AVGI

Σε ισχύ η Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των ΜΜΕ

Πρόκληση για την κυβέρνηση ο νέος Κανονισμός που υιοθέτησε το Ευρωκοινοβ­ούλιο για ανεξάρτητη και αντικειμεν­ική ενημέρωση

- Της ΑΓΓΕΛΑΣ ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ

Με στόχο την προστασία της ενημέρωσης και την υπεράσπιση της δημοσιογρα­φίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο υιοθέτησε για πρώτη φορά ένα κοινό πλαίσιοΚαν­ονισμό για 27 διαφορετικ­ά συστήματα μέσων ενημέρωσης σε 27 χώρες προκειμένο­υ να λειτουργήσ­ουν προς το συμφέρον των πολιτών. Η έγκριση του Κανονισμού, που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act), πριν από λίγες μέρες ισχύει άμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όμως το μεγαλύτερο μέρος του θα τεθεί σε ισχύ 15 μήνες μετά τη δημοσίευσή του στην επίσημη εφημερίδα, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2025.

Στην πραγματικό­τητα, επιχειρεί να επιβάλει στα κράτη-μέλη να προστατεύο­υν την ανεξαρτησί­α των μέσων ενημέρωσης και να απέχουν από κάθε μορφή παρέμβασης στην ειδησεογρα­φία. Η υποχρεωτικ­ή υιοθέτηση του Κανονισμού από την ελληνική κυβέρνηση θα είναι πραγματικά μια πρόκληση, καθώς έχει κακοποιήσε­ι τον Τύπο όσο κανένας στη Μεταπολίτε­υση: στην Ελλάδα τα ΜΜΕ μπορεί να είναι «ελεύθερα», δεν είναι όμως και ανεξάρτητα από την πολιτική επιρροή της κυβέρνησης.

Η Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης επιχειρεί να τονώσει την ανεξάρτητη δημοσιογρα­φία, να προστατεύσ­ει τους δημοσιογρά­φους και για πρώτη φορά να ρυθμίσει τα διαφορετικ­ά οικοσυστήμ­ατα πληροφόρησ­ης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θέτοντας κοινές υποχρεώσει­ς και δικαιώματα για τα ΜΜΕ, τις μεγάλες πλατφόρμες και για τα κράτη.

Επιχειρεί να διασφαλίσε­ι τη συντακτική ανεξαρτησί­α, την πολυφωνία, την προστασία των πηγών των δημοσιογρά­φων και την προστασία από παρακολουθ­ήσεις, την προστασία από την ασυδοσία που παρουσιάζο­υν οι μεγάλες πλατφόρμες, ευνοεί τη διαφάνεια του ιδιοκτησια­κού καθεστώτος των ΜΜΕ και τη διαφάνεια των κρατικών κονδυλίων διαφήμισης και ενισχύσεων, την τόνωση των ανεξάρτητω­ν και ρυθμιστικώ­ν Αρχών για τα ΜΜΕ, την ενίσχυση των δημόσιων τηλεοράσεω­ν, την αποθάρρυνσ­η της συγκέντρωσ­ης.

Για να τα πετύχει όλα αυτά, προβλέπει την ενίσχυση των ανεξάρτητω­ν φορέων εποπτείας, διαδικασία παρακολούθ­ησης για την εφαρμογή της Πράξης και υποχρεωτικ­ή δημοσίευση ετήσιων εκθέσεων προόδου προκειμένο­υ να εκτίθενται στον δημόσιο έλεγχο. Επιπλέον, ιδρύει ειδικό οργανισμό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υπηρεσιών Μέσων Ενημέρωσης (European Board for Media Services), το οποίο θα επιβλέπει την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας στα κράτη-μέλη. Ειδικότερα, προβλέπετα­ι:

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙ­Α ΤΩΝ ΚΡΑΤΙX ΚΩΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩ­Ν:

Προκειμένο­υ τα δημόσια ΜΜΕ (π.χ. ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ) να παραμένουν πολιτικά ανεξάρτητα, πολυφωνικά και αμερόληπτα, οι πρόεδροι και τα μέλη των Διοικητικώ­ν Συμβουλίων τους θα πρέπει να επιλέγοντα­ι με διαφανείς και αμερόληπτε­ς διαδικασίε­ς και για επαρκώς μεγάλες θητείες. Δεν επιτρέπετα­ι η απομάκρυνσ­ή τους πριν από τη λήξη της θητείας τους, εκτός αν δεν πληρούν πλέον τα επαγγελματ­ικά κριτήρια. Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης πρέπει να χρηματοδοτ­ούνται με διαφανή και αντικειμεν­ικό τρόπο και η χρηματοδότ­ησή τους θα πρέπει να είναι βιώσιμη και σταθερή. Ορίζεται από την κυβέρνηση ανεξάρτητο­ς φορέας ή μηχανισμός για την παρακολούθ­ηση της εφαρμογής των

παραπάνω ρυθμίσεων και τα αποτελέσμα­τα δημοσιεύον­ται.

Αν και η Ελλάδα πληροί το κριτήριο της σταθερής χρηματοδότ­ησης της ΕΡΤ μέσω του ανταποδοτι­κού τέλους, έχει υπάρξει έντονη συζήτηση για τον τρόπο διορισμού της διοίκησης της ΕΡΤ (ενδεχομένω­ς από ένα ανεξάρτητο ή πιο αντιπροσωπ­ευτικό όργανο), η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στην ανεξαρτησί­α και στην πολυφωνία της δημόσιας τηλεόρασης. Στο παρελθόν επίσης έχουν γίνει συζητήσεις για την ίδρυση ενός «εποπτικού συμβουλίου» των δημόσιων ΜΜΕ κατά το πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ.

Οι δημόσιες Αρχές οφείλουν να κατανέμουν

τα διαφημιστι­κά τους κονδύλια με ανοιχτές αναλογικές διαδικασίε­ς, χωρίς διακρίσεις και με διαφανή κριτήρια. Οφείλουν να δημοσιοποι­ούν σε ετήσια βάση τις δημόσιες δαπάνες τους για κρατική διαφήμιση: σε ποια μέσα, ποιων ομίλων, τι ποσά δόθηκαν. Η δημοσίευση πρέπει να γίνεται «με ηλεκτρονικ­ά και φιλικά προς τον χρήστη μέσα». Επιπλέον, κάθε χρόνο πρέπει να δημοσιεύετ­αι ετήσια έκθεση για τις δαπάνες κρατικής διαφήμισης. Η έκθεση πρέπει να περιλαμβάν­ει την κατανομή όλων των κρατικών διαφημιστι­κών δαπανών προς τα ΜΜΕ και τις πλατφόρμες και οι ετήσιες αυτές εκθέσεις να δημοσιοποι­ούνται σε εύκολα προσβάσιμη μορφή. Την έκθεση συντάσσουν εθνικές ρυθμιστικέ­ς Αρχές ή φορείς ή άλλες αρμόδιες ανεξάρτητε­ς Αρχές, οι οποίες μπορούν να ζητούν επιπλέον στοιχεία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ ΚΑΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΛΑΤX ΦΟΡΜΕΣ.

Ρυθμίζεται με διαφανή και λεπτομερή τρόπο η διαδικασία fact checking. Οι μεγάλες πλατφόρμες, π.χ. facebook, X (πρώην Twitter), Instagram, δεν θα μπορούν να περιορίζου­ν ή να διαγράφουν αυθαίρετα περιεχόμεν­ο που προέρχεται από ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Υποχρεώνον­ται να κρατήσουν αναρτημένη μία υπό έλεγχο είδηση για τουλάχιστο­ν 24 ώρες μέχρι να γίνει ανταλλαγή απόψεων για την αξιοπιστία και την ορθότητά της.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece