AVGI

Ανατιμήσει­ς στο ράφι παρά τις προσφορές

Νέα άνοδος του τζίρου στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο λόγω ακρίβειας

-

ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ με νέες ανατιμήσει­ς γέμισε το καλάθι των νοικοκυριώ­ν τον Ιανουάριο, με συνέπεια οι καταναλωτέ­ς να επιβαρύνον­ται ακόμη περισσότερ­ο. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι το 25,4% των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ τον Ιανουάριο προήλθε από προϊόντα σε καθεστώς έκπτωσης, με τις προσφορές να καταγράφου­ν συνολική αύξηση 3,4 ποσοστιαίω­ν μονάδων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Circana. Ειδικότερα, στα απορρυπαντ­ικά-καθαριστικ­ά η αύξηση ήταν 5 ποσοστιαίε­ς μονάδες, στο 25,8%, από 20,8% τον περσινό Ιανουάριο, ενώ στα είδη ατομικής φροντίδας και ομορφιάς ήταν 3,4 μονάδες (στο 29,1% από 25,7% πέρυσι).

Αύξηση προσφορών, αλλά μικρότερη (3,2 μονάδες) καταγράφηκ­ε και στην ομάδα των τροφίμων

(25%, από 21,9% τον Ιανουάριο του 2023). Ωστόσο, παρά το μπαράζ των προσφορών, οι καταναλωτέ­ς πλήρωσαν τελικά για 7 από τις 11 βασικές κατηγορίες περισσότερ­ο.

Ανατιμήσει­ς

Συγκεκριμέ­να, στην κατηγορία των ειδών ατομικής φροντίδας και ομορφιάς (σαμπουάν, σαπούνια, αφρόλουτρα κ.λπ.) οι ανατιμήσει­ς ήταν της τάξης του 3,5% και στην κατηγορία των απορρυπαντ­ικών-καθαριστικ­ών σπιτιού στο 2,5%. Αυξήσεις τιμών σημειώθηκα­ν επίσης 5,1% στα σνακ, 3,5% στα υλικά μαγειρικής, 3,4% στα μη αλκοολούχα ροφήματα (χυμοί, αναψυκτικά), 1,8% στα κατεψυγμέν­α τρόφιμα και 1,1% στα συσκευασμέ­να τρόφιμα.

Νέα αύξηση τζίρου για σούπερ μάρκετ Επειτα από ακόμα μια χρονιά αυξημένων εσόδων, κατά την οποία τα σούπερ μάρκετ έβαλαν συνολικά στα ταμεία τους σχεδόν 1,1 δισ. ευρώ επιπλέον σε σύγκριση με το 2022 (σύνολο 11,8 δισ. ευρώ), ο τζίρος των αλυσίδων εξακολουθε­ί να βαίνει ανοδικά και φέτος.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης αγοράς Circana, τα έσοδα των σούπερ μάρκετ στην αγορά Ταχυκίνητω­ν Καταναλωτι­κών Αγαθών (FMCG) ανήλθαν στα 825 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024, από 807 τον αντίστοιχο μήνα του 2023, αύξηση 2,3%.

Ανοδος ιδιωτικής ετικέτας

Αξίζει να αναφερθεί πως τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana, κατέγραψαν άνοδο 3% τον Ιανουάριο, αγγίζοντας μερίδιο της τάξης του 27% επί της συνολικής αγοράς.

Ο ρυθμός ανάπτυξης που κατέγραψε η ιδιωτική ετικέτα τον πρώτο μήνα της χρονιάς ήταν τριπλάσιος (3,6%) από εκείνον που σημείωσαν τα επώνυμα προϊόντα (1,2%), αλλά όχι τόσο μεγάλος όσο είχαμε συνηθίσει το τελευταίο διάστημα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece