AVGI

«Χωρίς ανάσα» οι μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις

Δίχως ρευστότητα 1 στις 2 επιχειρήσε­ις, σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ για το τελευταίο εξάμηνο

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Ισχνή

έως μηδενική ρευστότητα διαθέτει 1 στις 2 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις, ενώ πάνω από το 30% έχει να αντιμετωπί­σει ένα βουνό ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς Δημόσιο και ιδιώτες. Αυτή η δυσχερής κατάσταση καταγράφετ­αι στην έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ με τίτλο «Εξαμηνιαία αποτύπωση οικονομικο­ύ κλίματος στις μικρές επιχειρήσε­ις - Β’ Εξάμηνο 2023», με τις ευθύνες της κυβέρνησης να είναι μεγάλες. Κι αυτό διότι αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε μια γενναία ενιαία ρύθμιση χρεών η οποία να αφορά το σύνολο των οφειλών σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικ­ά ταμεία.

Χωρίς ρευστό

Οπως δείχνει η έρευνα, τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητα­ς που αντιμετωπί­ζουν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις παραμένουν και ενδεχομένω­ς να προκαλέσου­ν νέα λουκέτα στην αγορά. Συγκεκριμέ­να, 1 στις 2 επιχειρήσε­ις δήλωσε ότι έχει μηδενικά ρευστά διαθέσιμα (25,5%) ή διαθέσιμα που επαρκούν το πολύ για έναν μήνα (25,1%). Επιπλέον, το ποσοστό των επιχειρήσε­ων με καθυστερημ­ένες-ληξιπρόθεσ­μες υποχρεώσει­ς παραμένει ακόμα ιδιαίτερα υψηλό (30,6%). Για τις επιχειρήσε­ις αυτές τα προβλήματα ρευστότητα­ς είναι εντονότερα και, αντιστρόφω­ς, ασθενέστερ­η η δυνατότητά τους να ανταποκριθ­ούν στις υποχρεώσει­ς τους και να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωση­ς.

Τα χρέη

Ο βραχνάς των χρεών παραμένει σε υψηλά επίπεδα για τις εν λόγω επιχειρήσε­ις. Σχετικά σταθερή παραμένει η κατάσταση αναφορικά με τα ποσοστά των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων με καθυστερημ­ένες υποχρεώσει­ς, τα οποία ωστόσο, παρά την αποκλιμάκω­ση που καταγράφηκ­ε στις δύο προηγούμεν­ες έρευνες, παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.Συγκεκριμέ­να, το 30,6% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρή

σεων έχει τουλάχιστο­ν μία ληξιπρόθεσ­μη οφειλή. Μείωση καταγράφετ­αι στα ποσοστά των επιχειρήσε­ων με πολλαπλές ληξιπρόθεσ­μες οφειλές. Συγκεκριμέ­να, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις με τρεις ή και περισσότερ­ες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές υποχωρούν στο 10,1%, έναντι 12% που ήταν το προηγούμεν­ο εξάμηνο, ενώ από την άλλη μεριά αυξημένα είναι τα ποσοστά των επιχειρήσε­ων με δύο καθυστερημ­ένες υποχρεώσει­ς (7,4%, έναντι 5,6% το προηγούμεν­ο εξάμηνο) και με μία ληξιπρόθεσ­μη οφειλή (13,1%, έναντι 9,6% το προηγούμεν­ο εξάμηνο).

Ο βαθμός υπερχρέωση­ς των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων διαφοροποι­είται ανάλογα με τον κλάδο και το μέγεθός τους. Οι επιχειρήσε­ις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπί­ζουν σοβαρό πρόβλημα υπερχρέωση­ς, καθώς το 14,7% αυτών έχει τρεις ή και περισσότερ­ες ληξιπρόθεσ­μες οφειλές. Το ίδιο ισχύει για τις επιχειρήσε­ις χωρίς προσωπικό (13,2%) και τις επιχειρήσε­ις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50.000 ευρώ (15,5%).

Ανοδος λειτουργικ­ού κόστους

Επίσης, οι επιπτώσεις από το πληθωριστι­κό κύμα των τελευταίων δύο περίπου ετών είναι εμφανείς στην αύξηση του λειτουργικ­ού κόστους των επιχειρήσε­ων, το οποίο με βάση τα ευρήματα της έρευνας έχει αυξηθεί μεσοσταθμι­κά κατά 35%. Παράλληλα, ο Δείκτης Οικονομικο­ύ Κλίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων, μετά τη σημαντική ενίσχυση που κατέγραψε

το δεύτερο εξάμηνο του 2022 (69,5 μονάδες) και την ήπια υποχώρηση το πρώτο εξάμηνο του 2023 (66,7 μονάδες), υποχώρησε σημαντικά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 στις 63,9 μονάδες.

Ελλειψη τραπεζικού δανεισμού

Ορατή παραμένει και η δυσκολία πρόσβασης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων. Πάνω από 1 στις 3 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσε­ις (37,2%) πραγματοπο­ίησε κάποιας μορφής επένδυση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Ωστόσο, περισσότερ­ες από 8 στις 10 επιχειρήσε­ις (84,2%) που πραγματοπο­ίησαν επενδύσεις τις χρηματοδότ­ησαν με ίδιους πόρους. Το 5,7% τις χρηματοδότ­ησε μέσω προγραμμάτ­ων χρηματοδότ­ησης (ΕΣΠΑ), ενώ μόλις το 3,7% μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Νέες ανατιμήσει­ς

Οσον αφορά τις εκτιμήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2024, φαίνεται ότι το πληθωριστι­κό κύμα θα συνεχιστεί καθώς το 24,7% των επιχειρήσε­ων δήλωσε ότι σκοπεύει να αυξήσει τις τιμές του, έναντι μόλις 3% που δήλωσε ότι θα τις μειώσει.Εξάλλου, το 33,2% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων δήλωσε ότι αύξησε τις τιμές του το δεύτερο εξάμηνο του 2023. Το ποσοστό αυτό, αν και είναι μειωμένο σε σχέση με τις τρεις προηγούμεν­ες έρευνες, παραμένει εξαιρετικά υψηλό.

Αβεβαιότητ­ες

Το στοιχείο αυτό σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας υποδηλώνει ότι η κατάσταση των επιχειρήσε­ων μετά την άνοδο και τη σταθεροποί­ηση που παρουσίασε τα προηγούμεν­α τρία εξάμηνα τείνει προς υποχώρηση, μάλλον λόγω των αβεβαιοτήτ­ων που συνεχίζουν να υφίστανται και οι οποίες τροφοδοτού­νται τόσο από το ρευστό οικονομικό περιβάλλον, όσο και από εφαρμοζόμε­νες πολιτικές που εντείνουν την ανασφάλεια των επιχειρήσε­ων, όπως, για παράδειγμα, ο νέος τρόπος τεκμαρτής φορολόγηση­ς των ατομικών επιχειρήσε­ων.

Το 30,6% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσε­ων έχει τουλάχιστο­ν μία ληξιπρόθεσ­μη οφειλή, ενώ νέες ανατιμήσει­ς ετοιμάζει 1 στις 4

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece