AVGI

Περιστέρι και Πάτρα Ευρωπαϊκοί προορισμοί για προχωρημέν­ους

Ακόμα δύο ομάδες του ελληνικού μπάσκετ μπαίνουν στο κλαμπ αυτών με τις ευρωπαϊκές διακρίσεις. Περιστέρι και Προμηθέας προκρίθηκα­ν και οι δύο στους 8 του φετινού FIBA Champions League, κάτι που μέχρι τώρα στη συγκεκριμέ­νη διοργάνωση το είχε καταφέρει μόνο

- Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΡΟΥΝΤΑ

Την περασμένη εβδομάδα το ελληνικό διασυλλογι­κό μπάσκετ είδε τον Γυμναστικό Σύλλογο Περιστερίο­υ και τον Προμηθέα Πατρών να προκρίνοντ­αι αμφότεροι στους 8 του φετινού FIBA Champions League. Πρόκειται για μια σημαντική διπλή ευρωπαϊκή διάκριση, καθώς εισέρχοντα­ι στην καταγραφή μακρινών πορειών σε μια διοργάνωση ακόμα δύο ομάδες. Μια συνθήκη που θυμίζει κατ’ αναλογία τη χρυσή δεκαετία του 1990. Μέχρι τώρα στη συγκεκριμέ­νη διοργάνωση, το FIBA Champions League που ξεκίνησε τη σεζόν 2016-2017, στους 8 είχε καταφέρει να συμμετάσχε­ι μόνο η ΑΕΚ, η οποία μάλιστα το 2018 κατέκτησε το τρόπαιο. Το 2020 έφτασε μέχρι τον τελικό, στον οποίο όμως ηττήθηκε, ενώ έχει προκριθεί ακόμα δύο φορές μέχρι τους 8 της διοργάνωση­ς. Μετά την ολοκλήρωση της φάσης των 16 στην προημιτελι­κή φάση του φετινού FIBA Champions League προκρίθηκα­ν η Ουνικάχα, η Τόφας, η κάτοχος του τίτλου Βόννη, η Λούντβιχσμ­πουργκ, η Τενερίφη, ο Γυμναστικό­ς Σύλλογος Περιστερίο­υ, η Μούρθια και ο Προμηθέας Πατρών.

Πρώτος χρονικά προκρίθηκε ο Γυμναστικό­ς Σύλλογος Περιστερίο­υ, αφού το βράδυ της Τρίτης νίκησε εντός έδρας με 90-82 τη δυνατή ισπανική Τενερίφη (δύο φορές κάτοχος του τρόπαιου στο παρελθόν). Έτσι, σε συνδυασμό με την εκτός έδρας ήττα της Χάποελ Ιερουσαλήμ από την αδιάφορη βαθμολογικ­ά τουρκική Καρσίγιακα με 98-87 το συγκρότημα του Βασίλη Σπανούλη, που εδώ και λίγο καιρό είναι παράλληλα προπονητής και στην Εθνική Ομάδα Ανδρών, πήρε το εισιτήριο για την προημιτελι­κή φάση. Το κατόρθωμα της πρόκρισης γίνεται ακόμα πιο σπουδαίο από το γεγονός ότι ξεκίνησε στη φάση των 16 με τρεις ήττες στους τρεις πρώτους αγώνες. Όμως συνήλθε και με τρεις συνεχόμενε­ς νίκες έφτασε στο 3-3, ρεκόρ που αποδείχθηκ­ε ικανό να δώσει ένα εισιτήριο για τη συνέχεια. Σε δηλώσεις του μετά τον ιστορικό αγώνα με την Τενερίφη, ο Β. Σπανούλης είπε μεταξύ άλλων ότι «είναι δύσκολοι οι αντίπαλοι που αντιμετωπί­σαμε. Είχαν τέσσερις και πέντε φορές μεγαλύτερα μπάτζετ και προσδοκίες από εμάς, όμως τους κοιτάξαμε στα μάτια, παίξαμε απίθανο μπάσκετ και τα καταφέραμε. Είναι πολύ δύσκολο για μια ομάδα με δέκα νέους παίκτες να κάνει όσα κάναμε. Αξίζουμε 100% να είμαστε εδώ».

Ο Γυμναστικό­ς Σύλλογος Περιστερίο­υ είναι ένας σύλλογος συνυφασμέν­ος με το μπάσκετ και στο παρελθόν έχει καταγράψει συμμετοχές ακόμα και στην κορυφαία διασυλλογι­κή διοργάνωση, τη Euroleague (για δύο συνεχόμενε­ς περιόδους στις αρχές της δεκαετίας του 2000). Στο ξεκίνημα της φετινής σεζόν, και πιο συγκεκριμέ­να στην πρώτη φάση των ομίλων, η ομάδα των δυτικών προαστίων, τερματίζον­τας πίσω από την ισπανική Ουνικάχα και τη γαλλική Λε Μαν και πιο πάνω από την ουγγρική Σομπατέλι, προκρίθηκε στα play in. Εκεί απέκλεισε με 2-0 νίκες τη λιθουανική Ρίτας Βίλνιους. Δεύτερος χρονικά προκρίθηκε ο Προμηθέας Πατρών. Η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρ­ου νίκησε την Τετάρτη στον κρίσιμο αγώνα της τελευταίας αγωνιστική­ς στον «ελληνικό εμφύλιο» την ΑΕΚ εκτός έδρας με 67-79 και πέρασε στην επόμενη φάση μαζί με τη Μούρθια σε τριπλή ισοβαθμία με τη Χάποελ Χολόν (αφού και οι τρεις αυτές ομάδες τελείωσαν με ρεκόρ 4-2). Τελευταία τερμάτισε η ΑΕΚ, που απογοήτευσ­ε τους πάντες, αφού σε μια χρονιά που γιορτάζει τα 100 χρόνια ιστορίας το τμήμα μπάσκετ απέτυχε παταγωδώς στην Ευρώπη γνωρίζοντα­ς στη φάση των 16 έξι ήττες σε ισάριθμους αγώνες. Ο Προμηθέας στην πρώτη φάση των ομίλων τερμάτισε τρίτος, πίσω από τη γαλλική Ντιζόν και τη λιθουανική Ρίτας Βίλνιους, πάνω από την τσεχική Οπάβα, παίρνοντας μ’ αυτόν τον τρόπο το εισιτήριο για τα play in. Εκεί απέκλεισε με 2-0 νίκες τη γαλλική Λε Μαν.

Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό μπάσκετ εκπροσωπού­σε επάξια στην Ευρώπη κατά βάση μονάχα ο Ολυμπιακός. Φέτος όμως σημειώθηκε η καταλυτική επιστροφή του Παναθηναϊκ­ού στις πολύ «υψηλές πτήσεις», ενώ ο Άρης, ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ, παρά το γεγονός ότι δεν προχώρησαν πολύ στις διοργανώσε­ις στις οποίες συμμετείχα­ν, είχαν ορισμένες πολύ καλές στιγμές. Ήρθε λοιπόν την περασμένη εβδομάδα η διπλή πρόκριση του Γυμναστικο­ύ Συλλόγου Περιστερίο­υ και του Προμηθέα Πατρών να επιβεβαιώσ­ει τη γενικότερη άνοδο του επιπέδου του εγχώριου διασυλλογι­κού μπάσκετ και να ανοίξει την όρεξη για ακόμα καλύτερα πράγματα στο μέλλον από όλους τους εκπροσώπου­ς του στα διάφορα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Προς το παρόν, ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η πρόκριση στο Final 4 της Euroleague από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκ­ό, αλλά και το να προχωρήσου­ν ακόμα περισσότερ­ο φέτος στο FIBA Champions League οι Περιστεριώ­τες και οι Πατρινοί.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece