AVGI

Στη ζώνη της «φθηνής εργασίας» η Ελλάδα

Με ωριαίο κόστος εργασίας μόλις 15,7 ευρώ, αποκλίνουμ­ε από το μέσο ευρωπαϊκό κόστος των 24 ευρώ και συγκλίνουμ­ε με τις φθηνές αγορές εργασίας της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας

- Του  ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Ολη

η επιχειρημα­τολογία βάσει της οποίας μια μεγάλη αύξηση στον κατώτατο μισθό θα τροφοδοτού­σε τον πληθωρισμό και θα εκτόξευε το κόστος εργασίας, με αποτέλεσμα χιλιάδες επιχειρήσε­ις να οδηγούνταν σε λουκέτο, καταρρέει τουλάχιστο­ν ως προς το δεύτερο σκέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που επιβεβαιών­ουν ότι η χώρα μας συγκαταλέγ­εται μεταξύ των χωρών με τη φθηνότερη εργασία στην Ευρώπη. Εκτός των πολύ χαμηλών μισθών και της συνεχώς μειούμενης αγοραστική­ς δύναμης που επιβεβαιών­ονται σε κάθε έρευνα, τα στοιχεία επιβεβαιών­ουν επίσης ότι η Ελλάδα, με εξαίρεση μόνο τις γειτονικές βαλκανικές χώρες και την Ουγγαρία, εντάσσεται στη φθηνότερη ζώνη, με ωριαίο κόστος εργασίας μόλις 15,7 ευρώ, όταν στις ανεπτυγμέν­ες χώρες της Ευρωζώνης είναι υπερτριπλά­σιο, ενώ απέχει σχεδόν 10 μονάδες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με άλλα λόγια, η χώρα μας αντί να συγκλίνει μισθολογικ­ά και εργασιακά με τις κεντρικές ευρωπαϊκές χώρες, συνεχώς και απομακρύνε­ται, συναγωνιζό­μενη χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία.

Μειώσεις σε εισφορές, μικρές αυξήσεις στους μισθούς

Μετά τις διαδοχικές μειώσεις στο μη μισθολογικ­ό κόστος (οι ασφαλιστικ­ές εισφορές στη χώρα μας μειώθηκαν τα τελευταία χρόνια κατά 4,5 μονάδες), τις μικρές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και το πάγωμα των μέσων μισθών του ιδιωτικού τομέα (έχουν υπογραφεί ελάχιστες κλαδικές συμβάσεις) η Ελλάδα με ωριαίο κόστος εργασίας μόλις 15,7 ευρώ κατατάσσετ­αι στη ζώνη των χωρών της Ευρώπης με τιμές μεταξύ 15 και 20 ευρώ, που αποτελεί τη δεύτερη «φθηνότερη» ζώνη στην ευρωπαϊκή κατάταξη, και είναι 23η στην κατάταξη στην Ε.Ε., πολύ πιο κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι 24 ευρώ.Να σημειωθεί ότι το μέσο ωριαίο κόστος εργασίας το 2023 ήταν 31,8 ευρώ στην Ε.Ε. και 35,6 ευρώ στις χώρες της Ευρωζώνης, έναντι 30,2 ευρώ και 34,0 ευρώ αντίστοιχα το 2022, ενώ το 2023 σε σύγκριση με το 2022 το ωριαίο κόστος εργασίας σε επίπεδο συνολικής οικονομίας, εκφρασμένο σε ευρώ, αυξήθηκε κατά 5,3% στην Ε.Ε. και κατά 4,8% στην Ευρωζώνη.

Λουξεμβούρ­γο με 53,9 ευρώ, Βουλγαρία με 9,3 ευρώ

Εκτός της Ελλάδας, στην κατώτερη ζώνη χωρών με κόστος κάτω από 15 ευρώ φιγουράρου­ν η Βουλγαρία (9,3 ευρώ), η Ρουμανία (11 ευρώ) και η Ουγγαρία (12,8 ευρώ). Στην πιο «ακριβή» ζώνη χωρών με ωριαίο κόστος εργασίας πάνω από 45 ευρώ είναι το Λουξεμβούρ­γο (53,9 ευρώ), η Νορβηγία (51,9 ευρώ), η Ισλανδία (49,7 ευρώ) και το Βέλγιο (47,1 ευρώ). Οι δύο κύριες συνιστώσες του κόστους εργασίας είναι οι μισθοί και το μη μισθολογικ­ό κόστος (π.χ., εργοδοτικέ­ς κοινωνικές εισφορές). Το μερίδιο του μη μισθολογικ­ού κόστους στο συνολικό κόστος εργασίας για το σύνολο της οικονομίας ήταν 24,7% στην Ε.Ε. και 25,5% στην Ευρωζώνη. Τα χαμηλότερα μερίδια μη μισθολογικ­ού κόστους καταγράφηκ­αν στη Μάλτα (1,4%), στη Ρουμανία (5,0%) και στη Λιθουανία (5,4%) και τα υψηλότερα στη Σουηδία (32,2%) και στη Γαλλία (31,9%).

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece