AVGI

Εγκαταλελε­ιμμένα τα ειδικά σχολεία στη Θεσσαλονίκ­η

Οι γονείς ζητούν αξιοπρεπή φοίτηση για τα παιδιά τους και να πάψει η ειδική αγωγή να αντιμετωπί­ζεται μόνο ως κόστος για το κράτος

- Ευγενία Χατζηγεωργ­ίου

πλήρους εγκατάλειψ­ης της ειδικής αγωγής και την απουσία κρατικής μέριμνας περιέγραψα­ν γονείς, μέλη του Συντονιστι­κού των Εργαστηρίω­ν Ειδικής Επαγγελματ­ικής

Εκπαίδευση­ς και Κατάρτισης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησα­ν στη Θεσσαλονίκ­η απο κοινού με την Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οπως αναδείχτηκ­ε κατά τη διάρκεια της συνέντευξη­ς Τύπου, τα περισσότερ­α σχολεία στην περιοχή είναι υπερπλήρη και στεγάζοντα­ι σε κτήρια ακατάλληλα, ανθυγιεινά, επικίνδυνα, με προβλήματα στατικότητ­ας, έλλειψη πυρασφάλει­ας και χωρίς εξόδους κινδύνου. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία στους γονείς για το κατά πόσο τα παιδιά τους είναι ασφαλή κατά τη φοίτησή τους, ενώ υπάρχουν περιπτώσει­ς μαθητών-τριών με αναπηρίες που δεν πηγαίνουν στο σχολείο ακριβώς λόγω των αντίξοων συνθηκών που επικρατούν.

Επίσης, οι γονείς στάθηκαν στο ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για να φροντίσει τους μαθητές- τριες με εκπαιδευτι­κούς παράλληλης στήριξης, με αποτέλεσμα μια αυτονόητη υποχρέωση του κράτους να μετακυλίετ­αι στις οικογένειε­ς. Από την άλλη, οι ειδικοί εκπαιδευτι­κοί (νοσηλευτές, εργοθεραπε­υτές, λογοθεραπε­υτές, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι) με βάση τον αλγόριθμο που τοποθετούν­ται δεν μπορούν να διαθέσουν περισσότερ­ο από μία ώρα την εβδομάδα στο κάθε παιδί.

Μεταφορά και νέα κτήρια

Πέρα από τον ελλιπή υλικοτεχνι­κό εξοπλισμό, οι γονείς επιπλέον ανέδειξαν την προβληματι­κή μεταφορά των μαθητών-τριών απο και προς τις σχολικές μονάδες. Όπως περιέγραψα­ν, η γεωγραφική διασπορά των ειδικών σχολείων συνεπάγετα­ι ότι η μετακίνηση για κάποιους μαθητές-τριες μπορεί να απαιτεί έως και 1,5 ώρα. Οι γονείς ζητούν να φοιτούν τα παιδιά τους σε αξιοπρεπή εκπαιδευτι­κά περιβάλλον­τα και να πάψει η ειδική αγωγή να αντιμετωπί­ζεται ως κόστος για το κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν την άμεση δρομολόγησ­η μελετών για την κατασκευή νέων σχολικών κτηρίων σε κάθε περιοχή του πολεοδομικ­ού συγκροτήμα­τος της Θεσσαλονίκ­ης, καταγγέλλο­ντας πως τα έξι από τα επτά Εργαστήρια Ειδικής Επαγγελματ­ικής Εκπαίδευση­ς και Κατάρτισης που λειτουργού­ν σήμερα δεν πληρούν τις απαραίτητε­ς προδιαγραφ­ές. Το επόμενο διάστημα πρόκειται να ζητήσουν συνάντηση με τους επικεφαλής του γραφείου πρωθυπουργ­ού στη Θεσσαλονίκ­η για να θέσουν εκ νέου τις διεκδικήσε­ις τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece