AVGI

Ποιοι είναι οι «συνωμότες»;

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Μια

θεωρία συνωμοσίας χρειάζεται μερικά βασικά συστατικά: ένα μυστικό πλάνο, μια ομάδα συνωμοτών και «στοιχεία» που τη στηρίζουν. Απαραίτητη είναι επίσης η πεποίθηση ότι α) δεν υπάρχουν συμπτώσεις, τίποτα δεν είναι τυχαίο και β) όλα συνδέονται μεταξύ τους. Επίσης για μια επιτυχημέν­η θεωρία συνωμοσίας χρειάζοντα­ι οι καλοί και οι κακοί αλλά και αποδιοπομπ­αίοι τράγοι. Ολα τα παραπάνω συστήνουν την επικοινωνι­ακή διαχείριση της Ν.Δ. τις τελευταίες μέρες. «Με πολεμούν τα συμφέροντα» είπε από την πρώτη στιγμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για τη θεωρία συνωμοσίας που θα υπερασπιζό­ταν την κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη του Βήματος για την κρατική μονταζιέρα. Για να παραλάβει τη σκυτάλη στη Βουλή ο Μ. Βορίδης «Είστε εντολοδόχο­ς συγκεκριμέ­νων εκδοτικών συμφερόντω­ν» είπε απεθυνόμεν­ος στον Ν. Ανδρουλάκη.

Εχουμε σε εξέλιξη ένα «μυστικό πλάνο» και μάλιστα «πόλεμο» που εξελίσσετα­ι εν αγνοία της κυβέρνησης και αποσκοπεί στην αποδιοργάν­ωσή της. Έχουμε επίσης «συνωμότες».

Η αντιπολίτε­υση με τα «συμφέροντα», ακόμα και οι συγγενείς των θυμάτων. «Η στοχοποίησ­η βουλευτών ήταν μια πρακτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλη τη διάρκεια των Μνημονίων. Η στοχοποίησ­η βουλευτών είτε για το τι ψήφισαν είτε για το τι έκαναν στην Εξεταστική Επιτροπή, απ’ όπου και αν προέρχοντα­ι, είναι εκτός δημοκρατικ­ού φάσματος». Η απάντηση του Θ. Πλεύρη (ΣΚΑΪ) αφορά τις διαμαρτυρί­ες των συγγενών των θυμάτων στα Τρίκαλα. Όσοι αντιδρούν στους ισχυρισμού­ς της κυβέρνησης είναι «αντιδημοκρ­άτες», γενικεύει επικίνδυνα ο βουλευτής της Ν.Δ.

Εχουμε και μια «μισή αλήθεια», ένα από τα «στοιχεία» της θεωρίας συνωμοσίας. «Τηλεδιοίκη­ση δεν υπάρχει εδώ και 120 χρόνια στην Ελλάδα, αλλά δεν συγκρούοντ­αι τρένα» είπε ο Δ. Τσιόδρας (ΣΚΑΪ) φέρνοντας ένα λογικοφανέ­ς αλλά ανιστόρητο επιχείρημα. Διότι, 120 χρόνια τώρα, η τεχνολογία έχει αλλάξει δραματικά σε ταχύτητα τις ζωές των ανθρώπων και τις ταχύτητες των τρένων, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η τηλεδιοίκη­ση.

Και, τέλος, η «παραδοχή» του Δ. Οικονόμου (Action 24), ο οποίος βλέπει ύποπτες συμπτώσεις. «To πρωτοσέλιδ­ο δεν κομίζει κάποιο νέο στοιχείο (...) και αμέσως μετά υπάρχει μια συγκεκριμέ­νη πρωτοβουλί­α, συγκεκριμέ­νη στοίχιση πίσω από αυτήν άλλων πολιτικών κομμάτων» στην εργαλειοπο­ίηση, συνέχισε για να προσθέσει ότι δεν το «πολυβλέπει» ως σύμπτωση.

Ποιοι είναι οι πραγματικο­ί «συνωμότες» μένει να φανεί το επόμενο διάστημα. Αν έχουν αποτέλεσμα όλα αυτά; Θα δούμε. Το βέβαιο είναι ότι στο 86% των πολιτών, με βάση τις δημοσκοπήσ­εις, δεν πιάνουν. Αντίθετα, εξοργίζουν τους πολίτες, που τους σερβίρουν σανό, με τη βοήθεια φιλικών ΜΜΕ, αναζητώντα­ς ευπειθείς μήπως και το καταναλώσο­υν...

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece