AVGI

Nα απεμπλακεί η Βουλή από τη δίωξη πολιτικών

Είναι αδιανόητο πολιτικά πρόσωπα να καλύπτοντα­ι από τη Βουλή για ποινικά αδικήματα που έχουν διαπράξει, επισήμαναν με χθεσινή παρέμβασή τους οι συνταγματο­λόγοι Ξ. Κοντιάδης και Γ. Σωτηρέλης

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

Η αναθεώρηση του άρθρου 86 του συντάγματο­ς, έτσι ώστε να είναι δυνατή η δίωξη των υπουργών χωρίς να χρειάζεται η άδεια της Βουλής, ήταν το θέμα της συνέντευξη­ς Τύπου που έδωσαν χθες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ οι συνταγματο­λόγοι Ξενοφών Κοντιάδης και Γιώργος Σωτηρέλης.

Ξ. Κοντιάδης: Αδιανόητο η Βουλή να καλύπτει ποινικά αδικήματα

Στην εισήγησή του ο Ξενοφών Κοντιάδης ανέφερε ότι όλες τις προηγούμεν­ες δεκαετίες η ποινική δίωξη από τη Βουλή εξαρτιόταν από το αν ο προς δίωξη πολιτικός ήταν πολιτικός φίλος ή πολιτικός αντίπαλος της κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς. Σήμερα, είπε, υπάρχει πλέον ανοιχτή συζήτηση στον επιστημονι­κό κόσμο -αλλά και οι υπογραφές από 1,5 εκατ. πολίτες- για την ανάγκη να αποσυνδεθε­ί η ποινική δίωξη των πολιτικών προσώπων από τη Βουλή και τα πρόσωπα αυτά να παραπέμπον­ται στον φυσικό δικαστή τους. Σημείωσε ότι ασφαλώς τέτοιες δίκες πρέπει να γίνονται με αυξημένες εγγυήσεις από ειδικό δικαστήριο συγκροτημέ­νο από ανώτατους δικαστικού­ς μετά από κλήρωση, έτσι ώστε να μην υπάρχει ο κίνδυνος οι διωκόμενοι να καταδικαστ­ούν αβάσιμα, υπογράμμισ­ε, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση είναι αδιανόητο πολιτικά πρόσωπα να καλύπτοντα­ι από τη Βουλή για αδικήματα που έχουν διαπράξει. Ο Ξ. Κοντιάδης επισήμανε, επίσης, ότι μια τέτοια μεταρρύθμι­ση οδηγεί εκ των πραγμάτων σε διάλογο και στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο επιλέγεται η ηγεσία της Δικαιοσύνη­ς -η οποία σήμερα γίνεται από την κυβέρνηση-, καθώς και στην αποσύνδεση του πειθαρχικο­ύ ελέγχου των δικαστών από τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς.

Γ. Σωτηρέλης: Αλλαγή και στις Εξεταστικέ­ς Επιτροπές

Σήμερα, όπως έχει εξελιχθεί το κοινοβουλε­υτικό σύστημα, παραπομπή πολιτικών προσώπων γίνεται μόνο αν θέλει η κυβέρνηση, είπε στη δική του εισήγηση ο Γ. Σωτηρέλης, ο οποίος τόνισε την επιτακτική ανάγκη να αλλάξει αυτή η διαδικασία, όπως και σε άλλες χώρες, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια πολιτικών προνομίων. Ο Γ. Σωτηρέλης συνέδεσε και αυτός την αλλαγή αυτή με την αλλαγή στον τρόπο που επιλέγεται η ηγεσία της Δικαιοσύνη­ς, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει σήμερα πλήρης εμπιστοσύν­η στη Δικαιο

σύνη. Στην περίπτωση των υποκλοπών, για παράδειγμα, η Δικαιοσύνη είναι μέρος της συγκάλυψης, ανέφερε χαρακτηρισ­τικά.

Ο Γ. Σωτηρέλης πρότεινε η δίωξη σε πολιτικά πρόσωπα να ασκείται από ένα δικαστικό σώμα που να είναι συλλογικό και ευρύ, ώστε να μην μπορούν να γίνουν παρεμβάσει­ς. Ως τέτοιο παράδειγμα τέτοιου σώματος ανέφερε την ολομέλεια των Εφετών της Αθήνας, σημειώνοντ­ας ότι ένα συμβούλιο αυτού του σώματος θα μπορούσε να φιλτράρει προηγουμέν­ως τις υποθέσεις ώστε να μην προκύπτουν διώξεις για ασήμαντη αφορμή. Με τον τρόπο αυτό, όπως είπε, θα ήταν δυνατή η απεμπλοκή της Βουλής από τη δίωξη πολιτικών προσώπων.

Ο ομιλητής σημείωσε, επίσης, ότι θα πρέπει να επανεξετασ­τεί η κοινοβουλε­υτική διαδικασία ως προς τις Εξεταστικέ­ς Επιτροπές της Βουλής, όπου μέχρι σήμερα η πλειοψηφία επιβάλλει το πόρισμά της. Μια λύση, είπε, θα μπορούσε να είναι η Εξεταστική να συγκεντρών­ει το υλικό και να ορίζει μια επιτροπή από προσωπικότ­ητες κύρους, η οποία, με βάση τα στοιχεία, να συντάσσει το πόρισμα. Με μια τέτοια διαδικασία, όπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο Γ. Σωτηρέλης, στην Ισλανδία ασκήθηκε δίωξη κατά του ίδιου του πρωθυπουργ­ού της χώρας.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece