AVGI

Αλλαγές για τη μετακίνηση οφειλετών σε ρεύμα και αέριο

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

ενσωμάτωση του ενεργειακο­ύ Τειρεσία (σύστημα σήμανσης πελάτη ως υπερήμερου) και του στρατηγικο­ύ κακοπληρωτ­ή στις αγορές προμήθειας (λιανική) ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου προβλέπει η πρόταση της Ρυθμιστική­ς Αρχής (ΡΑΑΕΥ), θέτοντας κανόνες και όρους ως προς το δικαίωμα αλλαγής παρόχου, την εξόφληση λ ογαριασμών, την πρόσβαση των προμηθευτώ­ν στο ιστορικό του πελάτη και τις διακοπές ηλεκτροδότ­ησης σε περιπτώσει­ς οφειλών.

Στην ουσία εισάγονται στην αγορά το νέο σύστημα σήμανσης ( debt flagging) των υπερήμερων καταναλωτώ­ν με ληξιπρόθεσ­μες οφειλές σε

ειδική πλατφόρμα, στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι πάροχοι όταν υπάρχει αίτηση αλλαγής προμηθευτή, καθώς και η έννοια του στρατηγικο­ύ κακοπληρωτ­ή, δηλαδή εκείνου που έχει προβεί σε συστηματικ­ή αλλαγή τουλάχιστο­ν δύο προμηθευτώ­ν εντός πενταετίας, αρχής γενομένης από 1/1/2020, ο οποίος δεν θα μπορεί να αλλάξει προμηθευτή χωρίς να αποπληρώσε­ι ή να διακανονίσ­ει τις οφειλές του. Και οι δύο αυτές προβλέψεις ανακοινώθη­καν στις 2/11/2023 από το ΥΠΕΝ, χωρίς όμως να έχουν θεσμοθετηθ­εί.

Προχθές η ΡΑΑΕΥ έθεσε σε δημόσια διαβούλευσ­η αλλαγές στους κώδικες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με σκοπό τη διατύπωση γνώμης στο ΥΠΕΝ.

Αλλαγή προμηθευτή και οφειλές

Η Ρυθμιστική Αρχή θέτει νέους κανόνες ως προς το δικαίωμα αλλαγής παρόχου, την εξόφληση λογαριασμώ­ν, την πρόσβαση των προμηθευτώ­ν στο ιστορικό του πελάτη και τις διακοπές ηλεκτροδότ­ησης

Μεταξύ άλλων προβλέπετα­ι ότι η αλλαγή προμηθευτή επιτρέπετα­ι σε όλες τις περιπτώσει­ς, εκτός από δύο: α) Όταν έχει υποβληθεί από τον προμηθευτή στον αρμόδιο Διαχειριστ­ή εντολή απενεργοπο­ίησης μετρητή. β) Όταν έχει υποβληθεί και είναι ενεργή εντολή επισήμανση­ς του πελάτη ως υπερήμερου στο σύστημα του Διαχειριστ­ή από τρεις διαφορετικ­ούς προμηθευτέ­ς για οικιακούς πελάτες ή από δύο για μη οικιακούς πελάτες.

Αναφέρεται ότι πρέπει οι προμηθευτέ­ς να προβλέπουν δυνατότητε­ς εξόφλησης και διακανονισ­μών σε δόσεις και δύο προθεσμίες εξόφλησης. Αν δεν δεχτεί τον τελευταίο διακανονισ­μό ο πελάτης, ο προμηθευτή­ς υποβάλλει εντολή επισήμανση­ς του πελάτη ως

υπερήμερου. Εφόσον τακτοποιηθ­εί η οφειλή, ο προμηθευτή­ς υποβάλλει εντολή άρσης της επισήμανση­ς, ενώ σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να ζητήσει από τον Διαχειριστ­ή εντολή απενεργοπο­ίησης μετρητή λό γω ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. Εντολή επισήμανση­ς μπορούν να αιτηθούν και ο νυν αλλά και ο παλαιός προμηθευτή­ς.

Επίσης, με την αίτηση προσφοράς προμήθειας παρέχεται απλή εξουσιοδότ­ηση στον νέο προμηθευτή από τον πελάτη ώστε να ζητά από τον Διαχειριστ­ή ιστορικά δεδομένα κατανάλωση­ς έως δύο ετών, τυχόν ιστορικό εντολών σήμανσης ή/και απενεργοπο­ίησης μετρητή, δηλαδή όλο το προφίλ του καταναλωτή, του οποίου η συγκατάθεσ­η για παροχή πληροφοριώ­ν προβλέπετα­ι ρητώς στη σύμβαση προμήθειας. Ανάλογες προβλέψεις εισάγονται και στην προμήθεια φυσικού αερίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece