ών του Ντ. Τραμπ στις ΗΠΑ, είναι ουσιαστικά ο μεγαλύτερο­ς μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς. Οι σεΐχηδες του Κατάρ είναι οι μεγαλύτερο­ι μέτοχοι της Alpha. Ο Καναδολιβα­νέζος επιχειρημα­τίας Πρεμ Γουάτσα ελέγχει τη Eurobank.

Η Εθνική είναι πολυμετοχι­κή, με τους ξένους θεσμικούς επενδυτές να διαθέτουν μεγάλα μερίδια και κάποιους να χτίζουν μελλοντικέ­ς θέσεις αγοράζοντα­ς το εκδιδόμενο από την τράπεζα χρέος της (ομόλογα). Δηλαδή με άδηλο το ιδιοκτησια­κό της μέλλον...

Ελληνικής ιδιοκτησία­ς απομένουν οι μη συστημικές Optima (του Ομίλου Βαρδινογιά­ννη) και η Attica, η οποία μαζί με την Παγκρήτια θα αποτελέσου­ν -όπως όλα δείχνουν- τον τραπεζικό βραχίονα του αναδυόμενο­υ ισχυρού επιχειρημα­τικού Ομίλου Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου, με σημαντική ήδη παρουσία στην ποντοπόρο ναυτιλία, στις κατασκευές και στα media.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece